Μ. Βορίδης: Οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση τους έχει στηρίξει και ότι θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε

Το αγροτικό ζήτημα, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, όπως, όμως, και το τραγούδι του Πάνου Βλάχου και ο οιονεί διάλογος Κασσελάκη-Μπέου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.


Ξεκινώντας από το αγροτικό ζήτημα και τη συνάντηση πρωθυπουργού και εκπροσώπων των αγροτών την Τρίτη, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέσθηκε εν πρώτοις το επιχείρημα ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενεμένα», όπως επίσης ότι τα 83 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την επιστροφή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο «δεν ήταν εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό». Όμως, συνέχισε, πάνω σε αυτό το τελευταίο «ενδεχομένως μπορούν να γίνουν πράγματα, ώστε να διευκολύνουμε το ταμειακό κομμάτι. Δηλαδή να μην περιμένουν να τα πάρουν στο τέλος του χρόνου».

Συμπερασματικώς, «μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει μια πρόταση εξαιρετικά θετική στο θέμα του κόστους ενέργειας».

Και προχώρησε με μια γενική πολιτική τοποθέτηση ότι «οι αγρότες μας ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από διαδοχικά πράγματα με τα οποία τους έχει στηρίξει και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε. Το ξέρουν αυτό». Επί παραδείγματι, υπενθύμισε, έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια από το 13% στο 6%, πριν τις κινητοποιήσεις.

Επεκτεινόμενος στα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ανέφερε ότι ανοίγει μια συζήτηση και, μάλιστα, «άκουσα τον κ. Κασσελάκη να την στηρίζει και να λέει και αυτός ότι πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολύ θετικό».


Παρατήρηση την οποίαν αξιοποίησε εν συνεχεία επισημαίνοντας ότι «στην Κοινή Αγροτική Πολιτική το ποσό που έρχεται στην Ελλάδα είναι περίπου το ίδιο. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η κατανομή του σε σχέση με τη βασική ενίσχυση και τα λεγόμενα περιβαλλοντικά μέτρα και τα οικολογικά σχήματα. Να είμαστε συντονισμένες οι πολιτικές δυνάμεις» ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας και έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης λέγοντας: «Ο λόγος για τον οποίον έγινε αυτή η κατανομή είναι γιατί οι Πράσινοι Οικολόγοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και επιθετικότερη περιβαλλοντική προσαρμογή […] Έρχονταν οι κυβερνήσεις και ζητούσαν πιο αργό ρυθμό, αλλά ήταν πάρα πολύ επιθετικά τα κόμματα τότε». Και, εν κατακλείδι, «να συμφωνήσουν τα πολιτικά κόμματα να έχουμε όλοι μαζί μια στρατηγική στόχευση, θα χαρώ πολύ που ο κ. Κασσελάκης θα αναθεωρήσει τη στάση αυτή».

Αλλάζοντας θέμα και με αφορμή τις κυριακάτικες διαδηλώσεις κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε εισαγωγικώς ότι «οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, θα πουν την άποψή τους». Και προσέθεσε: «Δεν είναι κανείς αφελής στην κυβέρνηση», δηλαδή ο πρωθυπουργός ο οποίος υποστηρίζει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία γνωρίζει ότι η θέση της Εκκλησίας είναι διαφορετική, όπως και ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας διαφωνεί.

Σε σχέση με τη συνταγματικότητα ή μη του νομοσχεδίου, επεσήμανε πως υπάρχουν δύο όργανα, τα οποία κρίνουν τα θέματα αντισυνταγματικότητας: η Βουλή και το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Όλοι οι υπόλοιποι λέμε τις απόψεις μας […] η γνώμη μου είναι γνώμη μου, αλλά εκεί θα κριθούν τα θέματα αυτά».

Κληθείς, αμέσως μετά, να σχολιάσει το τραγούδι του Πάνου Βλάχου με τη γνωστή επίμαχη αναφορά κατά του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο Άδωνις (Γεωργιάδης) έχει υπερβολική αντίδραση εδώ». Και, εν τέλει, «καλό είναι σε αυτήν την ωραία δημοκρατική κοινωνία, στην οποία ζούμε, να είμαστε μετρημένοι και συγκρατημένοι».

Ενώ για τις φράσεις που αντήλλαξαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο δήμαρχος Βόλου, διετύπωσε την εξής θέση: «Άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλά με τον συγκεκριμένο τρόπο – και είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και, απάντησε ο δήμαρχος με τον γνωστό χειρότερο τρόπο. Αλλά, ας έχουμε επίγνωση, στις θέσεις που βρισκόμαστε όλοι όσοι εκφέρουμε δημόσιο λόγο, ότι δεν μιλάμε με ένα φίλο μας. Όταν είσαι σε δημόσιο χώρο και έχεις και τις κάμερες, δεν είσαι με τον ξάδελφό σου […] είσαι δημόσιο πρόσωπο, είσαι ο τέταρτος θεσμικός παράγων, δεν μιλάς έτσι». Και έκλεισε την απάντησή του λέγοντας: «Δεν είμαι θιασώτης του ξύλινου λόγου, θεωρώ ότι πρέπει να μιλάνε και πιο ανθρώπινα οι πολιτικοί […] αλλά όμως από τον ξύλινο λόγο μέχρι να λέμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι, αυτό είναι μια μεγάλη απόσταση».

Με αφορμή δε την κατάθεση νομοσχεδίων για τον ποινικό κώδικα, την επιστολική ψήφο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αυτά τα οποία έχει πει ότι θα κάνει – γιατί όλα αυτά είναι στο πρόγραμμά της – έρχονται όλα».

Ερωτηθείς, τέλος, πού τοποθετεί τον πήχη των ευρωεκλογών για τη Νέα Δημοκρατία, απάντησε ως εξής: «Το βράδυ των ευρωεκλογών θα κοιτάμε λίγο και το ποσοστό, αλλά το σημαντικό είναι αν προκύπτει κάποιου είδους αλλαγή του πολιτικού σκηνικού […] αν θα συζητήσουμε κάποιου είδους πολιτική αναδιάταξη ή όχι. Αυτό, για μένα, είναι το κρίσιμο στις ευρωεκλογές».

Εν τω μεταξύ, κατά την εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Μαραθώνα του κυβερνώντος κόμματος, ο Μ. Βορίδης ανέφερε – και δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – ότι «η μεγάλη εικόνα που καθορίζει την πολιτική επιλογή είναι τα πολλά και σπουδαία που κάνει η παράταξή μας. Για πρώτη φορά έχουμε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό τρεις φορές πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συγκλίνουμε στο επίπεδο των μισθολογικών αμοιβών, μειώνοντας παράλληλα όλους τους φόρους. Έχουμε ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές και θωρακίσαμε την άμυνα της χώρας».

Και, στο «δια ταύτα», «καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση δεν αντιμετώπισε περισσότερες εξωγενείς κρίσεις. Κι όμως, τήρησε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πολίτες».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *