Λ. Μενδώνη: Συναντήσεις εργασίας με τη Γαλλίδα ομόλογό της Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ωντρέ Αζουλέ

Συναντήσεις εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με τη Γαλλίδα ομόλογό της Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ωντρέ Αζουλέ


H Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο περιθώριο της απονομής του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», στην Unesco, είχε συνάντηση εργασίας με την Γαλλίδα ομόλογό της Rima Abdul Malak, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Παρίσι. Με αφετηρία την εξαιρετική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, στην οποία ο πολιτισμός κατέχει πάντοτε κεντρική θέση, ετέθη προς συζήτηση το πολιτιστικό πρόγραμμα της Γαλλίας, που αφορά στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, στην οποία η Ελλάδα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, συμμετέχει με εκθέματα σε τρεις σημαντικές εκθέσεις, στο Λούβρο, στη Μασσαλία και στην Τουλόν. Η Υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε την ομόλογό της ότι η Ελλάδα προγραμματίζει να έχει σημαντική παρουσία, σε αρκετές στάσεις, της λαμπαδηδρομίας στην Γαλλία και προσκάλεσε την Γαλλίδα ομόλογό της να παραβρεθεί στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας, τον ερχόμενο Απρίλιο, στην αρχαία Ολυμπία.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων στον πολιτισμό, μέσω προγραμμάτων, όπως το Cultural Pass στη Γαλλία και αντιστοίχως η Κάρτα Νέων στην Ελλάδα.

Ήταν κοινή η διαπίστωση πως οι πολιτιστικοί οργανισμοί πρέπει να μετεξελιχθούν, και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές στις νέες ηλικίες. Καθίσταται αναγκαία η χρήση τους, για να αποτελέσουν το ανάχωμα στη ρητορική του λαϊκισμού και του μίσους της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εκμεταλλευόμενη τις διεθνείς συρράξεις και τις κοινωνικές προκλήσεις. Η Γαλλίδα Υπουργός Πολιτισμού Malak για παράδειγμα ανέφερε την πετυχημένη συνεργασία των Βερσαλλιών με την εταιρεία UBISOFT για τη δημιουργία ψυχαγωγικού περιεχόμενου για νέους, ενώ η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη δημιουργία του προγράμματος «Κρόνος», που έχει ως τώρα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η συνεργασία των δύο χωρών εμβαθύνεται και στον τομέα της μουσειολογίας. Τον Μάρτιο, 2024, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι σεμινάριο μεταξύ του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας και εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, για την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων στη διαπίστευση των μουσείων, στη διαχείριση των εθνικών αρχείων και στην ψηφιοποίηση τους. Συζητήθηκε η περαιτέρω δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, ιδίως στους τομείς που η Ελλάδα έχει δώσει εσχάτως έμφαση, όπως η δημιουργία εκμαγείων, η μαρμαρογλυπτική και η ξυλοναυπηγική.


Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε αναλυτικά την ομόλογό της για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή και η Γαλλίδα ομόλογό την ενημέρωσε για τον οργανισμό Aliph, που αποτελεί πρωτοβουλία της Γαλλίας και στοχεύει στην προστασία της κληρονομιάς, από πολεμικές συρράξεις. Μεταξύ των δύο πρωτοβουλιών εντοπίστηκαν αρκετές κοινές συνισταμένες που θα αναδειχθούν, περαιτέρω, τόσο στη επερχόμενη σύνοδο του Aliph τον Δεκέμβριο, όσο και στη σχεδιαζόμενη σύνοδο που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, το 2025.

Τέλος, η Λίνα Μενδώνη ζήτησε τη συνδρομή της ομολόγου της προκειμένου να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος στο Παρίσι ο οποίος να αποτελέσει το κέντρο ανάδειξης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, μέσω διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κ. Malak υποσχέθηκε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *