Μ. Βορίδης: Να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις κοινές φιλοδοξίες μας ως χώρα

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, η αύξηση αμοιβών και μισθών, η μείωση της ανεργίας, είναι μερικοί από τους κυβερνητικούς στόχους σε αυτή την τρέχουσα, δεύτερη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, όπως τους παρέθεσε, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.


Όμως, είναι η ώρα πια και για έναν εθνικό στόχο-φιλοδοξία, την οποία θα ανακοινώσει προσεχώς ο πρωθυπουργός, πιθανώς από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ξεκινώντας από τον κυβερνητικό απολογισμό από το 2019 και μετά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε ότι η πρώτη τετραετία ήταν συνδεδεμένη με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μετά, όμως -συνέχισε- ήλθε ο κορονοϊός, η ένταση με την Τουρκία, το μεταναστευτικό που ήταν σε κατάσταση κρίσης το 2019.

Όμως, από εδώ και πέρα, στην επόμενη τριετία, ο πρώτος στόχος είναι η λεγόμενη μισθολογική σύγκλιση, υποσχέθηκε. Τα βασικά χαρακτηριστικά της δεύτερης τετραετίας είναι η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών, συμπλήρωσε, θυμίζοντας τις τρεις αυξήσεις του κατωτάτου μισθού, αλλά και το στόχο να φθάσει στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός με τη λήξη της τετραετίας.

Το ασφαλιστικό έχει έλθει σε ισορροπία, υποστήριξε επίσης, βάζοντας, ωστόσο, στην εξίσωση και το δημογραφικό: η μείωση πληθυσμού φέρνει μείωση των εργαζομένων, την ώρα που αυξάνονται οι συνταξιούχοι, παρατήρησε. «Είναι ένα ευρωπαϊκό αλλά και πολύ ελληνικό πρόβλημα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.


Πάντως, η αύξηση ζήτησης στην αγορά εργασίας, που φέρνει και αύξηση των αμοιβών, προκαλείται από την αύξηση των επενδύσεων, επεσήμανε. Αύξηση που με τη σειρά της συντελείται χάρη στο γεγονός ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι κοντά στις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο Μάκης Βορίδης.

Μεγάλο μέρος της συνέντευξης ήταν εστιασμένο στη φορολογική πολιτική. Εδώ, ο υπουργός Επικρατείας προϊδέασε για κάποιες αλλαγές στο τεκμαρτό: αν γίνουν μερικές ρυθμίσεις, θα γίνει πολύ πιο δίκαιο, με σημειακές διορθώσεις, θα γίνει πολύ πιο αποδεκτό, τόνισε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι το μέτρο στη φιλοσοφία του είναι σωστό. Επιπλέον, γίνονται σημαντικά βήματα ως προς τη φορολογική συμμόρφωση, «δεν είμαστε στον παράδεισο, αλλά είμαστε πολύ καλύτερα», προσέθεσε.

Ανιχνεύοντας το πολιτικό τοπίο μετά τις παρεμβάσεις των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν σχολιάζει όσα λένε οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Εν συνεχεία μίλησε για τη «δριμυτάτη κριτική που ακούει η κυβέρνηση από διάφορες πλευρές», έκανε, μάλιστα, λόγο για «φάση αυτομαστίγωσης». Και τούτο, γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από το δεύτερο. Επιπροσθέτως, εκτίμησε ότι ένας από τους λόγους «χαλάρωσης» της ψήφου είναι αυτή η «χαοτική διαφορά».

Κατά τον Μάκη Βορίδη έχει έλθει η ώρα να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για «τις κοινές φιλοδοξίες μας ως χώρα». Τι κάνουμε καλά αλλά και τι, νέο, μπορούμε να παράξουμε ως χώρα, φέρνοντας το παράδειγμα μιας ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής.

«Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει ένα τέτοιο σχέδιο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», πιθανώς στη ΔΕΘ, προανήγγειλε. Πεποίθηση του υπουργού Επικρατείας, είναι ότι χώρα και πολίτες βρίσκονται στη φάση αυτή: «Μαζί με την αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων που προχωράμε, τα λεωφορεία, την ακρίβεια -την καθημερινότητα δεν μπορούμε να την παραβλέπουμε- αλλά είναι και η ώρα να βάλουμε την υψηλότερη φιλοδοξία. Είπαμε για τη μισθολογική σύγκλιση, είπαμε για τις αυξήσεις των εισοδημάτων, αυτός είναι προεκλογικός μας στόχος και δέσμευση, νομίζω ότι τώρα πρέπει να εκφραστεί και αυτού του τύπου η φιλοδοξία».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *