Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR Εμμανουήλ Φράγκος κατήγγειλε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου την φετινή Έκθεση Αξιολόγησης της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «είτε “ξεπλένει” είτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντικό “ξέπλυμα” της Τουρκίας, παραβλέποντας με εξόφθαλμο τρόπο την πραγματικότητα».
Ο κ. Φράγκος, σε μία προσπάθεια να διορθώσει την Έκθεση, κατέθεσε 27 τροπολογίες, οι οποίες ελλείψει στήριξης από τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές κατέπεσαν. Κατά συνέπεια, η Ελληνική Λύση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, απείχε από την τελική ψηφοφορία.
Παρατίθενται κάποια από τα προβληματικά σύμφωνα με την Ελληνική Λύση σημεία της Έκθεσης:
– Αναγνώριση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Τουρκία και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας (σελ 3, 6, 7, 8, 9, 26).
«επαναλαμβάνει την ακλόνητη πεποίθησή του ότι η Τουρκία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας όσον αφορά την πολιτική, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, εταίρος καίριας σημασίας για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και σημαντικός σύμμαχος, μεταξύ άλλων εντός του ΝΑΤΟ, με τον οποίο η ΕΕ επιθυμεί να επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων» !!! (σελ 8).
– Ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος στο Κυπριακό (σελ 5).
– Χρηματοδοτική βοήθεια στην Τουρκία για «το προσφυγικό» (σελ 5-6, 23-24) και τη διμερή συνεργασία (σελ 16).
– Υποστήριξη της στρατιωτικής συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας (σελ 6).
– Ίσες αποστάσεις απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα/Κύπρο (σελ 6).
«Τουρκίας κατά το τελευταίο έτος και ιδίως τους τελευταίους μήνες, με την κυβέρνηση της Τουρκίας να έχει υιοθετήσει μια πιο συνεργατική στάση» !!! (σελ 8).
«επισημαίνει μια μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το τελευταίο διάστημα»…«θετική δυναμική» !!! (σελ 27).
– Γενική, άνευρη αναφορά για Ίμβρο και Τένεδο, χωρίς επισήμανση των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάννης (σελ 15)
– Ζητάει την απελευθέρωση της χορήγησης Visa σε πολίτες της Τουρκίας για την ΕΕ !!! (σελ 23, παράγραφος 38).
-Καμία αναφορά σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου…
Η παράγραφος 43 αποτελεί μια σύζευξη θετικών αλλά και πολύ αρνητικών αναφορών με πολιτική «ίσων αποστάσεων», έμμεση προτροπή για συνεκμετάλλευση και ενεργειακή αναβάθμιση της Τουρκίας.
– Πολιτική ισότητα των κοινοτήτων στην Κύπρο, δηλαδή κατάργηση της Δημοκρατία και απευθείας χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα (σελ 28).
– Πίεση στην ΕΕ για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας (σελ 30, παράγραφος 50).
– Έγκριση νέων χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία (σελ 31).