Αιχμηρή ήταν η απάντηση στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στον Νίκο Ανδρουλάκη για το φυσικό αέριο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή, όπου συζητείται το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης Θεσσαλίας και Έβρου.
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη τόνισε: «η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη. Αν εσείς έχετε μία μαγική λύση τεχνολογική για το πώς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς, είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα στο Ντουμπάι για να εξηγήσετε πώς αυτό μπορεί να γίνει».
«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ΑΠΕ σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αν δεν φυσάει και αν δεν έχει ήλιο, δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ και θα χρειαζόμαστε και άλλη πηγή ενέργειας. Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο, να μας πείτε, γιατί μία επιλογή υπάρχει ακόμη, είναι τα πυρηνικά, αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, να βγείτε ανοιχτά να μας το πείτε», πρόσθεσε, απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη.
«Έχετε γίνει μηχανή παραγωγής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και δεν κινητοποιήσατε έναν εθελοντή για να μεταβεί στην Θεσσαλία», τόνισε νωρίτερα στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν πέρασε καιρός για να θυμηθείτε τον παλιό σας εαυτό αλλά ως εθνικός εισαγγελέας μας κουνάτε το δάχτυλο», είπε χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι δεν έχει το μονοπώλιο ευαισθησίας η κα Κωνσταντοπούλου. «Αναλώσατε», πρόσθεσε όλη σας την ομιλία για να μας πείτε πόσες ερωτήσεις καταθέσατε».
Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τον είδε επιθετικό. «Η επιθετικότητά σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα ποσοστά του κόμματός σας», είπε. Για την απουσία των πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%».
«Εσείς κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια και τους λέτε «λεφτόδεντρο υπάρχει», ενώ εγώ είμαι ειλικρινής μαζί τους αλλά γι’ αυτό είστε στο 3%», είπε απευθυνόμενος ο πρωθυπουργός ξανά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Σωστά είπατε κύριε Ανδρουλάκη ότι υπάρχει ένα λόμπι συμφερόντων που αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης, αλλά δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που να μην βεβαιώνει ότι υπάρχει γρήγορη ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που συνδέεται ευθέως με την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα που συνδέεται με την χρήση καυσίμων», είπε επίσης.
Κινδυνεύουμε πρόσθεσε να φτάσουμε σε ένα σημείο τον πλανήτη που να μην υπάρχει επιστροφή, τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό είπε ότι γίνεται η προσπάθεια παγκοσμίως για την πράσινη μετάβαση και η χώρα μας πρωταγωνιστεί.
«Η χώρα μας και η Ευρώπη δεν θα λύσουν μόνες τους το πρόβλημα αλλά χρειάζεται μια παγκόσμια συμμαχία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Καλώς εξηγούμε στην κοινή γνώμη αυτή την πραγματικότητα γιατί δικαιολογεί τις πολιτικές μας για την ενέργεια αλλά εξηγεί επίσης γιατί έχουμε τόσα ακραία φαινόμενα τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πόρισμα των Ολλανδών είπε ότι αναφέρει για την κακοκαιρία Daniel ότι «μέσα σε 2 ημέρες αυτό που συνέβη στην Θεσσαλία συμβαίνει μια φορά στα 1.000 χρόνια και ήταν η πιο ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε ποτέ την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στον τρόπο που γίνονταν μέχρι σήμερα τα έργα είπε: «ο κάθε δήμος το δικό του βιλαέτι», και είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει πλέον είναι να υπάρχει ένας οργανισμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής ο οποίος θα πάρει αρμοδιότητες ώστε να γίνεται ο σχεδιασμός και η παρακολούθηση των έργων κεντρικά. Δεν χρειαζόμαστε πολλά πανάκριβα έργα και καινούρια φράγματα αλλά να φτιάχνουμε τα αναχώματα σωστά ώστε να μην καταρρέουν, να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας και να μην χτίζουμε στις πλημμυρικές ζώνες.
Η κοίτη του Πηνειού είχε πλημμυρική ζώνη δεξιά και αριστερά και υπήρχε ένα ολόκληρο τετράγωνο με μπουζουξίδικα και μάντρες αλλά όταν θα πάμε να τα γκρεμίσουμε να πάμε μαζί», τόνισε.
Πρέπει να δούμε είπε ακόμα ο πρωθυπουργός με την λεκάνη απορροής της λίμνης Κάρλας. Λέω στους πολίτες να αδειάσει η νέα Κάρλα όχι η παλιά και είναι βέβαιο ότι αν όλο το νερό δεν μπορεί να περάσει από τα Τέμπη θα πάει κάπου αλλού και θα πάει στην Κάρλα. Εκεί, πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αν αποφασίσουμε ότι χιλιάδες στρέμματα πρέπει να γίνουν η φυσική λεκάνη απορροής του Πηνειού πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να καλλιεργούν εκεί και να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τ’ αυτιά των αγροτών για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, γιατί τα χρήματα σημαίνουν και υποχρεώσεις και προσαρμογή στην κλιματική κρίση.
«Πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση στην Θεσσαλία. Δεν κατέρρευσε οικονομικά. Ισχυρότατο πλήγμα δέχθηκε ένα μέρος του πρωτογενούς της τομέα. Μας είπατε να κάνουμε μια task force κύριε Ανδρουλάκη. Χαίρομαι που έρχεστε στη λογική μας και αναγνωρίζετε τη σημασία του επιτελικού κράτους! Αυτό είναι η task force που λέτε!», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και η αντιπολίτευση παράπονα. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση αρκείται σε εκθέσεις ιδεών λέγοντας:
«Εμείς έχουμε σχέδιο, ενώ εσείς έχετε παράπονα! Καταλαβαίνω το ρόλο της κριτικής, οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πήραμε πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε κάποια έργα. Αυξάνουμε τους πόρους στο ταμείο για τις φυσικές καταστροφές από 300 στα 600 εκατομμύρια και φορολογούμε τους τουρίστες μας για αυτό ! Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ της εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών!»