Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην β’ ανάγνωσή του το Νομοσχέδιο «Όροι δόμησης» –Σκυλακάκης: Η στείρα άρνηση οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα»

 

Εισάγεται αύριο, Πέμπτη, για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», μετά την ολοκλήρωση της β’ ανάγνωσής του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.


Το νομοσχέδιο εισάγεται από την Επιτροπή στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση με την θετική ψήφο που έλαβε από τη ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το καταψήφισαν, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην συζήτηση της Ολομέλειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει να έχει μια «καθολική άρνηση» σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία και σχολίασε πως μια τέτοια «συνολική άρνηση δεν είναι πειστική στα σύνθετα προβλήματα που έχουν οι κοινωνίες μας και οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα».

Σχετικά με την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι «μπορεί να έχει τη δική του, γνωστή, πάγια τακτική διαφορετικής φιλοσοφίας, αλλά φοβάμαι ότι το τραβάει στα άκρα» λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί οι φυτοφράχτες και οι δεντροστοιχίες γύρω από τα αιολικά είναι ένα αρνητικό πράγμα» που εισάγονται στο νομοσχέδιο. Ο υπουργός υπογράμμισε πως «όταν οι τιμές ενοικίασης γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι τριπλάσιες από τα ποτιστικά και φτάνουν και τα 200 ευρώ το στρέμμα, προφανώς μπορεί και να δώσει σε μία επένδυση ένα ποσό περίπου 5% για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε φυτοφράχτες, λιγότερη οπτική όχληση και καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» Όλοι, είπε ο κ. Σκυλακάκης «θέλουμε να έχουμε το φθηνότερο ρεύμα που φέρνει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό, αλλά δεν θέλουμε αυτές οι εγκαταστάσεις να είναι κοντά μας». Ο υπουργός ανέφερε ότι τα αιολικά πάρκα μπορεί και να είναι συμβατά με κτηνοτροφικές ή αγροτικές δραστηριότητες και σημείωσε πως θα «υπάρξει στο μέλλον πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση αγροβολταϊκών και κτηνοτροβολταϊκών».

Για την διάταξη που αφορά το εργοστάσιο Σμύριδας της Νάξου που περνάει στον δήμο, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «θεωρούμε ότι ο δήμος έχει πολύ μεγαλύτερη γνώση και ενδιαφέρον για να την αξιοποίησή του» γι’ αυτό και «δίνεται για μία τετραετία, να συνεχίζεται απρόσκοπτα το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του» ώστε «σε αυτό το διάστημα ο δήμος να εξετάσει τι πρέπει να γίνει στο μέλλον» και «εμείς θα είμαστε δίπλα στο δήμο σε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστεί».


Για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που αφορούν τα Data Centers, ο υπουργός είπε ότι «όλες οι διατάξεις σχετικά με την αναλογία θέσεων γραφείου και θέσεων στάθμευσης είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση ότι αυτές οι επιχειρήσεις πληροφορικής εφαρμόζουν εκτεταμένα την τηλεργασία».

Για την διάταξη του νομοσχεδίου που αίρει την υποχρεωτικότητα στις νέες αστικές οικοδομές να έχουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «η κατάργηση της υποχρέωσης μειώνει το κόστος για όλα τα κτίρια που έχουμε. Είναι βέβαιον, ότι οι αντλίες θερμότητας, σε πολύ μεγάλο κομμάτι της Ελλάδος μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικές τα επόμενα χρόνια» ενώ σε περιοχές που οι αντλίες θερμότητες δεν είναι κατάλληλες, «οι άνθρωποι θα μπορούν να βάλουν φυσικό αέριο, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβάλλουμε σε ολόκληρη τη χώρα ένα συγκεκριμένο καύσιμο (εν. το φυσικό αέριο) το οποίο είναι μεταβατικό και αποσύρεται».

Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, από την δική του πλευρά, ανέφερε πως «είμαστε ανοικτοί σε οτιδήποτε είναι δημιουργικό και μπορεί να διορθώσει και να βελτιώσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου» και προανήγγελλε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα υπάρξουν τέτοιες διορθώσεις, όπως για το θέμα της ανασύστασης πολεοδομικού φακέλου.

Σχετικά με τις χωροταξικές διατάξεις του σχεδίου νόμου ο κ. Ταγαράς είπε πως «μετά από 100 χρόνια, πάμε για πρώτη φορά να βάλουμε τάξη στις δραστηριότητες στο χώρο, προστατεύοντας το περιβάλλον εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων». Ο υφυπουργός είπε ότι αύριο στην Ολομέλεια θα αναφερθεί διεξοδικά στα σχέδια που εξελίσσονται και οριζόντια θα καλύπτουν για πρώτη φορά χωρικά το 70% της επικράτειας, όπου θα τεθούν κανόνες. Για τις διατάξεις που αφορούν τα Data Centers o υφυπουργός, επισήμανε πως «υπάρχουν πολλά άρθρα στο νομοσχέδιο, επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν πολλές ιδιαιτερότητες».

Στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που αφορούν τις αξιοποιήσεις των χερσαίων ζωνών των λιμένων, είπε πως «θα λύσουμε προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί και έχουν δημιουργήσει συγκρούσεις, καθυστερήσεις, αλλά και καταστροφές». Για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές, ο κ. Ταγαράς είπε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει, δεν μπορεί να κάνει μελέτη για φυσικό αέριο. Αυτό είναι αποκλειστικά δυνατότητα και επιλογή του ιδιοκτήτη με ποιο τρόπο θέλει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Του δίνουμε τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει, αλλά δεν θα του επιβάλουμε πράγματα που στην πορεία δεν θα έχει».

Ο κ. Ταγαράς, επίσης, απέρριψε την κριτική περί φωτογραφικών διατάξεων μέσα στο νομοσχέδιο, όπως για την περιοχή της Μαγούλας ή του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, λέγοντας ότι αυτές είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *