Στο Σύνταγμα πραγματοποιούν συγκέντρωση οι μελισσοκόμοι και μέχρι και το απόγευμα θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Στις 12 το μεσημέρι μία δεκαμελής επιτροπή θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, ενώ ακολούθως θα γίνει συνάντηση και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Όπως τόνισε ο κ. Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας: «Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος.
Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση.
Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους.
Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι».
Επίσης ως προς την προσέλευση, ανέφερε ότι «θα έρθουν και φορτηγά με αυτά που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας.
Ένα μικρό κομμάτι από φορτηγά, περίπου 30 – 40 φορτηγά για να αναδείξουμε το θέμα που μας απασχολεί και ο κόσμος να μας ακούσει. Αλλά περισσότερο θέλω να μας ακούσει η κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματά μας.
Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις».
Ως προς τις τιμές πώλησης του μελιού, αλλά και την κυκλοφορία νοθευμένων, δήλωσε: «Τα ελληνικά μέλια ξεκινάνε από το ανθόμελο από 3, 80 4 ,24 τα πεύκα και το έλατο μπορεί να έχει 6 ευρώ.
Εκεί είναι οι τιμές των ελληνικών μελιών όταν πουλιούνται χοντρική και στο ράφι φτάνουν σε πολύ μεγάλες τιμές 13 – 14 ευρώ και δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι και πραγματικά ελληνικά, γιατί στην πίσω μεριά της ετικέτας με ψιλά γράμματα λέει Ελληνικό και Ε.Ε., Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι: «Τους πρώτους που επηρεάζει είναι η μελισσοκομία γιατί το επάγγελμα που εξασκούμε είναι στο περιβάλλον.
Η φύση όταν τροποποιείται, όταν υπάρχουν ανομβρίες, βροχές πολλές κλπ που επηρεάζουν τη μελισσοκομία.
Τα μελίσσια δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ. Όταν βρέχει ακατάπαυστα πάλι δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ.
Όταν δεν βρέχει τα φυτά δεν έχουνε σταθεροποίηση.
Σίγουρα τους πρώτους θα επηρεάσει στον αγροτικό τομέα και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση.
Οι άλλοι μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις, να ποτίσουν κτλ.
Εμείς δεν θα κάνουμε καμία παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον.
Εμάς το προϊόν μας είναι απόλυτα φυσικό και το 90% του ελληνικού παραγόμενου προϊόντος του μελιού είναι από τα δάση, από την άγρια φύση δεν είναι από καλλιεργημένες καλλιεργήσιμες ανθοφορίες».
Ακολούθως αναφέρθηκε στο πως γίνεται η ελληνοποίηση μελιών, λέγοντας: «Δεν λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός ότι εισάχθηκαν για παράδειγμα χίλιοι τόνοι μέλι και πως πουλήθηκαν.
Δηλαδή δεν υπάρχει η διαδρομή που ακολουθήθηκε, οι εισροές – εκροές.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό.
Με την απονομή το ελληνικού σήματος δεν θα μπορεί να έχει κανένα άλλο μέλι μέσα εκτός από ελληνικό και με αυτό τον τρόπο λύνεται το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό.
Δηλαδή να πούμε 90%, τώρα κάποια εισαγόμενα μέλια που έρχονται και πουλιούνται σαν μέλι, γράφει κάποιες ονομασίες, γράφει ελληνικό και το γράφει στην ετικέτα με ψιλά γράμματα Ε.Ε, Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών.
Ο καταναλωτής δεν το βλέπει αυτό, γιατί είναι κρυμμένο ουσιαστικά για να μην το δει, το αγοράζει και παίρνει ένα προϊόν το οποίο μπορεί να είναι και κάκιστης ποιότητας.
Δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό μέλι, όπως γνωρίζουμε όλοι, το ελληνικό μέλι είναι ένα από τα καλύτερα στον πλανήτη, διότι είναι η γεωγραφική θέση της πατρίδας μας και έτσι εξαπατείται ο καταναλωτής και δεν παίρνει το προϊόν αλλά και το πληρώνει και πανάκριβο πολλές φορές».