Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και ο ρόλος τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Η σημασία των συνομιλιών αυτώ είναι ξεχωριστή ιδιαιτέρως σε μία συγκυρία περιφερειακών προκλήσεων και αναταράξεων.
Συζητήθηκε επίσης η σύγκληση κατά το επόμενο διάστημα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, η σύσταση του οποίου είχε αποφασιστεί με Κοινή Δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμπνέλ Φατάχ Αλ-Σίσι τον περασμένο Μάρτιο, στο Κάιρο, για την αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου βρέθηκε επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στο Μεταναστευτικό, καθώς είναι κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου ώστε να περιοριστούν οι παράνομες οδοί διακίνησης και να συγκρατηθούν οι ροές που φθάνουν στην Κρήτη μέσω της Λιβύης. Συζητήθηκαν ακόμη η συνεργασία για τη διασφάλιση νόμιμων οδών μετανάστευσης και οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς συμφωνίας για εποχικούς εργάτες.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Συρία.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι δύο πλευρές τόνισαν τις εις βάθος ιστορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ενίσχυση της υφιστάμενης εταιρικής σχέσης.
Ο Πρέσβης Mohamed El-Shennawy, επίσημος εκπρόσωπος, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ιδίως στον οικονομικό τομέα, όπου τόνισαν την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και να εργαστούν για την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας στους τομείς της μετανάστευσης και της πρόσληψης εποχικού εργατικού δυναμικού, τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης του πεδίου της διμερούς συνεργασίας ώστε να συμπεριλάβει όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στο ζήτημα της Παλαιστίνης.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.
Τέλος στις 14:20 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Στη διάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις, με επίκεντρο τη Συρία. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι αυτό που προέχει είναι, η διασφάλιση της ενότητας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά και ο σεβασμός των θρησκευτικών μειονοτήτων.
Μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αναμένεται να εκπέμψουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Χριστοδουλίδης στην 10η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που πραγματοποιείται στο Κάιρο. Η τριμερής συνάντηση κορυφής διεξάγεται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή.
Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.