Η απάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη, σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχαήλ Χουρδάκη, σχετικά με τη στελέχωση γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων: «Περισσότερο από το 80% των γραφείων είναι στελεχωμένα και λειτουργούν»


Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απάντησε στην Βουκή σε επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Μιχαήλ Χουρδάκη σχετικά με τη στελέχωση Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και τόνισε ότι ήδη 4 στα 5 προβλεπόμενα γραφεία ήδη λειτουργούν.


Αναλυτικά η πρωτολογία του Γιώργου Γεραπετρίτη:

Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ κύριε καθηγητά.

Θα ήθελα επί της αρχής να συμφωνήσω σχεδόν στο σύνολο των όσων αναφέρετε για την ανάγκη η ελληνική οικονομία να καταστεί πιο εξωστρεφής, για την ενίσχυση των εξαγωγών και για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Απλώς ενημερωτικά να σας θέσω ότι με βάση το οργανόγραμμα της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ανατρέχει στο 2006, προβλέπονται 67 γραφεία OEY. Από αυτά τα 54 είναι στελεχωμένα και λειτουργούν, ενώ τα υπόλοιπα 13 είναι σε μία κατάσταση κενού, το οποίο οφείλεται είτε στην γενικότερη υποστελέχωση λόγω ακριβώς της δυσκολίας να μπορέσουν να αναπληρωθούν κενά λόγω των περιορισμών που υφίστανται στις προσλήψεις, είτε ακόμη και σε και σε έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους υπαλλήλων, όπως συμβαίνει παραδείγματος χάρη με τα γραφεία στην Κωνσταντινούπολη ή στην Νέα Υόρκη. Ειδικά κύριε καθηγητά, σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί με βάση τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών του 2001 έχουν αυξηθεί οι οργανικές θέσεις των γραφείων ΟΕΥ από 176 σε 208 ακριβώς προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των αρχών εξωτερικής υπηρεσίας για να μπορέσουν τα γραφεία να επιτελέσουν το σημαντικό τους ρόλο.

Βρίσκεται πράγματι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εξωτερικών μία μελέτη, η οποία γίνεται για την αναδιάρθρωση των Αρχών Εξωτερικής Υπηρεσίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί από τους Προϊσταμένους των Αρχών της Εξωτερικής Υπηρεσίας να παράσχουν όλα τα δεδομένα και τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να υπάρχει μια λειτουργική αναδιάρθρωση που θα ωφελήσει στο παραγόμενο έργο και να έχουμε ένα στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο υφιστάμενα γραφεία όσο και νέα γραφεία. Να υπάρξει στην πραγματικότητα μια ουσιαστική αναβάθμιση των γραφείων ΟΕΥ ανά τον κόσμο.


Αυτό το σχέδιο εκτιμούμε ότι θα λάβει θεσμικό περίβλημα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, διαβούλευση και βεβαίως η κατάθεση στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και εν τέλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να επισημάνω, τέλος, σε ό,τι αναφέρατε σε σχέση με την παρατήρηση ότι θα πρέπει τα γραφεία να λειτουργούν περισσότερο σε αναπτυσσόμενες οικονομίες και λιγότερο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αν ανατρέξετε στον Οργανισμό θα δείτε ότι πράγματι, τα γραφεία ΟΕΥ βρίσκονται εν πολλοίς σε τέτοιες οικονομίες. Βεβαίως, μπορεί να υπάρξει ακόμη περισσότερο ορθολογική κατανομή.

Σήμερα όμως που μιλάμε, ενδεικτικώς να σας αναφέρω ότι γραφεία ΟΕΥ βρίσκονται στις πέντε ηπείρους, βρίσκονται στην Ωκεανία, στην Αυστραλία, βρίσκονται στην Αφρική, στην Τυνησία, στο Μαρόκο, στη Νότια Αφρική, στην Αλγερία, στην Αίγυπτο. Βρίσκονται στην Ασία, στο Λίβανο, στη Σαουδική Αραβία, στη Σιγκαπούρη, στην Ταϊλάνδη, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία και βεβαίως στην Αμερική, στον Καναδά, στη Βραζιλία, στην Αργεντινή. Είναι αλήθεια ότι σε τέτοιου τύπου χώρες, σε αναδυόμενες οικονομίες ή σε χώρες όπου υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο για ανάπτυξη διμερούς εμπορίου και εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις, εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό προτιθέμεθα να πράξουμε με τον νέο μας οργανισμό για την Εξωτερική Υπηρεσία.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

H δευτερολογία του Γιώργου Γεραπετρίτη

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον κύριο Χουρδάκη για την εξαιρετικά εποικοδομητική του επίκαιρη ερώτηση.

Θα ήθελα να σας επισημάνω τα ακόλουθα. Το πρώτο είναι σε σχέση με τον σχεδιασμό μας. Βρισκόμαστε αυτήν την φάση στην φάση της συγκέντρωσης των στοιχείων από τους Επικεφαλής των Αρχών των Εξωτερικών Υπηρεσιών, διότι εκείνοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη γνώση και των αναγκών επιτόπια, είναι κατ’ εξοχήν οι Επικεφαλής των Πρεσβειών μας και των Προξενείων. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι η πρώτη συλλογή θα γίνει από εκεί. Στη συνέχεια θα γίνει μία επεξεργασία εκ μέρους της Κεντρικής Υπηρεσίας, θα υπάρξει διαβούλευση με την αγορά και τους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε το τελικώς παραγόμενο να ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά και στις ανάγκες που εμφανίζει το συγκεκριμένο μεγάλο εγχείρημα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, επαναλαμβάνω, προβλέπεται η λειτουργία 67 γραφείων ΟΕΥ από το Προεδρικό Διάταγμα 102 του 2006, δηλαδή από το οργανόγραμμα της εξωτερικής υπηρεσίας, εκ των οποίων είναι στελεχωμένα και λειτουργούν τα 54, δηλαδή περισσότερο από το 80% των προβλεπομένων γραφείων είναι στελεχωμένα και λειτουργούν. Με άλλα λόγια, τέσσερα στα πέντε γραφεία λειτουργούν.

Τρίτον, σε ό,τι αφορά το κομμάτι του προϋπολογισμού, πράγματι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός συνολικά για το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ειδικώς για τις υπηρεσίες εξωτερικού, είναι περιορισμένος. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, έχει ήδη ζητηθεί και από τον Πρωθυπουργό – και ο ίδιος περιβάλλει με μεγάλη εμπιστοσύνη όλο το εγχείρημα του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαιτέρως της οικονομικής διπλωματίας – να μπορέσουμε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό έτσι ώστε να καταστεί ο προϋπολογισμός αυτός ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να εμπεδώσουμε την παρουσία μας σε κρίσιμες χώρες και ιδίως στις χώρες τις αναπτυσσόμενες. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η προσπάθεια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, διότι είναι πολλές οι χώρες, οι οποίες επιδιώκουν το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ περισσότερα μέσα. Εντούτοις, η προσπάθεια, η οποία γίνεται από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και από τον αρμόδιο Υφυπουργό είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τέλος, στην αναφορά σας για τους εθνικούς αερομεταφορείς, πράγματι είναι σημαντικό να υπάρξει μία γέφυρα με τις χώρες αυτές, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη και άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ της Ελλάδος και των χωρών αυτών. Πάντοτε βρισκόμαστε σε συνέργεια με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Είναι αρκετά σύνθετο και τεχνικό θέμα. Έχει να κάνει βεβαίως και με τον στόλο των εταιρειών αυτών. Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εξωτερικών, έως το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρώσει το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα καταλαμβάνει και τα οργανικά ζητήματα των γραφείων ΟΕΥ ανά χώρα, με ενδεχόμενη αύξηση των γραφείων, με ορισμένες σημειακές αλλαγές στα πεδία, όπως επίσης και με το συνολικό λειτουργικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει μια πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων σε χώρες- στόχους.

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *