Μεγάλα περιθώρια ενίσχυσης της γαλλικής επενδυτικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα «βλέπει» ο νέος γενικός πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Ζαν-Λικ Λαβό (Jean Luc Lavaud), ο οποίος εκτιμά πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάπτυξη των λιμενικών, σιδηροδρομικών και οδικών υποδομών στην περιοχή, με σειρά έργων στα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και γαλλικές εταιρείες, ενώ παραδέχεται πως υπάρχει ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο νέος γενικός πρόξενος της Γαλλίας αποκαλύπτει, επίσης, σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη κι ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη φιλοξενία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς, των Ολυμπιακών Αγώνων, από το Παρίσι.
Οι εταιρείες που έφυγαν στην κρίση μπορούν να επιστρέψουν
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πεδίο των επενδύσεων, ο κ. Λαβό τονίζει πως «μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ τη γαλλική επενδυτική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα», επισημαίνοντας πως απ’ όσα έχει ο ίδιος διαπιστώσει, υπήρξαν αρκετές γαλλικές εταιρείες που έφυγαν από τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και του κορονοϊού, ωστόσο θα μπορούσαν πλέον να επιστρέψουν.
Αντίστοιχα, η ελληνική επενδυτική παρουσία στη Γαλλία έχει δυνατότητες διεύρυνσης και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η γαλλική πλευρά, με την επαναλειτουργία του γραφείου του Business France στην Αθήνα, που είχε κλείσει λόγω κορονοϊού κι άνοιξε και πάλι το 2023. Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι, σε συνδυασμό και με τις ενέργειες του οικονομικού τμήματος της γαλλικής πρεσβείας στην ελληνική πρωτεύουσα, να αποτελέσει πρωτίστως τον συνομιλητή των ελληνικών επιχειρήσεων που θέλουν ή σκοπεύουν να επενδύσουν στη γαλλική επικράτεια και αντίστοιχα των γαλλικών επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο ίδιος, μάλιστα, δεσμεύεται πως θα κάνει ό,τι μπορεί για την ανάπτυξη των επενδύσεων εκατέρωθεν και αναφερόμενος στα πεδία ενδιαφέροντος κάνει ιδιαίτερη μνεία στον αγροδιατροφικό τομέα, που παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες, όπως λέει.
Δεν παραλείπει, επίσης, τις αναφορές στην παρουσία μεγάλων γαλλικών εταιρειών, όπως η EGIS στο έργο του μετρό Θεσσαλονίκης (σ.σ. η ιταλογαλλική κοινοπραξία ΑΤΜ-EGIS έχει αναλαμβάνει τη συντήρηση και τη λειτουργία συστήματος μετρό). Εκφράζει, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι ο γαλλικός κολοσσός μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα στον τομέα των μεταφορών στην Ελλάδα.
«Για παράδειγμα», λέει, «στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης υπάρχει ανάγκη βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει λιμάνι χωρίς σιδηρόδρομο. Είμαι σίγουρος ότι τα επόμενα χρόνια εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, θα υπάρξουν πολλά να γίνουν τόσο σε επίπεδο λιμανιών και σιδηροδρόμου όσο και στο οδικό δίκτυο».
«Χαρτογραφούμε τις ευκαιρίες στην Αλεξανδρούπολη»
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των γαλλικών εταιρειών σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας απαντά πως φυσικά και υπάρχει.
«Πήγαμε στην Αλεξανδρούπολη με την πρέσβη και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο καθώς και εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών, τον περασμένο Δεκέμβριο, προκειμένου να δούμε τι μπορεί να γίνει. Χαρτογραφούμε τις ευκαιρίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαβό.
Μεγάλη ευκαιρία για τη Β. Ελλάδα ο εναλλακτικός τουρισμός
Ένας άλλος τομέας με δυναμική ανάπτυξης είναι ο τουρισμός. Πολλοί είναι οι Γάλλοι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, οι περισσότεροι ωστόσο προτιμούν τα νησιά, και η Βόρεια Ελλάδα μοιάζει γι’ αυτούς terra incognita. Αυτό θα μπορούσε όμως ν’ αλλάξει, όπως λέει ο κ. Λαβό, καθώς η περιοχή προσφέρει πολλές ευκαιρίες εναλλακτικού τουρισμού, στον οποίο έχουν στραφεί πολλοί Γάλλοι.
«Υπάρχουν πολλοί Γάλλοι που ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους, μάλιστα, αυξήθηκε την περασμένη χρονιά. Ένα ποσοστό αυτών σιγά σιγά δεν ενδιαφέρεται για τον μαζικό τουρισμό. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη ευκαιρία για τη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού» τονίζει εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερους Γάλλους τουρίστες στην περιοχή.
Ερωτηθείς αν θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση η ύπαρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με το Παρίσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, απαντά θετικά, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι εφόσον υπάρξει ζήτηση θα υπάρξει και η αντίστοιχη προσφορά από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών.
«Για τη Βόρεια Ελλάδα, η μεγάλη πρόκληση είναι να μην γίνει προορισμός μαζικού τουρισμού χάνοντας την ιδιαίτερη “γεύση” της» τονίζει.
Ολυμπιακοί Αγώνες, γυναίκα και συμπερίληψη
Φέτος το καλοκαίρι, ωστόσο, οι προβολείς θα είναι στραμμένοι στο Παρίσι, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Κι ενώ ο κ. Λαβό γνώριζε πολλά για την ιστορία των Αγώνων στην αρχαιότητα και στη σύγχρονη μορφή τους, δεν ήξερε πόσο πολλά πράγματα γίνονται κατά τη διάρκεια μιας ολυμπιακής χρονιάς ανάμεσα στη χώρα που διοργανώνει τους Αγώνες και τη γενέτειρα τους, την Ελλάδα. Ωστόσο, όχι απλώς είχε την ευκαιρία να τ’ ανακαλύψει αλλά ήδη έχει οργανώσει με την ομάδα του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο οποίο είναι και διευθυντής, μια σειρά από πολύ σημαντικές εκδηλώσεις.
«Φυσικά θα ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο που προβλέπει τη διαδρομή της φλόγας, η οποία θα διανυκτερεύσει σε τέσσερις πόλεις στην περιοχή ευθύνης του γενικού προξενείου- εκτός της Θεσσαλονίκης, στον Βόλο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαβό.
Το τρίπτυχο των μεγάλων εκδηλώσεων που έχει ήδη δρομολογηθεί περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια «γεύση» από την ίδια τη διοργάνωση των Αγώνων, τη γυναίκα αλλά και τη συμπερίληψη στον αθλητισμό.
«Η πρώτη από τις εκδηλώσεις θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και το κολλέγιο Ανατόλια αφού θα έρθει από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση ο Εκτελεστικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, Λάμπης Κωνσταντινίδης, απόφοιτος του αμερικανικού κολλεγίου. Στη σκηνή του Μεγάρου θα βρεθεί μαζί του ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος θα τον ρωτήσει για όλα όσα ετοιμάζει η Πόλη του Φωτός για τη μεγάλη διοργάνωση.
Η δεύτερη εκδήλωση θα διοργανωθεί στις 8 Μαρτίου με αφορμή την ημέρα της γυναίκας και η τρίτη στις 26 Ιουνίου στη διάρκεια του Euro Pride και θα αφορά τη συμπερίληψη στον αθλητισμό» εξηγεί ο Γάλλος γενικός πρόξενος.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, εξηγεί ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση στόχο έχει να καταδείξει πώς έχει αλλάξει (ή και όχι), από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ως αυτούς του Παρισιού το 2024, η θέση της γυναίκας στον αθλητισμό και ειδικότερα στον πρωταθλητισμό. Μάλιστα, με την αφορμή αυτή υπενθυμίζει ότι οι Αγώνες στο Παρίσι θα είναι οι πρώτοι με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών αθλητών / αθλητριών, αλλά και ότι φέτος το logo των Αγώνων είναι ίδιο τόσο για τους Ολυμπιακούς όσο και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Όλες οι παραπάνω εκδηλώσεις είναι σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, μια συνεργασία για την οποία εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του.
Χέρι χέρι Ολυμπιακοί Αγώνες και Γαλλοφωνία
Μάλιστα, τη φετινή Ολυμπιακή χρονιά, οι Αγώνες και η Γαλλοφωνία θα πορευτούν χέρι χέρι. «Η ομάδα μας εδώ, στο Ινστιτούτο, δουλεύει πάνω σε μια σειρά από πρότζεκτ», λέει και αναφέρεται στο πρόγραμμα που ονομάζεται «Γαλλόφωνο όχημα», μία εκπαιδευτική δράση που θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, και φέτος ειδικότερα, στις πόλεις από όπου θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα, προετοιμάζοντας τους μαθητές για την υποδοχή της.
Ο κ. Λαβό δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στην Ελλάδα που επιλέγουν τα γαλλικά ως δεύτερη γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά, δε, στη Βόρεια Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε αύξηση που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 4-8%, ανάλογα με την περιοχή, λέει.
Επισημαίνει, δε, ότι γίνονται προσπάθειες και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας «να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το εύρος διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στα σχολεία».
«Εστιάζουμε ιδιαίτερα στις κοινές αρχές κι αξίες και στους πολιτιστικούς μας δεσμούς, ενώ ταυτόχρονα παροτρύνουμε όσους διδάσκουν γαλλικά να βελτιώνουν συνεχώς τις μεθόδους διδασκαλίας. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουμε πολλές επιμορφώσεις για τους δασκάλους της γαλλικής γλώσσας» σημειώνει, ενώ αναφέρεται και σε μια ξεχωριστή βράβευση, αυτή της Στέλλας Λεονάρδου, καθηγήτριας γαλλικών και προέδρου του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίων (APLF-DU) με τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα, μία υψηλή γαλλική διάκριση. Στο πρόσωπο της βραβεύονται όλοι οι καθηγητές γαλλικής γλώσσας.
Πολύ όμορφη πόλη η Θεσσαλονίκη
Ο Γάλλος πρόξενος έφτασε στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτέμβρη του 2023 και η πρώτη εντύπωσή του από την πόλη, όπως λέει, ήταν πολύ καλή. «Η Θεσσαλονίκη είναι μία πάρα πολύ όμορφη πόλη για να ζει κανείς. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί ακόμη κι όταν δε γνωρίζουν ότι είμαι ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας. Κάποιοι μου λένε ευχαριστώ για την στήριξη της Γαλλίας στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Μπορεί να πρόκειται για κάτι που είναι πλέον μακρινό, όμως ο κόσμος το θυμάται ακόμη. Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που ζω κοντά στη θάλασσα. Προσωπικά μου αρέσει να τρέχω από το λιμάνι ως το Μέγαρο Μουσικής. Απολαμβάνω τη διαδρομή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο λιγότερο από ένα εξάμηνο που είναι ήδη εδώ, έχει καταφέρει να ταξιδέψει σε κάποια μέρη στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι και η περιοχή ευθύνης του. «Επισκέφθηκα τον Βόλο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη, συναντήθηκα με τους επίτιμους πρόξενους μας εκεί και συνάντησα κι ορισμένους Γάλλους που ζουν στην περιοχή. Συνολικά 1.600 Γάλλοι ζουν στη Βόρεια Ελλάδα- τουλάχιστον αυτοί που είναι δηλωμένοι στο γενικό προξενείο- κι έχουν ενταχθεί πολύ καλά στο κοινωνικό σύνολο» εξηγεί.
Να προσέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών όλοι οι πολίτες
Από την εφ’ όλης συζήτηση με τον γενικό πρόξενο της Γαλλίας δεν έλειψαν και οι αναφορές στη διεθνή επικαιρότητα και τις θερμές εστίες του πλανήτη, όπως και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
«Αυτό που γίνεται στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ κι όλους εμάς, μια γενιά που μεγαλώσαμε σχεδόν όλη μας τη ζωή χωρίς πόλεμο» τονίζει σημειώνοντας πως «εργαζόμαστε για την ειρήνη στην Ουκρανία και τη Γάζα».
Με αφορμή, δε, τη συζήτηση στους κόλπους της ΕΕ για το ζήτημα του μεταναστευτικού λέει χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι αρέσει στους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στα διεθνή αναπτυξιακά προγράμματα. Φυσικά όταν υπάρχει πόλεμος, πολλοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Αυτός είναι ένας λόγος αλλά όχι ο μοναδικός. Είναι και η έλλειψη ανάπτυξης στις πατρίδες τους. Θα πρέπει, λοιπόν, να εργαζόμαστε για την ειρήνη και να στηρίζουμε την ανάπτυξη».
Αναφορικά, τέλος, με τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, ο κ. Λαβό, αφού επισημαίνει πως θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στο Γαλλικό Ινστιτούτο, παροτρύνει όλους όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου να το εξασκήσουν. «Το πιο σημαντικό είναι να προσέλθει ο κόσμος και να ψηφίσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι δυνατή» καταλήγει.