Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε αρχικά «Το κληρονομικό δίκαιο, όπως ισχύει σήμερα, νομοθετήθηκε ακριβώς πριν από 80 χρόνια. Για αρκετές δεκαετίες θα έλεγα, ανταποκρίθηκε επαρκώς στις ανάγκες και τις εξελίξεις της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι είμαστε σε μια στιγμή μετά από 8 δεκαετίες να ξεκινήσουμε μια προσαρμογή του στα σύγχρονα δεδομένα, γιατί έχουν αλλάξει πράγματα στην κοινωνία, στις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και στην οικογένεια. Οπότε στο υπουργείο συγκροτήσαμε, μια επιτροπή από επιφανείς ακαδημαϊκούς αλλά και ανθρώπους που έχουν σχέση με αυτό που ονομάζουμε κληρονομικό δίκαιο. Η οποία επιτροπή θα δουλέψει και ελπίζουμε μέχρι την ερχόμενη άνοιξη να έχουμε στα χέρια μας ένα κείμενο που θα εκσυγχρονίζει το κληρονομικό δίκαιο της χώρας. Είναι μια σοβαρή δουλειά, θέλει πάρα πολύ προσοχή αλλά και προσεγγίσεις οι οποίες όντως θα αποτελέσουν τα θεμέλια για τα επόμενα πολλά χρόνια».
«Δεν θα μείνουν εκτός ρύθμισης τα κληρονομικά ζητήματα που αφορούν σε συντρόφους και δεν έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης»
Εν συνεχεία της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχόλησε στο Υπουργείο και θα απασχολήσει και την Επιτροπή, διότι υπάρχουν σχέσεις ανθρώπων μακροχρόνιες που δεν έχουν συνάψει μια σύμβαση, είτε ένα σύμφωνο συμβίωσης, είτε μια σύναψη γάμου. Εκεί πρέπει κανείς να δει αυτή την πραγματικότητα και να μην αφήσει εκτός ρύθμισης τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες νομίζω θα αποδώσουν δίκαιο όταν αντιμετωπιστούν σωστά. Άρα, το ζήτημα, που αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα σε μια μακροχρόνια σχέση ανθρώπων που δεν έχει μια τυπική σύμβαση είναι σημαντικό και θα το δούμε».
«Δεν καταργείται η ιδιόγραφη διαθήκη –Έρχονται οι ψηφιακές διαθήκες»
«Θέμα εκλογικού νόμου δεν υπάρχει – Ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις»
Τώρα, για το θέμα που αφορά στο αν καταργούνται ή περιορίζονται οι ιδιόγραφες διαθήκες απάντησε «Η τάση δεν είναι να πάμε στην κατάργηση. Η τάση είναι να καταστούν ασφαλείς και υπάρχουν τρόποι με τα σύγχρονα μέσα αυτή η διαθήκη να είναι όντως ασφαλής. Έρχονται επίσης και οι ψηφιακές διαθήκες. Εμείς θέλουμε η βούληση του διαθέτη να μπορεί να τεκμαίρεται με έναν απολύτως ασφαλή τρόπο και αυτό θα είναι η προσπάθεια η οποία γίνεται τώρα. Δηλαδή η παράκλησή μου σε κάποιους είναι να μην βιάζονται. Δημοσιεύονται κάποια πράγματα τα οποία έχουν ένα ενδιαφέρον, έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά όλα αυτά είναι υπό διαμόρφωση». Ενώ έπειτα, ο κ. Φλωρίδης δεν παρέλειψε να τονίσει στο δημοσιογράφο το παρακάτω, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η κυβέρνηση έχει απαντήσει επίσημα ότι θέμα εκλογικού νόμου δεν υπάρχει. Άρα, όλες αυτές οι συζητήσεις έχουν ένα ενδιαφέρον. Αποτυπώνουν μια κατάσταση η οποία δημιουργείται και έχει δημιουργηθεί. Όντως, η εικόνα της Βουλής με δέκα κόμματα, τα οποία εν τω μεταξύ πολλά έχουν προκύψει και από εσωτερικές διασπάσεις, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που διεξάγεται πέρα από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογικού νόμου, τουλάχιστον τώρα που συζητάμε».
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
«Δεν είμαστε μακριά από την έναρξη της δίκης – Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει πριν από την παρέλευση της διετίας από το δυστύχημα»
Αναφορικά με το παραπάνω θέμα ο κ. Φλωρίδης επισήμανε «Εκεί διεξάγεται μία ανάκριση που από όλες τις πλευρές έχει χαρακτηριστεί υποδειγματική. Η ανάκριση αυτή είναι υποδειγματική, μεταξύ των άλλων και για το λόγο ότι τα αιτήματα τίθενται προς διερεύνηση είτε από την πλευρά των συγγενών, είτε από την πλευρά των κατηγορουμένων. Ο ανακριτής τα διερευνά διότι δεν θέλει να υπάρξουν κενά στον φάκελο ο οποίος θα οδηγηθεί στο δικαστήριο. Άρα λοιπόν, ο λόγος για τον οποίον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανάκριση είναι ότι τίθενται διαρκώς και δικαιολογημένα σε αρκετές περιπτώσεις αιτήματα περαιτέρω διερεύνησης, ας πούμε θεμάτων που κρίνουν ως σημαντικά. Εγώ πιστεύω ότι πλησιάζουμε σιγά σιγά προς το τέλος. Η ευχή που εξέφρασε ο πρωθυπουργός ήταν να μπορέσει να ξεκινήσει η δίκη πριν κλείσει η διετία από αυτό το φοβερό δυστύχημα. Εμείς για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τη διεξαγωγή της δίκης έγκαιρα, ετοιμάσαμε έναν χώρο στη Λάρισα, διότι, η Λάρισα δεν είχε τέτοιο χώρο για να γίνει τόσο μια τόσο μεγάλη δίκη (…). Δεν είμαστε λοιπόν, μακριά και νομίζω ότι η ευχή όλων μας, να ξεκινήσει η δίκη πριν κλείσουν τα δύο χρόνια, πιθανότατα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη»
«Τον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε, είμαστε κάποιοι που αντιπαρατέθηκαν πάρα πολλά χρόνια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρός. Αυτή όμως, η εικόνα της διάλυσής του παραπέμπει σε ένα σχήμα το οποίο έδειξε το συγκυριακό του χαρακτήρα. Και καβάλησε επιτυχώς ένα κύμα μεγάλης αντίδρασης του κόσμου, όταν η Ελλάδα πτώχευσε. Υποσχέθηκε πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την αλήθεια και κατέρρευσε κάτω από το βάρος αυτών των ψεμάτων. Τώρα λοιπόν, ζούμε την τελευταία φάση της διάλυσης του (…). Βρίσκεται σε μια κατάσταση διάλυσης στα εξ ων συνετέθησαν κάποια στιγμή, τελείως συγκυριακά, τελείως ευκαιριακά και πάνω σε ψέματα (…)».
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Δεν έχει πείσει ακόμη ότι είναι και έχει εναλλακτική λύση και πρόταση»
Όσο για το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «Το ΠΑΣΟΚ ως ένα πολιτικό κόμμα θα κριθεί στο πεδίο της πολιτικής. Αυτό που προσπάθησα να περιγράψω νωρίτερα, είναι εάν θα καταφέρει να συγκροτήσει πειστικές προτάσεις για να πείσει τον κόσμο ότι είναι καλύτερες από αυτές που η κυβέρνηση εφαρμόζει και αν θα μπορέσει να πείσει ότι μπορεί να είναι ένας εναλλακτικός πόλος εξουσίας. Μέχρι στιγμής που μιλάμε δεν τα έχει καταφέρει. Η πορεία πάντως έχει δείξει ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι έχει καλύτερες προτάσεις και ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική».
«Χρονοδίκες στο ΣτΕ – Ίσως το μέτρο επεκταθεί – Το ΣτΕ φωτίζει το δρόμο»
Αυτό είπε στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» προσθέτοντας παράλληλα «Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), εφαρμόζεται από το νέο δικαστικό έτος που ξεκίνησε 16 Σεπτεμβρίου, μία καινούργια δικονομία, δηλαδή ένας καινούργιος τρόπος που δικάζει το δικαστήριο αυτό, 95 χρόνια μετά από την ίδρυσή του. Άλλαξε δηλαδή, η δικονομία του δικαστηρίου κατά βάση, 95 χρόνια μετά από την ίδρυσή του. Άρα, η νέα ηγεσία του δικαστηρίου έχει έναν πιο σύγχρονο τρόπο διεύθυνσης, ο οποίος είναι ο τρόπος διεύθυνσης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την έννοια ότι η διαδικασία στην Ολομέλεια και στο ακροατήριο είναι πιο ζωντανή. Διότι εκεί, από τη διαδικασία των μονολόγων των πλευρών πάμε στη διαδικασία του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ δικαστών και δικηγόρων (…). Θεωρώ λοιπόν, ότι αυτό το βήμα που κάνει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι κάτι εξαιρετικά σύγχρονο». Όσο για το αν επεκταθεί και σε άλλες δίκες, ανέφερε «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εκσυγχρονίσουμε όσο γίνεται το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται και οι λειτουργίες των δικαστηρίων. Και θεωρώ ότι, ας πούμε, το παράδειγμα του Συμβουλίου της Επικρατείας φωτίζει ένα δρόμο».
«Δεν απειλείται η σταθερότητα της χώρας»
Τέλος, σχετικά με το αν απειλείται ή όχι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τα κόμματα στα δεξιά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης παρουσίασε το εξής «Δεν εκτιμώ ότι υπάρχει κάποια απειλή. Αυτό που είναι υποχρεωμένη κάθε κυβέρνηση να κάνει και πολύ περισσότερο, αυτή που είναι διαρκώς αντιμέτωπη με πάρα πολύ μεγάλες κρίσεις-είναι να επικοινωνεί σωστά με την ατζέντα της κοινωνίας, δηλαδή με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και να προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει. Εμείς ως κυβέρνηση, είμαστε δίπλα στη ζώνη της φωτιάς, κυριολεκτικά στη ζώνη της φωτιάς, δίπλα με δύο τρομακτικούς πολέμους που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή μας. Η Ευρώπη, τα πολιτικά συστήματα, κλυδωνίζονται μέσα από πολυδιάσπαση των κομματικών σχηματισμών και η Ελλάδα έχει μια εκπληκτική σταθερότητα, πολιτική και κοινοβουλευτική. Αυτό είναι σήμερα το μεγαλύτερο εφόδιο για να μπορέσει να σταθεί η χώρα μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο και κυρίως στη γειτονιά της, επαναλαμβάνω, που είναι ζώνη της φωτιάς (…)».