Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η τροπολογία Καιρίδη για τους μετανάστες, που χορηγεί σε αλλοδαπούς άδειες παραμονής για εργασία. Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Η τροπολογία Καιρίδη δίνει τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες που εργάζονται τα τελευταία 3 χρόνια και ως τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα, φέρουν βεβαίωση εργοδότη και έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
«Φέραμε μια περιορισμένη ρύθμιση, πολύ καλά σχεδιασμένη» επισήμανε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» ο Δημήτρης Καιρίδης.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου επισήμανε ότι «η μεταναστευτική πολιτική δεν αλλάζει». Ερωτηθείς για την αντίθεση που εξέφρασε στην τροπολογία ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «κάναμε μια ρύθμιση που απαντά σε όλες τις αιτιάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Δεν δημιουργούμε φάρο. Αφορά αφίξεις πριν το 2021» προσθέτοντας ότι «τον κύριο σαμαρά το σέβομαι απόλυτα όπως και όλοι στη ΝΔ».
«Υπάρχει ο πάγιος μηχανισμός να δίνονται χαρτιά σε μη μόνιμους ήδη από το 2014. Υπάρχει μια οριζόντια ρύθμιση εδώ και 7 χρόνια να μπορεί να αιτηθεί. Εμείς αυστηροποιούμαι αυτή τη ρύθμιση» τόνισε ο κ. Καιρίδης.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πολύ γρήγορο μηχανισμό ασύλου, που ξεκίνησε επί Σαμαρά και τόνισε ότι θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στην ολομέλεια ακόμα και για τους πιο καχύποπτους.
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε ο Δημήτρης Καιρίδης και σε άλλη συνέντευξή του στο Πρώτο.
«Ούτε δικαίωμα μόνιμης διαμονής, ούτε οικογενειακής επανένωσης, ούτε ιθαγένειας, όπως κάνουν άλλες χώρες, για παράδειγμα η Γερμανία. Είναι ένα περιορισμένο, καλά στοχευμένο μέτρο, το οποίο πατάει πάνω στην αυστηρή πολιτική που έχουμε στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης, με τη μεγάλη μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα και το όλο πνεύμα ασφάλειας που έχουμε εμπεδώσει στην ελληνική κοινωνία, που είναι και απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε τέτοια μέτρα που τα έχει ανάγκη η οικονομία μας» προσέθεσε.
Ο υπουργός εστίασε στη μεγάλη έλλειψη σε εργατικά χέρια που υπάρχει στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι ασκείται πίεση γι’ αυτό το θέμα από τους βουλευτές της επαρχίας, τους παραγωγικούς φορείς της επαρχίας, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις ενώσεις των καλλιεργητών, ενώ, επισήμανε το ζήτημα που δεν εντοπίζεται μόνο στη γεωργία αλλά συνολικά στην ελληνική οικονομία, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στην εστίαση.
Επιπλέον, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό και το ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας. «Να μην έχουμε στη χώρα μας ανθρώπους που είναι αδήλωτοι, που δουλεύουν μαύρα, που είναι αταυτοποίητοι και ακατάγραφοι, να μπει μια τάξη, αυτό στοχεύει να κάνει με τρόπο ρεαλιστικό αυτή η τροπολογία, η οποία παρεμπιπτόντως απ’ ό,τι φαίνεται, θα το δούμε σήμερα στη συζήτηση, αλλά από τις πρώτες αντιδράσεις στην Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, συγκεντρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής» σημείωσε.
Αφορά αφίξεις που έχουν γίνει πριν το 21, διευκρίνισε ο κ. Καιρίδης, «δεν αφορά ανθρώπους που ήρθαν το 22, το 23 ή που θα έρθουν το 24, υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει κανένας μαγνήτης και γι’ αυτό είπα ότι η ρύθμιση είναι τόσο καλά σχεδιασμένη, διότι θα ήταν και παράλογο, θα ήταν και αστείο, θα ήταν αντιφατικό και αντιπαραγωγικό και αυτοκτονικό αυτή η κυβέρνηση που έχει κάνει τόσα πολλά για να φυλάξει σύνορα και έχει κατηγορηθεί τόσο πολύ από διάφορους και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για αυτή την αυστηρή πολιτική προστασίας των συνόρων και το λέω εγώ μετά λόγου γνώσης, γιατί έχω δώσει αυτές τις μάχες και προσωπικά στον βαθμό που μου αναλογεί στην Ευρώπη όλο το προηγούμενο εξάμηνο, για να πείσουμε την Ευρώπη, η οποία πείθεται σιγά σιγά, φεύγει από τις αφέλειες τις δικαιωματιστικές που κάποιοι έτρεφαν και έρχεται στο σωστό το δρόμο, τον ορθό, τον δρόμο της προστασίας των συνόρων, της πάταξης της παράνομης διακίνησης και ούτω καθεξής».
«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, τις οποίες είχα την τιμή εγώ να αναγνώσω, εκ μέρους της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, ότι η πολιτική μας πατάει σε δύο πυλώνες. Από τη μια όχι στο παράνομο, αλλά από την άλλη, ναι στην με όρους και κανόνες νόμιμη μετανάστευση, την οποία έχει ανάγκη η οικονομία μας έχει ανάγκη η κοινωνία μας. Και προφανώς πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά για να φέρουμε και άλλους Έλληνες στην αγορά εργασίας, να μειώσουμε την ανεργία, να αυξήσουμε την απασχολησιμότητα των γυναικών και των νέων, να φέρουμε τους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την προηγούμενη δεκαετία, όλα αυτά να γίνουν και γίνονται, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε και εργατικά χέρια από το εξωτερικό για δουλειές που δεν κάνουν και δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν Έλληνες, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Δώσαμε ιδιαίτερα κίνητρα για να πάνε άνεργοι από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη, να βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή και δεν εμφανίστηκε κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «αυτό είναι αυτονόητο» καθώς πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Δεν είναι τροπολογία Καιρίδη, όπως γράφεται, προφανώς εμείς είμαστε το επισπεύδων Υπουργείο και έχουμε τον σχεδιασμό, αλλά όλα αυτά γίνονται μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής. Νομίζω ναι. Αλλά δε νομίζω ότι θα χρειαστεί κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε
.
Πρόκειται για περιορισμένη παρέμβαση επανέλαβε ο Υπουργός, «πολύ καλά σχεδιασμένη, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, δεν δημιουργεί κανέναν φάρο, δεν νομιμοποιεί, δεν είναι κάτι καινούριο, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».
«Πάρτε την Τζόρτζια Μελόνι, νομίζω αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θα τολμήσουν να κατηγορήσουν τη Νέα Δημοκρατία για στροφή προς την Κεντροαριστερά. Η Τζόρτζια Μελόνι εκλέχθηκε με ένα σκληρό, αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα και συγκυβερνά μαζί με τον Σαλβίνι. Λοιπόν, εκεί, υπό την πίεση την οικονομική, έχει βγει και έχει πει ότι χρειαζόμαστε 500.000 ξένους στην οικονομία μας και έχει επιτρέψει μια ρύθμιση η οποία δίνει χαρτιά σε μόνιμη βάση, όχι όπως ο μηχανισμός ο οποίος είναι εφάπαξ» προσέθεσε ο κ.Καιρίδης.
Ως προς το γιατί δεν έχει πειστεί από τα παραπάνω επιχειρήματα ο κ. Σαμαράς, ο Υπουργός Μετανάστευσης εξέφρασε την προσδοκία ότι «σήμερα στην Ολομέλεια που θα ακουστούν με διεξοδικότερο τρόπο, θα δοθούν οι εξηγήσεις και νομίζω θα είναι αποτυχία όλων μας αν υπάρξει παρεξήγηση».
«Πραγματικά το λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά. Εγώ προσωπικά τιμώ, όπως και όλοι μας, στη Νέα Δημοκρατία, τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, ο οποίος διακρίθηκε στα χρόνια της πρωθυπουργίας του για το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με πολύ σαφές ιδεολογικό στίγμα, λειτούργησε με γνώμονα την εθνική ευθύνη και έσωσε τη χώρα και είναι πράγματα τα οποία δεν τα λέω τώρα το 23, τα έχω πει ήδη τότε, στα δύσκολα τα χρόνια, το 14, το 15, το 16 στην εκπομπή στο Action24 κάθε βράδυ με τον Γιώργο Κουβαρά, είναι γνωστά αυτά, όταν η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν στα καλύτερά της, διότι είχε επικρατήσει αυτό το κύμα λαϊκισμού που παραλίγο να καταστρέψει τη χώρα το καλοκαίρι του 2015» συμπλήρωσε.
Ο κ. Καιρίδης επισήμανε ακόμα, πως σύμφωνα με στοιχεία, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που έρχονται στη χώρα μας παράνομα φεύγουν από την Ελλάδα και δεν έρχονται στην Ελλάδα για να μείνουν. Έρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν μέσα από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. «Υπάρχει μαγνήτης και φάρος προφανώς στην Ευρώπη και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο το έχει θέσει και ο πρωθυπουργός σε ανώτατο επίπεδο στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς και στην τελευταία επίσκεψη που είχε στο Βερολίνο και αυτός ο μαγνήτης δεν είναι άλλος από τη Βόρεια Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία. Εκεί στοχεύουν όλες αυτές οι ροές και η Ελλάδα πληρώνει σε ένα βαθμό το γεγονός ότι βρίσκεται ως ενδιάμεσος γεωγραφικά ανάμεσα στην Τουρκία από τη μια μεριά και στη Γερμανία από την άλλη» ανέφερε.
«Λοιπόν, η ρύθμιση αυτή αφορά καταρχήν ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα νόμιμα. Θα μου πείτε, πώς το ξέρετε αυτό και θα εξηγήσω πώς το ξέρω αυτό, διότι τα στοιχεία είναι αδιάψευστα. Αφορά ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα νόμιμα, είτε ως τουρίστες, είτε κατεξοχήν για να εργαστούν και των οποίων οι άδειες διαμονής έληξαν με τον έναν τον άλλον τρόπο, δεν ανανεώθηκαν γιατί έλειπε ένα χαρτί ή γιατί καθυστέρησε η Αποκεντρωμένη, γιατί το αμέλησαν και βρέθηκαν σε αυτό το καθεστώς ανομίας, στο οποίο θέλουμε τώρα να βάλουμε τάξη. Πώς το ξέρουμε αυτό. Το ξέρουμε γιατί ήδη στην Ελλάδα υπάρχει ένας πάγιος μηχανισμός εξαιρετικών λόγων χορήγησης χαρτιών σε μη νόμιμα διαμένοντες από το 2014 στον Μεταναστευτικό μας Κώδικα στην επταετία. Είναι μια ρύθμιση η οποία δεν βάζει ως προϋπόθεση την εργασία. Είναι υπό αυτή την έννοια, οριζόντια ρύθμιση και δίνει αυτά τα χαρτιά στους μη νόμιμα διαμένοντες. Εκεί, βλέποντας τα στοιχεία βλέπουμε ότι κάθε χρόνο κάνουν αίτηση περίπου 6 με 8 χιλιάδες και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι Αλβανοί ή Γεωργιανοί ή άνθρωποι από τις Φιλιππίνες, άνθρωποι δηλαδή που δεν ανήκουν στις κατηγορίες των εθνικοτήτων που έχουμε στις παράνομες αφίξεις, που είναι κυρίως Σύροι, που είναι Αφγανοί, που είναι Σομαλοί, που είναι Παλαιστίνιοι, που είναι Ιρακινοί Γιαζίντι κτλ.» είπε ο κ. Καιρίδης καταλήγοντας.