Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά την έναρξη των εργασιών στην τριμερή Σύνοδο, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που διεξάγεται στο Κάιρο, αναφέρθηκε στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων.
«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη και φυσικά πρέπει να επανέλθουμε στο τι συμβαίνει στη Γάζα. Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια κατάπαυση του πυρός και φυσικά την απελευθέρωση των ομήρων για να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum, που θα έχει να κάνει με τη λύση δύο κρατών. Είναι ένα θέμα άλλωστε που έχουμε συζητήσει επί μακρόν και πολλές φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πολλές γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολή. «Το θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μία συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη μίας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή.
Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, οι δύο πλευρές τόνισαν τις εις βάθος ιστορικές σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την ενίσχυση της υφιστάμενης εταιρικής σχέσης.
Ο Πρέσβης Mohamed El-Shennawy, επίσημος εκπρόσωπος, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, ιδίως στον οικονομικό τομέα, όπου τόνισαν την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και να εργαστούν για την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για τη σημασία της συνέχισης της συνεργασίας στους τομείς της μετανάστευσης και της πρόσληψης εποχικού εργατικού δυναμικού, τονίζοντας την ανάγκη επέκτασης του πεδίου της διμερούς συνεργασίας ώστε να συμπεριλάβει όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε επίσης στις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στο ζήτημα της Παλαιστίνης.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η κατ’ ιδίαν συνάντηση των ηγετών της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.