Μ. Κεφαλογιάννης: Τήρηση των κανόνων που αποτρέπουν τη διάδοση αλυτρωτισμού και ανιστόρητων αναφορών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Να διασφαλίσει ότι «οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα τηρούν κανόνες που θα αποτρέπουν και τη διάδοση αλυτρωτισμού και ανιστόρητων αναφορών», ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στάθηκε «η ύπαρξη σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, μέσω των οποίων διακινούνται ανιστόρητες, αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές, καθώς και ρητορικές μίσους».

«Συγκεκριμένα», συνεχίζει στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης, «στη σελίδα του Facebook με την ονομασία “Macedonian Coalition” παρουσιάζονται “αλυτρωτικοί χάρτες της δήθεν “μεγάλης Μακεδονίας”, στον οποίο περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της Βορείου Ελλάδος», ενώ «εμφανίζεται η Ελλάδα να έχει υπό κατοχή το βόρειο τμήμα της κ.ά.».

Το κείμενο της ερώτησης, όπως κοινοποιήθηκε με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Πληθαίνουν δυστυχώς οι σελίδες στο Facebook (και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), μέσω των οποίων διακινούνται αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές, καθώς και ρητορική μίσους. Συγκεκριμένα, στη σελίδα του Facebook με ονομασία “Macedonian Coalition” παρουσιάζονται χάρτες της δήθεν “μεγάλης Μακεδονίας” στον οποίο περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της Βορείου Ελλάδος. Ενώ εμφανίζεται η Ελλάδα να έχει υπό κατοχή το βόρειο τμήμα της κ.ά.


Αν και το Facebook δεν αναγνωρίζει επίσημα τον εαυτό του ως εταιρεία μέσων ενημέρωσης και, επομένως, δεν είναι υποχρεωμένο να τηρεί δημοσιογραφικά πρότυπα, η διάδοση αλυτρωτισμού, αναθεωρητικών και ανιστόρητων αναφορών και ρητορικής μίσους ιστορικά έχει οδηγήσει σε εθνικές συγκρούσεις ή διπλωματικές εντάσεις μεταξύ κρατών.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Πώς διασφαλίζει ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook, τηρούν τους κανόνες που ελαχιστοποιούν, αποτρέπουν και περιορίζουν τη διάδοση αλυτρωτισμού, ανιστόρητων αναφορών και ρητορικής μίσους στις πλατφόρμες τους;
  2. Πώς σκοπεύει να παρακολουθεί, να αξιολογεί και να μειώνει τη διάδοση τέτοιων περιστατικών σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook, με αποτελεσματικό τρόπο;».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *