Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές και άλλες επείγουσες διατάξεις» από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
«Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «επιφύλαξη».
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ολοκληρώνοντας την συζήτηση και επί των άρθρων, ανέφερε ότι «το Α’ Μέρος του σχεδίου νόμου που είναι και το βασικό, έρχεται στην ανάγκη προσαρμογής της χώρας σε μια συγκεκριμένη Οδηγία της ΕΕ όπου το χρονικό όριο της ενσωμάτωσης χωρίς να κινδυνεύουμε να μας επιβληθεί πρόστιμο ήταν ο Αύγουστος του 2023». Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πριν προετοιμαστεί μια συνολική παρέμβαση του Υπουργείου που θα αφορά τις πλευρές της απλοποίησης των διαδικασιών προσέλκυσης των επενδύσεων, του νέου παραγωγικού μοντέλου με επαναβιομηχάνιση της χώρας και ότι αυτό συνεπάγεται σε νομοθετικό επίπεδο, θέματα που χρειάζονται μια πολύ σοβαρή μελέτη, θα πρέπει να μην αφήσουμε να εξελίσσονται εκκρεμότητες που ζημιώνουν την χώρα. Γι’ αυτό και φροντίσαμε αμέσως να φέρουμε τις διατάξεις αυτές για νομοθέτηση, αφού μάλιστα είχε προηγηθεί πέρυσι τον Οκτώβριο και η σχετική διαβούλευση προκειμένου να αποφύγουμε τα πρόστιμα από την ΕΕ».
Διευκρίνισε πως «υπάρχει η διαλειτουργικότητα του ΓΕΜΗ με τα αντίστοιχα Μητρώα της ΕΕ και συνεπώς με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται η ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών. Η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που έχει την ευθύνη για την ενημέρωση των Μητρώων ύστερα από αμετάκλητες αποφάσεις». Ο υπουργός, επέμεινε ότι η ενεργοποίηση του κωλύματος για ένα πρόσωπα να οριστεί διευθυντής θα πρέπει να γίνεται μετά από αμετάκλητη απόφαση. Η επιβολή και διεκπεραίωση των προστίμων θα γίνεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υποουργείου, σύμφωνα με τον Επιτελικό Νόμο. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει την πρόταση για το κατά πόσο τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος για το φυσικό πρόσωπο που αναλαμβάνει θέση διευθυντή παρά την αμετάκλητη καταδίκη του με αδίκημα που δεν του το επιτρέπει από ότι θα είναι για την εταιρεία που εάν και γνώριζε το κώλυμα τον διόρισε ή τον διατηρεί στην θέση αυτή.
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το νέο φορέα της Πανελληνίας Έκθεσης Λαμίας και τις διαφωνίες που εξέφρασαν τόσο τα κόμματα της Αντιπολίτευσης όσο και οι μέτοχοι του νέου φορέα (δήμος Λαμιέων, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και Επιμελητήριο Φθιώτιδας), ο υπουργός είπε ότι «όλοι θα πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και σοβαροί» και αναρωτήθηκε «εάν είναι κανείς αυτός που πιστεύει ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να τελειώσει».
Επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 νομοθέτησε την ύπαρξη αυτής της νέας εταιρείας με μετοχική σύνθεση τον δήμο, την περιφέρεια και τα επιμελητήρια» και πρόσθεσε ότι «αυτό που γίνεται σήμερα έπρεπε να είχε τελειώσει το 2019. Και εάν δεν τελείωσε τότε, που κάκιστα δεν το τελειώσατε, έπρεπε να είχε τελειώσει το 2022 όταν αυτός ο νέος φορέα ενεγράφη στο ΓΕΜΗ και ξεκίνησε να λειτουργεί». Σήμερα, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος «έχουμε το εξής καταπληκτικό! Στην ίδια έκταση και για την συγκεκριμένη αποστολή να έχουμε δύο εταιρικά σχήματα, καθώς με το Νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έχει καταργηθεί η διοίκηση του παλαιού Νομικού Προσώπου, αλλά δεν έχει τελειώσει η ύπαρξή του και παράλληλα δημιουργήθηκε και έχει αναλάβει ο νέος φορέας. Ο πρόεδρος δε και της νέας εταιρείας είναι ο ίδιος πρόεδρος της προηγούμενης εταιρείας για μεγάλο χρονικό διάστημα». Επισήμανε στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στη Νέα Αριστερά που δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου πως «η νομοθέτηση αυτή είναι κατ΄ εφαρμογήν του Νόμο του 2019 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περί καθολικής διαδοχής του νέου φορέα από τον παλαιό φορέα». Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «τα χρέη ενός νομικού προσώπου δεν μπορεί να καλείται να τα πληρώσει το Κράτος, όπως και ότι δεν υπάρχει πρόθεση το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκχωρήσει την ιδιοκτησία αυτής της έκτασης».
Ο κ. Θεοδωρικάκος, πάντως, γνωστοποίησε πως «έχουμε ετοιμάσει μια νομοθετική βελτίωση που θα αντιμετωπίσει τα βασικά προβλήματα του νέου φορέα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να ξέρουμε για τι χρέη μιλάμε και να νοικοκυρευτεί η υπόθεση». Ειδικότερα, είπε ότι αυτή η βελτίωση θα προβλέπει «να μπει στον φορέα ορκωτός λογιστής για να προσδιορίσει τα χρέη. Την περίοδο αυτή θα σταματήσουν τα δικαστήρια ώστε να μην υπάρξουν κατασχέσεις και στο διάστημα αυτό εκείνοι που έχουν αναλάβει την ευθύνη της αξιοποίησης, διαχείρισης της έκτασης και την διοίκηση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας θα πρέπει να βρουν και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν τα χρέη. ‘Αλλωστε, δεν θα τους είναι και πολύ δύσκολο, καθώς εάν είσαι πρόεδρος του φορέα πριν και τώρα όλο και κάτι θα θυμάσαι…» .
Ο υπουργός, τόνισε πως σήμερα υπάρχει μια τεράστια “προικοδότηση” για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που θα συμβάλει και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχή με το αναπτυξιακό έργο ύψους 48 εκατ. ευρώ που έχει ενταχθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει όμως συγκεκριμένα ορόσημα. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί.
Ακρόαση φορέων
Νωρίτερα, θετικές αποτιμήσεις, προτάσεις βελτίωσης, αλλά και διαφωνίες για τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι φορείς που κλήθηκαν σε ακρόαση στην Επιτροπή.
Επί των διατάξεων του Α΄ Μέρους του νομοσχεδίου που αφορά την Ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 κατά το μέρος που αφορά τους αποκλεισμένους διευθυντές, ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μιχαήλ Φέκκας εξέφρασε την θετική άποψή του καθώς όπως είπε «καθίστανται για πρώτη φορά διαθέσιμες πληροφορίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για πρόσωπα που είναι ακατάλληλα για να αναλάβουν διευθυντικές θέσεις σε εταιρείες και αυτό είναι ένα ισχυρό μέτρο προστασίας τόσο για τις εταιρείες όσους συναλλάσσονται μαζί τους». Η δημιουργία του σχετικού Μητρώου και των σαφών Κανόνων, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, «ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία των εταιρειών». Βελτιωτικά πρότεινε στο ρυθμιστικό πλαίσιο που δημιουργείται να ληφθούν υπόψιν οι διατάξεις του Ν.4706/2020 αρ.3 παρ.4 και 6 που θέτει τις προϋποθέσεις για την εκλογή, διατήρηση μελών ΔΣ, ανάθεση εξουσιών διαχείρισης και εκπροσώπησης σε τρίτα πρόσωπα σε ότι αφορά τις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΑ. Να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι διαδικασίες, οι προϋποθέσεις και οι λόγοι αποκλεισμού διευθυντών . Η διάρκεια του αποκλεισμού να είναι ανάλογη με την βαρύτητα της παράβασης. Οι πληροφορίες αυτές να καταχωρούνται με πληρότητα στο Μητρώο.
Η Senior Advisor στον Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ Αθηνά Βουνάτσου ανέφερε πως η ενσωμάτωση του άρθρου 1 της Οδηγίας αναμένουμε ότι «θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας Δικαίου και του κλίματος εμπιστοσύνης στις συναλλαγές». Επισήμανε πως η ενσωμάτωση αυτής της Οδηγίας «απαιτεί προσεκτική εξισορρόπηση των προβλέψεών της με το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία και στις κρατούσες καλές πρακτικές στα Κράτη- μέλη της ΕΕ». Παρατήρησε πως η ένταξη του νέου Μητρώου στο ΓΕΜΗ ενισχύει και ισχυροποιεί τον ρόλο του ως Μητρώο Εμπορικής Δημοσιότητας και του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα από τις ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Η κ. Βουνάτσου, τόνισε πως κρίσιμο στοιχείο για να ενεργοποιηθούν οι νέες προβλέψεις είναι «η διαλειτουργικότητα του ΓΕΜΗ και του νέου Μητρώου με τα δικαστικά Μητρώα». Ζήτησε να εξειδικευτούν ποια θα είναι η τηρούμενη διαδικασία και ποιος θα έχει την αρμοδιότητα ενημέρωσης των Νομικών Προσώπων σχετικά με τους προσδιορισμένους αποκλεισμένους ή εν ενεργεία διευθυντές ώστε να μην υπάρχουν άδικες κυρώσεις. Να προσδιοριστεί άμεσα η διαδικασία απόδειξης του έννομου συμφέροντος από ιδιώτες για την πρόσβασή τους στο νέο Μητρώο. Σχετικά με τις διατάξεις για την παροχή υπό προϋποθέσεων της φορολογικής απαλλαγής στις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια, είπε ότι είναι θετικές και εκτίμησε ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση και επιτάχυνση υλοποίησης των Αναπτυξιακών Νόμων.
Τη θετική της άποψη με τις ρυθμίσεις του Α’ Μέρους του νομοσχεδίου εξέφρασε η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΣ της Super League Κάτια Κοξένογλου λέγοντας πως «θα βοηθήσει προκειμένου να ξέρουμε και στον χώρο του ποδοσφαίρου ποια πρόσωπα αναλαμβάνουν διευθυντές και διαχειρίζονται τις ΠΑΕ».
Ο πρόεδρος της Δ.Ε. της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών Αθανάσιος Κουλορίδας ανέφερε ότι υπήρξε μια ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και ανταλλαγή απόψεων για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, ωστόσο παρατήρησε υπάρχουν ορισμένες δικαιο-πολιτικές διαφωνίες και κάποια πρακτικά ζητήματα. Ο βασικός μας προβληματισμός, είπε ο κ. Κουλορίδας, είναι στις συνέπειες του αποκλεισμού ενός προσώπου για διευθυντική θέση που τις θέτει ο εθνικός νομοθέτης. Μεταξύ άλλων πρότεινε να υπάρξει ρητή αναφορά στο Ν. 4548/18 αρ. 84 ώστε να υπάρχει προστασία του συναλλασσόμενου με αποκλεισμένο διευθυντή εταιρείας. Να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα γίνεται εάν ο αποκλεισμός επέλθει κατά τον χρόνο που αυτός είναι μέλος του ΔΣ ή διαχειριστής μιας εταιρείας καθώς αυτά ανάλογα με την νομική της μορφή αυτά διαφέρουν. Να υπάρξει μεταβατικός χρόνος εφαρμογής των διατάξεων ώστε οι εταιρείες να έχουν χρόνο που έχουν τέτοια μέλη στα Διοικητικά τους Συμβούλια να πάρουν τα μέτρα τους. Ανέφερε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί των πλέγμα των αδικημάτων που οδηγούν σε κώλυμα για διορισμό σε θέση διευθυντού με έναν πιο αναλογικό τρόπο καθώς και του χρόνου έκταση του αποκλεισμού.
Ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Εμμανουήλ Αλιφιεράκης δήλωσε την συμφωνία της ΚΕΕΕ στα άρθρα του νομοσχεδίου σχετικά με την δημιουργία του νέου Μητρώου Αποκλεισμένων Διευθυντών στο ΓΕΜΗ καθώς όπως είπε «αποτελούν ένα ακόμα βήμα πληρέστερης αξιοποίησης του ΓΕΜΗ ως εργαλείου διαχείρισης της επιχειρηματικότητας και της εμπορικής δημοσιότητας που ενισχύει την ασφάλεια στις συναλλαγές». Ζήτησε στο νομοσχέδιο να εξειδικευτούν οι προδιαγραφές και ποια στοιχεία θα πρέπει να καταχωρούνται στο νέο Μητρώο.
Αντίθετα, την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν την σύσταση του νέου φορέα της «Πανελλήνια Έκθεση της Λαμίας» για περαιτέρω διαβούλευση ζήτησαν ο δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιος Κυρίτσης που θα είναι και οι μέτοχοι του νέου Νομικού Προσώπου. Διαφωνούν με το να μεταφερθούν τα χρέη που βαραίνουν τον παλαιό οργανισμό που λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς κάτι τέτοιο θα καταστήσει ζημιογόνο το νέο φορέα πριν ακόμα αυτός λειτουργήσει. Σύμφωνα με τους φορείς, τα χρέη του παλαιού φορέα κυμαίνονται από 700.000 έως ίσως και στα 2.000.000 ευρώ εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι (καθώς δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε εκκαθάριση). Ο δήμαρχος Λαμιέων επισήμανε ότι ο δήμος που θα κατέχει και το 60% του νέου φορέα, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αναλάβει την αποπληρωμή τέτοιων χρεών. Ανέφερε πως θα πρέπει να λυθεί και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων και αυτά να προστατευτούν από πλειστηριασμούς.