Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πεντέλη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στην Αττική παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοιχεία από τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων.
Στη σχετική έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εκεί όπου είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων, σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά σταμάτησε στα όρια των οικοπέδων, ενώ προχώρησε εκεί όπου δεν είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων».
Σύμφωνα με την παρουσίαση οι 8 στις 10 κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση, δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένες. Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, 146 κατοικίες έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 55 και 91, αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε και σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική, το οποίο έχει ως εξής:
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε το σχέδιο των 10 σημείων για την Αττική, το οποίο περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
Άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση προχωρεί στην εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου, με σκοπό: (α) ανάταξη των δασικών οικοσυστημάτων που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, επικαιροποιώντας ανάλογα το σημαντικό μελετητικό έργο που ήδη υπάρχει για το Πεντελικό Όρος, (β) για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του αστικού ιστού της Αττικής από την μετάδοση πυρκαγιών και διείσδυση στον αστικό ιστό μέσω ρεμάτων (με συνεργασία δασικών υπηρεσιών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και (γ) της ανάταξης της βιοποικιλότητας της Αττικής μέσω ειδικού προγράμματος Δράσης που θα εκπονήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τις εθελοντικές οργανώσεις.
Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορεα υλοποίησης το Ταιπεδ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων. Στη συνέχεια με βάση τις μελέτες αυτές ανατίθεται, με βάση το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τη δασική μεταρρύθμιση, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η ενεργή διαχείριση των δασών της Αττικής (καταρχήν) σε Δασικούς Συνεταιρισμούς ή υβριδικά σχήματα (ΥΣΧΗ) με συμμετοχή και δασικών συνεταιρισμών, μετά από σχετικούς διαγωνισμούς. Οι εργασίες καθαρισμού, αραίωσης, συντήρησης δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. υλοποιούνται από τους αναδόχους με τη βοήθεια επιδότησης της απομακρυνόμενης υπερβάλλουσας βιομάζας που θα αξιοποιείται παραγωγικά.
Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. Στρεμμάτων.
Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικης προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασια και διαχειριση των δασών μας.
Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική και η πλατφόρμα για τους καθαρισμούς οικοπέδων.