Την παράταση του Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων στο δημόσιο τομέα της υγείας και της απασχόλησης των 3150 ωφελούμενων για ακόμη 12 μήνες προανήγγειλε ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης απαντώντας στην σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.
Συγκεκριμένα ο Βασίλης Σπανάκης είπε, ότι το Υπουργείο Εργασίας «επεξεργάζεται σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την παράταση του Ειδικού αυτού Προγράμματος και της απασχόλησης των ωφελούμενων για ακόμη 12 μήνες υπό τους ίδιους όρους και στις ίδιες θέσεις».
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Φραγκίσκου Παρασύρη, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, και τη λήξη των συμβάσεων των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνται να λάβουν επίδομα ανεργίας.
Αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών που εργάστηκε ο εργαζόμενος κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο από τη λήξη της δεύτερης σύμβασής του, ως εξής: Ο εργαζόμενος που εργάστηκε από 100 έως 149 ημέρες δικαιούται επιδότηση διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών, εξαιρούμενος από τον περιορισμό του ορίου των 400 ημερών επιδότησης στην τελευταία τετραετία. Ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής που πραγματοποίησαν εργασία άνω των 150 ημερών είναι δυνατόν με αμετάκλητη δήλωσή τους να επιδοτηθούν από 5 έως 12 μήνες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».
Όσο αφορά στο ερώτημα σχετικά με την επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, «βασική επιδίωξή μας είναι» τόνισε ο κ. Σπανάκης «η ουσιαστική στήριξη του κλάδου του τουρισμού και η αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στο κλάδο αυτό. Αυτό δεν μπορεί ασφαλώς να επιτευχθεί με μία χρονική παράταση του επιδόματος ανεργίας, αλλά με στρατηγικές παρεμβάσεις οι οποίες ανάγονται στο γενικότερο σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής.
Ήδη κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον κλάδο τουρισμού να εργάζονται για περισσότερο χρονικό διάστημα απ’ όσο κατά το παρελθόν».
Τέλος ανέφερε ότι: «αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 2 μεγάλα έργα της ΔΥΠΑ, τα οποία αφορούν στην κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων σε μία ευρύτατη γκάμα προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο την ανάπτυξη κυρίως «πράσινων» και ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και δεξιοτήτων σε τομείς υψηλής ζήτησης, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από τον Νοέμβριο 2022 μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και πιστοποίηση τους περισσότεροι από 215.000 ωφελούμενοι και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΥΠΑ αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 να έχουν καταρτιστεί περισσότεροι από 500.000 ωφελούμενοι, συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1 δις ευρώ».