Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από το έλλειμμα

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για να αποχωρήσουν οι άμαχοι απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες. 


«Βρισκόμαστε εδώ πέρα, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπεριος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσοα συνέβησαν χθες στη Μαριούπολη και τις τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό του παιδιατρικό νοσοκομείου. Απευθύνω για μια ακόμα φορά έκκληση για κατάπασυη του πυρός αλλά και ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τιος εμπόλεμες ζώνες να το κάνουν με ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι επί τάπητος θα τεθούν οι σημαντικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή, αλλά και η επαναεπιβεβαίωση της ενότητας της Ε.Ε. και αποφασιστικότητά της. «Να εντείνουμε, αν χεριαστεί,  το πλαίσιο κυρώσεων για να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας σημειώνοντας ότι προχθες έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν μια επιστολή, με την οποία ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Πρέπει να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγρότες από αυξομειώσεις στις τιμές που δεν υπαγορεύονται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από κερδοσκοπικά παιχνίδια», επισήμανε. 


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. «Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής της ισχύ με τις οικονομικές της δυναότητες. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία αποτέλεσαν τη βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας», ανέφερε. 


Τέλος, τόνισε ότι θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της εξαίρεσης μέρους ή του συνόλου των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα που ξοδεύει περισσότερα για την άμυνά της, να μην τιμωρούνται από μια τέτοια στρατηγική επιλογή. 

Πηγή: skai.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *