Σε νέα συνεδρίαση της την Πέμπτη αναμένεται να οριστικοποιήσει η Πολιτική Γραμματεία την εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή για τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογή Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Το ζήτημα της εκλογιμότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης, με την πλευρά των 87 να ζητά διασφαλίσεις διαφάνειας από τους υποψηφίους προέδρους με κριτήρια όπως το πόθεν έσχες και το λευκό ποινικό μητρώο.
“Δεν πρόκειται για φωτογραφικές ρυθμίσεις αλλά για μια αγωνία γιατί έχουμε βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο κ. Κασσελάκης είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως” τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη.
“Να δεσμευτεί κάθε υποψήφιος πρόεδρος ότι δεν θα έχουμε μια λογική διχασμού” ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός.
Όχι σε επιπλέον κριτήρια εκλογιμότητας λέει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και ζητά συζήτηση του καταστατικού. “Με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για να μην μπορεί κανείς κακεντρεχής να μας πει ότι μπάζει από πουθενά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συζητηθεί και το καταστατικό. Πέρσι κάναμε μια προεδρική εκλογή αποστεωμένη από την πολιτική συζήτηση στη βάση. Κάναμε ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναλάβουμε” είπε ο Νίκος Παππάς.
“Με διοικητικά μέτρα δεν απαντάς σε πολιτικό πρόβλημα” σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Ενόψει της κατάθεσης υποψηφιοτήτων, ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια η Όλγα Γεροβασίλη. “Δεν έχω πει οτι θα είμαι, ούτε ότι δεν θα είμαι. Θέλω λίγο χρόνο” είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαίωσε την εισήγησή της για Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου και εσωκομματικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί και την 1η Δεκεμβρίου.
Τελικές αποφάσεις και κατάθεση υποψηφιοτήτων αναμένονται στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Μέχρι τότε αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής απόφασης του Στέφανου Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή αναμένεται αύριο Πέμπτη, πιθανότατα με βίντεο.
Επίσης, γίνεται πυρετός διαβουλεύσεων στη νέα πλειοψηφία, όπως έχει αυτή καταγραφεί κατά την ψήφιση της πρότασης μομφής του Στέφανου Κασελλάκη. Πυρετός διαβουλεύσεων και στους 87 για να καταλήξουν στον υποψήφιο, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και ο Νικόλας Φαραντούρης ως ευρωβουλευτής, αλλά και ο Σωκράτης Φάμελλος.