«Είναι σίγουρα ένα θέμα το οποίο θα θέλαμε όλοι να μην είχε συμβεί. Στην ζωή συμβαίνουν και στραβές, συμβαίνουν και άσχημα πράγματα, δεν γίνονται όλα όπως τα θέλεις. Ήταν ένα πολύ ατυχές περιστατικό, να το πω σωστά» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ερωτηθείς αν δικαιούται ο Πρωθυπουργός να μην γνωρίζει σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «έπρεπε να γνωρίζει γι’ αυτό και παραίτησε τον διοικητή της ΕΥΠ. Αν κάποιος δεν σου πει κάτι, τι μπορείς να κάνεις γι΄ αυτό;». Σε συνέχεια του ίδιου ερωτήματος, πιο συγκεκριμένα όσο αφορά το αν υπάρχουν «κέντρα» που δρουν ανεξέλεγκτα ο Υπουργός είπε «θα κάνουμε εξεταστική επιτροπή για να τα διερευνήσουμε όλα αυτά, προσωπικά δεν έχω τέτοια ανησυχία».
«Αυτό που μπορώ να καταλάβω είναι ότι υπήρχε μια τυπική διαδικασία βάσει της οποίας γίνονταν παρακολουθήσεις προσώπων, η τυπική αυτή διαδικασία εδράζεται πάνω σε έναν νόμο και σε μια τροποποίηση του νόμου που έγινε, η τελευταία επί ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ακολουθήθηκε, κρίθηκε όχι επαρκής, κυρίως γιατί αφήνει εκτεθειμένη την κοινή γνώμη σε συνομωσιολογίες αν κάποιος θέλει να το κάνει για προσωπικό όφελος και γι΄ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια τροποποίηση του νόμου αυτού έτσι ώστε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση και εμπιστοσύνη, με την υπογραφή του δεύτερου εισαγγελέα» συμπλήρωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης.
Επισημαίνοντας ότι «δεν είναι κανένας μας ευχαριστημένος στην κυβέρνηση επειδή συνέβη αυτό το πράγμα, είμαστε δυσαρεστημένοι που συνέβη» ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε σε σχέση με το αν έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση η υπόθεση των παρακολουθήσεων καθώς η αντιπολίτευση έχει ανεβάσει τους τόνους, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «είναι δύο διαφορετικά πράγματα η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει τους τόνους και φωνάζει να παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει ένας Έλληνας που πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας μέχρι χθες δεν ήθελε να παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης και τώρα επειδή έγινε αυτό αποφάσισε ότι θέλει να παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Ο κ. Τσίπρας κοιμάται και ξυπνάει με το πότε θα παραιτηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Είναι προφανές ότι όλο αυτό είναι υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα έφυγε επί ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε. Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο κ. Λαφαζάνης έχει κάνει καταγγελίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον παρακολουθούσε χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ το οποιοδήποτε σχόλιο από τον κ. Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης έχει πει το ίδιο χωρίς κανένα σχόλιο από τον κ. Τσίπρα». Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, αν θα πρέπει να διευρυνθεί η έρευνα, ο κ. Γεωργιάδης είπε «όταν ένας πρώην υπουργός, όπως ο κ. Λαφαζάνης έχει κάνει μια τέτοια καταγγελία, δεν βρίσκω κακό να διερευνηθεί. Αν με ρωτάτε ως πολίτη και ως πολιτικό αν θα ήθελα να διερευνηθεί, ναι θα ήθελα. Γιατί ένας πρώην υπουργός λέει ότι τον παρακολουθούσε μια κυβέρνηση. Το λέω για να καταλάβουμε την υποκρισία».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χειριστεί την υπόθεση πιο υπεύθυνα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι τόνοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιο χαμηλοί από του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να είναι ενοχλημένος, δεν θα είναι και ευχαριστημένος που του παρακολουθούσαν το τηλέφωνο» είπε χαρακτηριστικά ενώ επισήμανε πως «δεν θα έπρεπε δημοσίως να μάθουμε ποιοι ήταν οι λόγοι της παρακολούθησης του τηλεφώνου του» καθώς «η ιδέα των μυστικών υπηρεσιών έχει την λογική να είναι μυστικές».
Θέμα νομιμότητας της παρακολούθησης του τηλεφώνου δεν έχει τεθεί, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «αν ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι αυτό που έγινε ήταν παράνομο θα κάνει μια μήνυση και θα κριθεί αυτό στο δικαστήριο».
Ερωτηθείς ο Υπουργός Ανάπτυξης εφόσον ήταν νόμιμη η επισύνδεση εάν η ΕΥΠ έχει κρίνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι ύποπτος για την ασφάλεια της χώρας, ο Υπουργός απάντησε «εάν η ΕΥΠ έχει κάνει αίτημα σε έναν εισαγγελέα για να παρακολουθήσει τον κ. Ανδρουλάκη πάει να πει ότι θεωρούσε ότι έχει κάποιες πληροφορίες οι οποίες την οδηγούσαν σε αυτή την ενέργεια, δεν σημαίνει ότι τον θεωρεί ύποπτο, σημαίνει ότι είχε κάποιες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες κρίθηκαν επαρκείς από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι παλιά υπήρχε και η δεύτερη υπογραφή του Εισαγγελέα Εφετών, αυτή η δεύτερη υπογραφή επί ΣΥΡΙΖΑ βγήκε, τώρα κρίνουμε ότι πρέπει να ξαναμπεί, κακώς βγήκε».
Σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους να συνδεθεί η υπόθεση με το Ταμείο Ανάκαμψης και πως η Κομισιόν μπλοκάρει την δεύτερη δόση των χρημάτων, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα τεράστιο fake news, δεν υπάρχει κανένα μπλοκάρισμα των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι σχέσεις μας με την Ευρώπη είναι εξαιρετικές», επισημαίνοντας ότι η δεύτερη δόση θα δοθεί κανονικά.
Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ακόμα πως «είναι απολύτως προφανές ότι η Ρωσία έχει συμφέρον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν προβλήματα» αναφερόμενος στην πρόταση του Πρωθυπουργού στην χθεσινή του ανακοίνωση για το ενδεχόμενο ξένες δυνάμεις να απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Επιπλέον, συμπλήρωσε πως είναι απόλυτα προφανές ότι ο κ. Ερντογάν θα χαιρόταν πολύ να έχει η Ελλάδα πολιτικό πρόβλημα. «Για να μην παρεξηγηθώ, επειδή δεν μου αρέσουν οι συνωμοσίες, δεν λέω ότι η Ρωσία το έκανε ή η Τουρκία το κάνει. Λάθος έγινε και το χειριζόμαστε μόνοι μας. Λέω ότι δεν θα πάμε να παίξουμε μόνοι μας το παιχνίδι των εχθρών μας. Οι εχθροί μας θέλουν να έχει η Ελλάδα πολιτικό πρόβλημα, το συμφέρον της Ελλάδας είναι η πολιτική σταθερότητα. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και εκεί ο ελληνικός λαός, το μεγάλο αφεντικό, θα πει αυτό που νομίζει και θα κρίνει την συγκεκριμένη υπόθεση και όλες τις άλλες» συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στον νέο διπλό «Τειρεσία», επισημαίνοντας «προσπαθούμε να φτιάξουμε με τον νόμο έναν τρόπο παρακολούθησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών γιατί ο στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό περισσότεροι Έλληνες και περισσότερες επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ακόμα, ότι και η Αναπτυξιακή Τράπεζα ετοιμάζει ειδικό εργαλείο για να βοηθήσει αυτούς που δεν μπορούν να πάρουν δάνεια και θα έπρεπε να πάρουν, να μπορούν να δανειστούν.