Μεταναστευτικό: «Μέτωπο» της Ελλάδας και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη απέναντι στις γερμανικές ενέργειες – «Δεν θα γίνουν ανεκτές»


Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι μονομερείς κινήσεις της Γερμανίας σχετικά με το μεταναστευτικό, οι οποίες υπονομεύουν τη Συνθήκη Σένγκεν και «ρίχνουν το βάρος» στα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.


Επιστρέφοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αυστρία, όπου είχε σχετικές συζητήσεις με τον καγκελάριο Νεχάμερ, ξεκαθάρισε την θέση της Ελλάδας πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι δεν θα επωμιστούμε δυσανάλογα το βάρος του μεταναστευτικού ζητήματος λόγω της γεωγραφικής μας θέσης.

«Η απάντηση, όμως, δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση του Σένγκεν και το να πετάξουμε το μπαλάκι ουσιαστικά στις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι αυτό κάτι το οποίο εύκολα μπορεί να γίνει ανεκτό. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπήρχε και πολύ μεγάλη αντίδραση από τις χώρες που έχουν χερσαία σύνορα με τη Γερμανία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο TalkRadio 98,9, ξεκαθαρίζοντας ότι οι σχεδιασμοί της Γερμανίας δεν μπορούν εύκολα να περάσουν.

«Η Γερμανία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, λόγω των αποτελεσμάτων των εκλογών και της ενίσχυσης των ακραίων δυνάμεων και επομένως υπάρχει πίεση για αύξηση των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό θα αρχίσει ελέγχους στα σύνορά της με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτά που επιχειρεί τώρα να εφαρμόσει είναι κόντρα στο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Η Ελλάδα δεν συνορεύει με τη Γερμανία, ωστόσο, εάν αρχίσουν όλες οι χώρες να το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι κάποια στιγμή αυτός θα πρέπει να φτάσει στην Ελλάδα; Στην Πολωνία; Στη Βουλγαρία; Σε μια χώρα που συνορεύει – από κάπου μπήκε», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ΕΡΤ, περιγράφοντας την ανησυχία που υπάρχει.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, κυρίως σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Γερμανία, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτούν επιστροφές μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα.


Την ίδια ώρα, κρίσιμη κρίνεται η επικείμενη Σύνοδος του Βερολίνου για τα σύνορα και την ασφάλεια, την επόμενη εβδομάδα, όπου οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό αναμένεται να απασχολήσουν μεγάλο μέρος της ατζέντας. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στη Σύνοδο ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη θέση της χώρας μας ενώπιον όλων, ενώ θα έχει και τετ α τετ με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών.

Η Ελλάδα διαμορφώνει «μέτωπο» και με άλλες χώρες του Νότου, πρώτης υποδοχής για παράνομους μετανάστες, ώστε να εμφανιστούν με ενιαία γραμμή στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *