Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Μια μεγάλη δοκιμασία για τον κρατικό μηχανισμό οι πυρκαγιές. Μάχεται σε όλα τα μέτωπα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, στην εισαγωγική τοποθέτηση του.
«Η μάχη θα είναι δύσκολη γιατί βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, θα ενημερώσει για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, πως «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι» και σημείωσε ότι η Πέμπτη θα είναι μια δύσκολη μέρα.
«Την δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει δυστυχώς η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μια δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου. Είναι μια δοκιμασία για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μια μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της εισαγωγικής εισήγησης του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Όπως είπα και χθες στη Βουλή, σε μία -πιστεύω- διαφωτιστική συζήτηση για όποιον την παρακολούθησε, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες. «Και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.
Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια, γι’ αυτό και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων μας, την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι επόμενες μέρες, ειδικά σήμερα, αύριο, η Πέμπτη, θα είναι δύσκολες μέρες. «Μετά ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και γι’ αυτό και όλοι προφανώς παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή» είπε.
«Η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις αλλά μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των αρμοδίων υπουργείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες και θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα και αφορά στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού τόνισε «πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κολλημάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας».
Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο:
«Καλημέρα σας, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή τη δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει, δυστυχώς, η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μία δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των πολλών περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου, είναι μία δοκιμασία προφανώς για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μία μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
Όπως είπα και χθες στη Βουλή, σε μία -πιστεύω- διαφωτιστική συζήτηση για όποιον την παρακολούθησε, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.
Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια, γι’ αυτό και πάλι θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων μας, την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως τους εθελοντές μας οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση.
Ο Βασίλης Κικίλιας θα μας κάνει σε λίγο μία παρουσίαση, όχι τόσο της σημερινής εικόνας, αυτή είναι λίγο-πολύ γνωστή, αλλά κυρίως των σχεδιασμών μας για την πολιτική προστασία του αύριο, με τους σημαντικούς πόρους, τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε.
Όμως, να μείνω ακόμα μια φορά στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας σήμερα. Οι επόμενες μέρες, ειδικά σήμερα, αύριο, η Πέμπτη, θα είναι δύσκολες μέρες, μετά ελπίζω ότι οι συνθήκες θα μας βοηθήσουν περισσότερο και γι’ αυτό και όλοι προφανώς παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή.
Να πω το προφανές, ότι απέναντι σε αυτό το οποίο αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, ειδικά θα έλεγα η Μεσόγειος, που είναι ένα hotspot για την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει μια μαγική άμυνα. Αν υπήρχε προφανώς θα την είχαμε εφαρμόσει.
Αυτή η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με περισσότερες δυνάμεις αλλά μεγαλύτερη έμφαση ακόμα στη διαλειτουργικότητα, στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, των αρμοδίων Υπουργείων. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε ένα βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.
Και φυσικά στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες και θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής. Όπως είπα, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε ότι ουσιαστικά αυτός είναι και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος, αυτός, δηλαδή, τον οποίο ακολουθούμε.
Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση δεν αμελεί όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της. Σήμερα αναμένουμε να υπερψηφίσουμε -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, όπως εξάλλου απαιτεί το Σύνταγμα- το πρώτο νομοσχέδιό μας για το δικαίωμα -διευκόλυνση μάλλον, δεν είναι δικαίωμα, γιατί όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο έχει το δικαίωμα του να ψηφίζει- τη δυνατότητα, ουσιαστικά, να ψηφίζουν οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία λόγω των υπερβολικών κολλημάτων που αναγκαστικά ο προηγούμενος νόμος έθεσε, θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Η πρώτη δοκιμασία αυτού του νέου συστήματος, η πρώτη ευκαιρία, θα έλεγα, θα είναι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτό, φυσικά, απαιτεί και μια συστηματική προετοιμασία από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς εκτιμώ ότι θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των συμπολιτών μας οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Και φυσικά και μια εκστρατεία ενημέρωσης πια. Έχουμε μήνες μπροστά μας για να μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτή την εκλογική διαδικασία άρτια.
Το δεύτερο νομοσχέδιό μας, που με το καλό ψηφίζεται αύριο, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Έχουμε μιλήσει για το νομοσχέδιο αυτό. Είναι σημαντικό, νομίζω, ότι ουσιαστικά υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με το πρώτο μας νομοσχέδιο.
Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που πάλι γίνονται με μια πολύ συγκεκριμένη λογική: οριζόντιες αυξήσεις για όλους, αλλά στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά. Και φυσικά, σημαντικές αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους στους οποίους έχουμε αναθέσει ιδιαίτερες ευθύνες και αρμοδιότητες μέσα από τις θέσεις ευθύνης τις οποίες υπηρετούν.
Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά. Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών.
Μόνιμη πια, οριστική απαλλαγή από κάθε συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για 200.000 συμπολίτες μας οι οποίοι λάμβαναν το ΕΚΑΣ. Και βέβαια, να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στη συνέχιση της προσπάθειας αντιμετώπισης της ακρίβειας, την επέκταση του «Market Pass» και για τους επόμενους μήνες.
Και, βέβαια, δύο παρεμβάσεις που αφορούν κυρίως τους νέους μας: για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παίρνουν 150 ευρώ, από το Σεπτέμβριο, με τη μορφή ενός μόνιμου «Youth Pass» για δράσεις πολιτισμού αλλά και ταξιδιών. Και τον διπλασιασμό, όπως έχουμε δεσμευτεί, του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος «Σπίτι μου», με στόχο 20.000 νέοι και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν πια κατοικία μέσα από ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο θα εξυπηρετείται με μία δόση η οποία θα είναι αισθητά χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν σπίτι με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Μία ξεχωριστή μνεία για τους ελέγχους τους οποίους κάνουμε -νομίζω αξίζει να την αναφέρουμε- από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνεχίζοντας τη δουλειά η οποία έχει γίνει μέσα από τη ΔΙΜΕΑ, που ήταν μια πολύ επιτυχημένη μεταρρύθμιση, επιβάλλαμε σημαντικά πρόστιμα, που ξεπερνούν κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ, σε επιχειρήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που εμφάνιζαν παραπλανητικές εκπτώσεις.
Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, αλλά και κυρίως οι επιχειρηματίες, ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας. Δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι πάνω στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα μία παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη έχουμε νομοθετήσει το περιθώριο κέρδους, το οποίο παραμένει σταθερό.
Και βέβαια, να τονίσω και την πολύ μεγάλη έμφαση την οποία δίνουμε στην προστασία των εργαζόμενων. Το Υπουργείο Εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αυτήν την εποχή πολλή δουλειά, ειδικά για την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης εργασίας τις ώρες του καύσωνα, τα παιδιά τα οποία δουλεύουν delivery σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αποδείξαμε, και να το γνωρίζουν αυτό και οι εργοδότες, ότι η παραβίαση των όρων προστασίας των εργαζομένων θα επισύρει πολύ υψηλά πρόστιμα.
Η Πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό των εργαζόμενων και αυτός ο εντατικός έλεγχος της αγοράς από το Υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση Εργασίας θα συνεχιστεί με επιμονή και με διάρκεια.
Το επόμενο θέμα μας θα είναι ο ετήσιος προγραμματισμός, η πρώτη συζήτηση την οποία θα κάνουμε για τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 16.000. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι είναι μια κατάκτηση για τη χώρα ότι ο προγραμματισμός αυτός γίνεται πια κεντρικά και οργανωμένα, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση από επιμέρους ανακοινώσεις που γίνονται από τα Υπουργεία.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε τονίσει ότι φέτος η προτεραιότητά μας θα είναι η Υγεία. Η μερίδα του λέοντος των προσλήψεων θα κατευθυνθεί προς τα εκεί -γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ. Έχουμε ήδη κάνει κάποια σημαντικά πρώτα βήματα για τα οποία θα μας μιλήσει ο Υπουργός στη συνέχεια. Ενώ οι περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα αντληθούν από τη δεξαμενή του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Και αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα, ο γραπτός διαγωνισμός, που θυμίζω ότι έγινε για πρώτη φορά φέτος το Μάρτιο με σημαντική συμμετοχή.
Κλείνω με δύο ακόμα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τη συνεδρίασή μας: επιλογές νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που θα τις εισηγηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, νέος Πρόεδρος, νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Και τους στόχους όλων των πεδίων κυβερνητικής πολιτικής για το 2024, τους οποίους θα παρουσιάσει συνοπτικά ο Υπουργός Επικρατείας».
Οι πυρκαγιές στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου
Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τα μέτρα αρωγής για τους πυρόπληκτους αναμένεται βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
Αναλυτικά, τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι τα εξής:
- Ενημέρωση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας,
- Ενημέρωση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού,
- Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας,
- Ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων ζητημάτων,
- Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/514/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας,
- Ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και την κυβερνητική λειτουργία,
- Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για την έγκριση στόχων υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής – Δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
- Γενική ενημέρωση από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για τον προγραμματισμό προσλήψεων 2024,
- Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
- Εισήγηση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την τροποποίηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής.