Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδρίαζε από τις 10:00 για τα αιτήματα ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κάποια απόφαση για το άσυλο. Για την ώρα έχει παγώσει υπηρεσιακά η έκδοση ασύλου, αλλά γίνονται κανονικά οι διαδικασίες για τους αιτούντες.
Μένουν πολλά ακόμα να διευκρινιστούν το επόμενο διάστημα, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα στη χώρα, δηλαδή για το αν θα υπάρξει ένα καθεστώς που θα παρέχει τα βασικά στους πολίτες χωρίς διώξεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια τάση που υπάρχει ευρωπαϊκά, αφού είναι περισσότερες από 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προχωρήσει στο «πάγωμα» αυτό, με την αιτιολογία ότι πλέον το καθεστώς Άσαντ, από το οποίο έφευγαν, δεν υπάρχει πια και έπεσε. Μένει να δούμε αν αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει και σε επιστροφές Σύρων προσφύγων πίσω στην πατρίδα τους. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες χθες αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για αυτήν τη διαδικασία.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η Τουρκία, η οποία έχει ήδη 3.500.000 Σύρους πρόσφυγες στα εδάφη της, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει τη χώρα, μέσω της οποίας σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία θα επέστρεφαν όσοι επιθυμούσαν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Tο «πάγωμα» ασύλου δεν σημαίνει κάτι για όσους έχουν πάρει ήδη άσυλο, οι οποίοι παραμένουν κανονικά με ελευθερία μετακίνησης εντός της ΕΕ.
Σε ανακοίνωση του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζει:
«Συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία και αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι που αφορούν την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.
Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.
Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/ Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα».