Λ. Αυγενάκης: Έως το Πάσχα, το πρόγραμμα και η προμελέτη για συγκέντρωση των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ στο κτίριο του παλαιού ΕΘΙΑΓΕ #ΥπΑΑΤ

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη συγκέντρωση στο κτίριο του παλαιού ΕΘΙΑΓΕ, στον Κατσαμπά Ηρακλείου, όλων των υπηρεσιών και των εποπτευομένων από το ΥπΑΑΤ φορέων της περιοχής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης προήδρευσε συσκέψεως εκπροσώπων όλων των υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου που εδρεύουν στον νομό.


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαθέτει στο Ηράκλειο 85 ακίνητα και οι υπηρεσίες του είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία. Με τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στο κτίριο του Κατσαμπά, εκτάσεως 25.000 τ.μ., όπως τόνισε ο υπουργός, «θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακος αλλά και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα και ταχύτερα». Μάλιστα, ο Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε τον Δήμο και την Περιφέρεια να εγκαταστήσουν στον ίδιο χώρο και τις δικές τους υπηρεσίες που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα ώστε να γίνει ακόμη μεγαλύτερη οικονομία αλλά και να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα οι πολίτες.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριος Βιδάκης παρουσίασε στον υπουργό τα σχέδια της άδειας του προς αξιοποίηση κτιρίου και μια πρόσφατη τοπογραφική αποτύπωση των εγκαταστάσεων και τον ενημέρωσε για τις διαδικασίες που ήδη “τρέχουν”. Η έκταση συνολικά είναι 25 στρέμματα και θεωρείται εντός σχεδίου, ενώ το υπόλοιπο δόμησης είναι περίπου 3,5 χιλιάδες τ.μ.

«Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε χρήζει μιας ισχυρής και ουσιαστικής συντήρησης ενώ έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε άλλο τόσο» σημείωσε ο ΥπΑΑΤ και πρόσθεσε πως ο στόχος είναι έως το Πάσχα να είναι έτοιμα όλα τα σχέδια και να προχωρήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση για τη βελτίωση και την προσθήκη νέων έργων.

«Το έργο αυτό θα γίνει πράξη. Θα κάνουμε ένα διοικητήριο πρότυπο» είπε ο υπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τους παριστάμενους φορείς πως στο έργο αυτό θα αναμειχθούν σημαντικοί παράγοντες, όπως το Ίδρυμα Νιάρχος.


Παράλληλα τόνισε ότι το Διοικητήριο του Κατσαμπά, μαζί με το έργο της επαναλειτουργίας και αναγέννησης της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς που θα έχει διεθνή εμβέλεια, θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο της αγροτικής ανάπτυξης στον νομό.

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να στείλουν άμεσα τις προτάσεις τους για τις ανάγκες που υπάρχουν στους Οργανισμούς που υπηρετούν.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος αλλάζει μετά από 25 χρόνια, όπως και οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ με σκοπό να γίνει ένας οργανισμός σύγχρονος που θα λειτουργεί με διαφάνεια προς όφελος των αγροτών. «Αυτά που γινόντουσαν στον οργανισμό ήταν αδιανόητα. Θα τους πάω μέχρι τέλους, αυτές οι συμπεριφορές που ήταν προς το προσωπικό όφελος κάποιων δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο». Βελτιώσεις δρομολογούνται και στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αλλά και στον ΕΦΕΤ που έχει πολλές αδυναμίες, ώστε να καταστεί ένας, κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ όνομα, ενιαίος φορέας για τον έλεγχο των τροφίμων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, τέλος, στη δημιουργία των αγροτικών τμημάτων σε όλα τα Επιμελητήρια αλλά και τα μητρώα των αγροτών προκειμένου να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ποιοι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το ΥπΑΑΤ διαθέτει συνολικά 85 ακίνητα, μόνο στον νομό. Ένας μεγάλος πλούτος. Δεν ερχόμαστε, λοιπόν, να σπαταλήσουμε, ερχόμαστε να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις όπως αυτό εδώ το κτίριο και την έκταση 25 στρεμμάτων συνολικά. Είναι αδειοδοτημένη, άρα αυτό μας διευκολύνει πολύ, ώστε να τρέξουν τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα και βέβαια η δικιά μας στόχευση είναι, σε συνεργασία με τον κ. Βιδάκη αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ και τον κ. Ζερβό, στέλεχος πλέον του Υπουργείου μας, είναι να έχουμε σε συντομότατο χρόνο, δηλ. μέχρι το Πάσχα, πλήρη αρχιτεκτονικά σχέδια. Παράλληλα, θα τρέχει και η αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο αυτό και βέβαια θα καλυφθούν και οι βασικές ανάγκες που έχουν καταγραφεί για να υπάρξει ασφαλής λειτουργία του χώρου, μέχρις ότου γίνουν όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν ανακοινώσει. Αυτό, σε συνδυασμό με τη νέα Γεωργική Σχολή Μεσσαράς που θα είμαστε σε θέση από 1ης Φεβρουαρίου να δούμε τα δείγματα του master plan που τρέχουν τα στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα είναι δύο project τα οποία ομολογουμένως θα βοηθήσουν κατά πολύ τη φυσιογνωμία, την εικόνα, τη λειτουργία και κυρίως το έργο του ΥπΑΑΤ στην Κρήτη συνολικότερα, στην Ελλάδα και συνολικότερα στη Νότια Μεσόγειο».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *