Κ. Μητσοτάκης μετά την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Ψηλά στις προτεραιότητές μας η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας

«Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν μετά τη λήξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ο ίδιος, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.


«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος, αλλά και η Ινδία. Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», συνέχισε.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνο παραγωγός αλλά και σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην ΕΕ επ’ ωφελεία των χωρών. Ήδη έχουμε υποστηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, καθώς οι τρεις ηγέτες επικεντρώθηκαν και στο ζήτημα της ενέργειας.

«Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», είπε, μεταξύ άλλων.

«Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά, αλλά και με το Ισραήλ. Θα συνεργαστούμε και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται και καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν θες να πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά και μαζί» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.


Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ:

Ολόκληρη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ευχαριστώ Νίκο και Bibi, ευχαριστώ καταρχάς για τη φιλοξενία. Είναι πάντα μεγάλη χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, στην Κύπρο. Είχαμε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ αυτής της τριμερούς σχέσης που έχουμε δημιουργήσει. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική και, πιστεύω, πολύ επιτυχημένη για τις χώρες και τους λαούς μας.

Είχαμε σήμερα, για ακόμα μια φορά, την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, σε πολλά από τα οποία αναφερθήκατε, αλλά και για τη δυνατότητα να επεκτείνουμε αυτή την τριμερή εταιρική σχέση, ώστε πιθανώς να συμπεριλάβουμε άλλες χώρες σε ένα σχήμα 3+1, όχι μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά, αλλά άλλες χώρες όπως η Ινδία, η οποία, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έχουμε φυσικό ενδιαφέρον να κοιτάξει προς τη Δύση και να επεκτείνει το γεωπολιτικό αλλά και το εμπορικό της αποτύπωμα στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε πιο συστηματικά, ενδεχομένως προσκαλώντας τον Ινδό πρωθυπουργό να λάβει μέρος στην επόμενη τριμερή μας συνάντηση.

Εστιάσαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι, προφανώς, ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έχουμε συζητήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν παράγει φυσικό αέριο, αλλά αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, με σημαντικές επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε πώς το ισραηλινό και το κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λύσεις οι οποίες απολαμβάνουν τη στήριξη των δύο κυβερνήσεων, αλλά έχουν επίσης δοκιμαστεί στις απαιτήσεις της αγοράς, θα έχουν σίγουρα την υποστήριξή μας.

Πάντοτε ήμασταν σθεναροί υποστηρικτές της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς επιδιώκουμε να επεκταθούμε περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Και, ασφαλώς, σε ό,τι αφορά στον τομέα της πολιτικής προστασίας, όλοι μας δοκιμαστήκαμε το φετινό καλοκαίρι από τις πυρκαγιές, ιδίως η Ελλάδα. Ευχαριστούμε το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Δώσαμε κι εμείς το ”παρών” όταν η Κύπρος ζήτησε την υποστήριξή μας, σε μία δύσκολη περίοδο για τους γείτονές μας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενδεχομένως θεσμοθετώντας τη συμμετοχή του Ισραήλ σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πολιτικής προστασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε.

Αλλά, βεβαίως, και να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς η τεχνολογία θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Συνομιλούμε ήδη με το Ισραήλ για λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και θα μας προσφέρουν δυνατότητες έγκαιρου εντοπισμού. Αν χρειάζεστε μία χώρα που αντιμετωπίζει πολλές πυρκαγιές ώστε να εκπαιδεύσετε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σας να τις εντοπίζουν, η Ελλάδα θα ήταν, δυστυχώς, μία από τις πρώτες επιλογές.

Πρέπει, ωστόσο, να έχουμε επίγνωση ότι η πολιτική προστασία θα ανέβει στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Πρόκειται για μια πραγματική απειλή που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ζωές, σε περιουσίες, αλλά και στο φυσικό μας περιβάλλον. Και προφανώς, περισσότερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα μόνο θα μας ωφελήσει.

Επιτρέψτε μου επίσης να τονίσω αυτό που επισημάνατε και οι δυο σας: τις πολύ ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων των τριών χωρών μας, το γεγονός ότι ο τουρισμός μεταξύ των χωρών μας ανθεί, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω επέκτασης του εμπορίου και των άμεσων ξένων επενδύσεων μεταξύ των τριών χωρών μας. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω και προσβλέπουμε στη διερεύνηση της βελτίωσης του τριμερούς εμπορίου και των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών μας.

Τέλος, όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, έχουμε ισχυρές σχέσεις, ειδικότερα η Ελλάδα με την Κύπρο -είναι μια πολύ προφανής και μακροχρόνια σχέση- αλλά και με το Ισραήλ. Υπάρχουν περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε στην άμυνα. Στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι συνεργαζόμαστε πολύ αποτελεσματικά. Μερικές φορές πράγματα που δεν γίνονται δημοσίως γνωστά δείχνουν το βάθος της σχέσης μας, όταν πρόκειται για τις αντιτρομοκρατικές μας πρωτοβουλίες.

Επιτρέψτε μου να κλείσω υπενθυμίζοντας το παλιό ρητό που λέει ότι ”αν θέλετε να πάτε γρήγορα, πηγαίνετε μόνοι σας, αλλά αν θέλετε να πάτε μακριά, πηγαίνετε μαζί”. Εμείς σίγουρα θέλουμε να πάμε μακριά και θα πάμε μαζί. Αλλά μπορούμε επίσης να πάμε και γρήγορα και μακριά, αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε. Σας ευχαριστώ, λοιπόν, και πάλι για αυτή την ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας, στο Ισραήλ».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *