Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια Δικαιοσύνη που κοιτάζει μπροστά – Η Ελλάδα προχωρά, συγκλίνοντας στα δεδομένα της Ευρώπης

Στην εκδήλωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα: «Ελληνική Δικαιοσύνη: Οι μεγάλες αλλαγές» που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επικεντρώθηκε στη βελτίωση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, επισήμανε την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και την αναβάθμιση των υποδομών. «Αποδεικνύεται ότι και στον κρίσιμο χώρο της Δικαιοσύνης η Ελλάδα προχωρά, συγκλίνοντας στα δεδομένα της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι «χρέος μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά».


Αναγνώριση προβλημάτων και χρέος για το μέλλον

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι παλαιότερα, η Δικαιοσύνη αντιμετωπίστηκε περιστασιακά, με σκοπιμότητες που υπονόμευσαν τον θεσμικό της ρόλο. «Έμειναν μακριά από τα προβλήματα που συσσωρεύονταν, στρεφόμενοι περιστασιακά μόνο προς τη Δικαιοσύνη και ενίοτε κιόλας για να την καταστήσουν βραχίονα δικών τους σκοπιμοτήτων,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρά τα προβλήματα του παρελθόντος, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να επικεντρωθεί το κράτος σε θετικές πρωτοβουλίες, όπως οι 30 θεσμικές τομές που προωθήθηκαν από το 2019. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα που βελτίωσε την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και επιτάχυνε τις σχετικές δίκες.

Ψηφιοποίηση και εκσυγχρονισμός


Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι ο μέσος χρόνος για την έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων στην Ελλάδα είναι τριπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πρέπει να φτάσουμε στον μέσο όρο περίπου των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, λίγο κάτω δηλαδή από τα δύο χρόνια,» υπογράμμισε, τονίζοντας τη σημασία του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων.

Η χρήση της τεχνολογίας, όπως οι τηλεδιασκέψεις, το ηλεκτρονικό πινάκιο και η ψηφιακή επίδοση εγγράφων, αποτελεί κεντρικό άξονα του μεταρρυθμιστικού σχεδίου. Παράλληλα, εξετάζεται η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας στα δικαστήρια. «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη κρίση».

Νέες υποδομές και θεσμικές αλλαγές

Ο νέος δικαστικός χάρτης, ο οποίος ενοποιεί Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία, αποτελεί, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μια «εμβληματική μεταρρύθμιση» που εκκρεμούσε εδώ και έναν αιώνα. Η κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων σε οκτώ πόλεις, με πιο εμβληματικό το νέο μέγαρο του Πειραιά που θα ολοκληρωθεί το 2026, δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση των υποδομών.

Απολογισμός και στόχος για το μέλλον

Με πόρους ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην προστασία του πολίτη, τη θωράκιση των δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου. «Η Δικαιοσύνη πρέπει να συγχρονίσει τον βηματισμό της με τον 21ο αιώνα, πάντα με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Η νέα στρατηγική, που βασίζεται στην ψηφιοποίηση, την εκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία, θέτει τις βάσεις για μια Δικαιοσύνη πιο σύγχρονη, πιο δίκαιη και πιο αποδοτική.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *