Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας βασίζεται «στις διεθνείς αξίες» και «είναι η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις», γιατί απέδειξε ότι μπορεί να συνομιλεί με όλους και είναι «τίμια και ανοιχτή στις σχέσεις της», τόνισε, αναφερόμενη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η βουλευτής και πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην παρέμβαση της, στο 28th Annual Economist Government Roundtable και στην ενότητα με θέμα: «Γιατί οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι τόσο κρίσιμες;».
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ , όπως και η ΕΕ, «θα βρίσκονται σε πρόβλημα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο», εννοώντας τη δυσχέρεια λήψης καίριων αποφάσεων εν αναμονή του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών, αλλά σημείωσε ότι στο διάστημα αυτό η Ελλάδα μπορεί να παράγει αποτελέσματα, με πρωτοβουλίες της και σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.
«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μία σειράς νέων και παλαιών προβλημάτων. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι κρίσιμος τόσο για την Ουκρανία, για τη Μέση Ανατολή και όλοι αναμένουμε να δούμε πώς η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση θα εργαστεί για αυτό» είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε:
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική, και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι, διότι η Ελλάδα είναι σε μια ιδιαίτερη θέση, όπως και γιατί είμαστε μια χώρα που απέδειξε στο παρελθόν ότι μπορούμε να επικοινωνούμε και με τις δύο πλευρές και με τους Παλαιστινίους και με το Ισραήλ με αποτελεσματικότητα, όμως πολλά εξαρτώνται από τις ΗΠΑ».
Η κ. Μπακογιάννη έφερε ως παράδειγμα της αδυναμίας αποφάσεων λόγω της αναμονής των αμερικανικών εκλογών, την πρόταση της να αναληφθεί πρωτοβουλία για την απομάκρυνση και διάσωση 8.000 παιδιών από την Παλαιστίνη, που ίσως «για ΗΠΑ μπορεί να είναι πρόβλημα, για εμάς δεν είναι» και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι μπορούν να σώσουν 8.000 παιδιά από την πείνα, αλλά έχουμε τελείως κολλήσει, διότι θα έχουμε τις (αμερικανικές) εκλογές».
Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το debate ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν και στον υποψήφιο πρόεδρο Ντ. Τραμπ. Εκτίμησε, ότι σε περίπτωση επικράτησης του Τραμπ στις ΗΠΑ, «ο πόλεμος στη Ουκρανία δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του», οπότε θα πιεστεί και χρηματοδοτικά η Ουκρανία. Ακόμη, υπογράμμισε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για συμφωνία στη Μέση Ανατολή. Όλοι περιμένουν, και τουλάχιστον ο Νετανιάχου περιμένει, τις εκλογές στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «αυτή τη στιγμή και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τουσκ ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα για πρώτη φορά για μετά από πολλά χρόνια, εφόσον είχαμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, αναγνωρίζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Και το άλλο επιχείρημα είναι ότι είμαστε η μόνη η χώρα που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, να μιλήσει με όλους, για τον απλό λόγο ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις πλευρές και είμαστε τίμιοι και ανοιχτοί σε αυτές τις σχέσεις μας.
Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι σταθερή, βασίζεται στις αξίες μας, τις διεθνείς αξίες και πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, κυρίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα. Έχουμε αυτούς τους αγωγούς που μετακινούνται συχνά και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, να ξέρουμε ότι υπάρχει κάπου σταθερότητα σε μία περίοδο κρίσης. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παράξουμε κάποια αποτελέσματα, πολύτιμα, για την ευρύτερη περιοχή».
Τοποθέτηση πρώην υφυπουργού των ΗΠΑ, Wess Mitchell
«Η Ελλάδα είναι μοναδική από άποψη θέσης. Είναι ένας σύμμαχος που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών που το Ιράν και η Ρωσία θέλουν να κρατήσουν την ενεργειακή πρωτοκαθεδρία» υπογράμμισε ο πρώην υφυπουργός των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Wess Mitchell στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό διπλωματικό ρόλο και όσο επενδύει η Ελλάδα στη διπλωματική συμμετοχή της στην επίλυση των προβλημάτων, πολλά πράγματα είναι πιθανά να συμβούν και αυτά ωφελούν όλους, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, δηλαδή, να παίξει αυτό το διπλωματικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει μια σημαντική, στρατηγική και ενεργειακή θέση».
Ο κ. Μίτσελ εκτίμησε ότι οι αμερικανικές εκλογές, αν και σημαντικές, όπως σε κάθε δημοκρατία, δεν θα επηρεάσουν δραματικά τις κεντρικές επιδιώξεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, καθώς όποιος κι εάν εκλεγεί έχει να αντιμετωπίσει δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή, προκλήσεις από την Κίνα και από το Ιράν και άλλα προβλήματα, εκτός από τα εσωτερικά, στο διεθνές περιβάλλον.
«Η πολιτική των ΗΠΑ, ανά τον κόσμο, πάντοτε αποσκοπούσε στο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής και τα συμφέροντα των ΗΠΑ ήταν πάντοτε να έχει μια καλή σχέση με την Ευρώπη» είπε ο κ. Μίτσελ και συνέχισε:
«Ο επόμενος πρόεδρος, όποιος κι αν είναι, όταν μιλάμε για την Ουκρανία, θα έρθει η στιγμή της διπλωματίας. Αν έχουμε μια συμφωνία ειρήνης, αλλά οι Ουκρανοί δεν έχουν τα όπλα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, δεν θα έχουμε πραγματική ειρήνη. Δεν θα παρασυρόμουν με τις βολιδοσκοπήσεις εκατέρωθεν. Νομίζω ότι ξέρουμε από την προηγούμενη θητεία του Τραμπ για το πώς προσεγγίζει τους πολέμους και υπάρχει και ενδιαφέρον και συμφέρον από την Αμερική να έχει καλή σχέση με την Ευρώπη».
Ο κ. Μίτσελ έφερε, ως παράδειγμα, το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν στην αρχή της θητείας του έλεγε ότι ήθελε να αναιρέσει ενέργειες του προκατόχου του κ. Τραμπ, αλλά αντιθέτως, τελικώς, «διπλασίασε την πολιτική του Τραμπ για την Κίνα» και «αγκάλιασε τις Συμφωνίες του Αβραάμ». Ο κ. Μίτσελ σημείωσε ότι «επί προεδρίας Τραμπ ενισχύθηκε ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, έγινε η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ» και πρόσθεσε: «Ο επόμενος πρόεδρος θα αντιμετωπίσει πολλούς περιορισμούς στην πολιτική του. Οι στρατηγικοί περιορισμοί είναι πολλοί και θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα».
«Δεν θα είναι το τέλος της δημοκρατίας επειδή θα κερδίσει κάποιος τις εκλογές» ανέφερε, αστειευόμενος, ο κ. Μίτσελ και πρόσθεσε: «Έχω πολλούς φίλους που αγαπούν τη δημοκρατία -και ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη δημοκρατία- αλλά δεν αγαπούν τα αποτελέσματα… όταν είναι διαφορετικά από αυτά που οι ίδιοι επιθυμούν… θα πω λοιπόν στους φίλους μου τους Ευρωπαίους, να επικεντρωθείτε περισσότερο στους εχθρούς που υπάρχουν τριγύρω και γίνονται όλο και πιο τολμηροί».
Τοποθετήσεις Μ. Κουναλάκη και Τζ . Στυλίδη
Ο επισκέπτης καθηγητής του Ινστιτούτου Hoover του Stanford University, Μάρκος Κουναλάκης, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μόνο ένα αποδυναμωμένο υποψήφιο, αλλά και έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο» στις ΗΠΑ και ότι «όλοι το παρατηρούν αυτό και φυσικά και οι αντίπαλοι».
Εκτίμησε, ότι οι πιθανότητες «να φτάσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην τελική μάχη μέχρι την κάλπη είναι στο 50%» και χαρακτήρισε «χαοτική» την κατάσταση, καθώς ακόμη και εάν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι, πχ κάποιος κυβερνήτης, εκτός των Μπάιντεν και Τραμπ, θα υπήρχε και πάλι πρόβλημα, καθώς οι κυβερνήτες δεν έχουν εμπειρία από εξωτερική πολιτική, καθώς είναι γνωστό ότι «εκλέγονται και μετά μπαίνουν αμέσως στα βαθιά».
«Η Ελλάδα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν στην Ουκρανία» τόνισε ο κ. Κουναλάκης και πρότεινε, καθώς «η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως», να ενεργοποιηθεί, εάν χρειαστεί, η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η ελληνική ναυτιλία από τις ΗΠΑ και για τα λοτζίστικς και, σε περίπτωση καμποτά , για εμπορικούς λόγους.
Ο γεωπολιτικός αναλυτής και πρώην διπλωματικός σύμβουλος, John Sitilides, υπογράμμισε ότι όποιος και να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια, τονίζοντας ότι «το Κογκρέσο ελέγχει το πορτοφόλι» και ότι από τη σύνθεση του θα εξαρτηθεί πόσο αποτελεσματικά θα κινηθούν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς προκλήσεις.
«Θεωρώ ότι θα δούμε σημαντική αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού. Θα ξεπεράσει τα 900 δισ., ίσως φτάσει και το 1 δισ. και ένα μεγάλο κομμάτι θα διατεθεί στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Τεχνική νοημοσύνη, ρομπότικς…αυτά είναι οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Στυλίδης.
Ο κ. Στυλίδης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βγήκε από τη μεγάλη ύφεση, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βελτιώνονται όλο και περισσότερο, η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ένα στρατηγικό και ενεργειακό κέντρο για όλη την ευρύτερη περιοχή, η γεωγραφική θέση της χώρας είναι εξαιρετική, όπως και οι συνεργασίες και τα οικονομικά και εμπορικά δίκτυα που αναπτύσσονται και όλα αυτά προμηνύουν θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα.
Τοποθέτηση αντιπρόεδρου της «ΔΕΗ, Ανανεώσιμες» Κ. Μαύρου
«Η Ελλάδα γίνεται μια τοπική υπερδύναμη σε ό,τι αφορά την ενέργεια» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της «ΔΕΗ, Ανανεώσιμες» Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist και στην ενότητα: «Προκλήσεις ασφάλειας και το αποτύπωμά τους στον ενεργειακό τομέα».
«Είμαστε σε σταυροδρόμι δικτύων, έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικά σταυροδρόμι αγωγών, που ενώνουν την ανατολή με τη δύση» πρόσθεσε ο κ. Μαύρος.
Ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε και στις προοπτικές που υπάρχουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή μετάβαση, λέγοντας:
«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι εντός των πέντε χωρών παγκοσμίως στην ανάπτυξη ανανεώσιμων. Η ενεργειακή μετάβαση έχει τρείς πυλώνες: την απανθρακοποίηση, την αποκεντροποίηση και την ψηφιοποίηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην προμετωπίδα όλων αυτών».
Ο κ. Μαύρος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της ενέργειας, είτε αφορά κυβερνοεπιθέσεις, όπως αυτές που συνέβησαν στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές χώρες, είτε «ασύμμετρους» γεωπολιτικούς παράγοντες, που επηρεάζουν το περιβάλλον ενέργειας. Πρόσθεσε, ότι η «ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο το 65%» της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια, με αξιοποίηση των φυσικών χαρακτηριστικών του μικροκλίματος σε διάφορες περιοχές, πχ περισσότερος αέρας στο βορρά, περισσότερος ήλιος στο νότο.
«Αν δούμε τις μελέτες, πρέπει επίσης να επενδύσουμε 67 δισ. τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να έχουμε μια μεγιστοποίηση των δικτύων, πρέπει λοιπόν να βρούμε ένα τρόπο να μεταφέρεται αποτελεσματικά το παραγόμενο ηλεκτρικό φορτίο».
«Η Κίνα αυτή τη στιγμή είναι η μόνη παραγωγός πράσινων μετάλλων και χρειαζόμαστε πολλά από αυτά τα επόμενα χρόνια» είπε ο κ. Μαύρος και πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τη σημασία του ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βρει τρόπους αποθήκευσης της ενέργειας και μπαταριών, ασχέτως των εξελίξεων στις άλλες χώρες».