Κυρ. Μητσοτάκης για smartphones στα σχολεία: Θέλουμε τα κινητά να είναι στις τσάντες – Τα παιδιά κινδυνεύουν από τον απόλυτο εθισμό


Για τις αλλαγές στα σχολεία μέσα από τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά και την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων μέσα στην αίθουσα, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι θα επιμείνει και δεν θα διστάσει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.


Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής αντίδρασης για τον εθισμό που εμφανίζουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο και τον αρνητικό τρόπο επίδρασης των κοινωνικών δικτύων.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων χωρίς αμφιβολία το κινητό στο σχολείο παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία και δημιουργεί ουσιαστική διάσπαση προσοχής. Όποιος είναι γονιός το ξέρει. Δεν είναι ένα εύκολο μέτρο στην εφαρμογή. Θα υπάρχουν δυσκολίες. Θα υπάρχουν αντιδράσεις. Κάνουμε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα. Να θυμίσω ότι άλλα σχολεία στο εξωτερικό, γιατί αλλού έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, έχουν ειδικά locker στα οποία κλειδώνονται τα κινητά με το που πάνε στο σχολείο και τα παίρνεις μόλις φύγεις. Δεν αποκλείω τίποτα για τη συνέχεια στην εφαρμογή του μέτρου. Αυτό που ξέρω είναι ότι το τηλέφωνο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Ξέρω επίσης ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα ψυχικής υγεία που πηγαίνει πάνω από τα σχολεία και πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στη ρίζα του. Και θέλω να παίξω ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Να υπάρχει ευρωπαϊκή ρύθμιση που να αφορά τους ίδιους τους αλγόριθμους των πλατφορμών, ώστε να σπάσουμε την εξάρτηση την οποία οι ίδιες οι εταιρίες προκαλούν για να βγάζουν περισσότερα χρήματα. Δεν μπορούν να βγάζουν χρήματα στις πλάτες των παιδιών μας και των εφήβων, σε ένα τεράστιο πείραμα ψυχικής υγείας, που ήδη δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα παιδιά».

«Στα κορίτσια με συγκρίσεις, με ανορεξίες, με εικόνες που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, που τα κάνουν να αισθάνονται άσχημα, αδύναμα, χοντρά… Στα αγόρια με άλλους είδους προβλήματα. Είναι ένα μείζον ζήτημα που δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό με παρεμβάσεις που θα αφορούν τις πλατφόρμες. Και θέλουμε συμμάχους τους γονείς, τους καθηγητές και τους δασκάλους συμμάχους. Θέλουμε ένα σχολείο όπου η μαθησιακή διαδικασία δεν θα διακόπτεται από την ανάγκη ενός μαθητή να κοιτάξει ανά πάσα ώρα και στιγμή το κινητό του τηλέφωνο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *