Ερώτηση Γιώργου Αυτιά στην Κομισιόν: «Πάρτε τώρα απόφαση για φτηνό ρεύμα»

Το θέμα «των αδικαιολόγητα υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», θέτει με «σαφή τρόπο», στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτηση που κατάθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Γιώργος Αυτιάς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Στην ερώτησή του επισημαίνει ότι «το μοντέλο τιμολόγησης που αποφάσισαν στο χρηματιστήριο ενέργειας, προκαλεί απορία και αγανάκτηση σε κάθε Έλληνα, ο οποίος διαπιστώνει ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την τιμή του ρεύματος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, λόγω αδυναμιών στις διασυνδέσεις σε χώρες με τις οποίες δεν συνορεύει η Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυτιάς, αφού σημειώνει ότι «η Ελλάδα και οι χώρες Νοτιοανατολικής Ευρώπης πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ», πληροφορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «το περασμένο καλοκαίρι, παρά τη μη αύξηση του κόστους παραγωγής, οι τιμές στην Ελλάδα τις βράδυνες ώρες έφτασαν έως και τα 900 ευρώ επί 25 ημέρες». Ένα «γεγονός ακατανόητο για τον Έλληνα πολίτη, που αισθάνεται απορία και αγανάκτηση, καθώς διαπιστώνει ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την τιμή του ρεύματος χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, λόγω αδυναμιών στις διασυνδέσεις σε χώρες με τις οποίες δεν συνορεύει η Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Αυτιάς.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προ μηνών με επιστολή του, “την ανάγκη να παρέμβετε, ώστε να ομαλοποιηθούν οι απαράδεκτα υψηλές τιμές ενέργειας”».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «διεθνείς εκτιμητές τονίζουν ότι “οι υψηλές τιμές είναι απόδειξη αδυναμιών του μοντέλου που εφαρμόζει η Ευρώπη και δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, καθώς δημιουργείται τεράστιο κόστος για τους καταναλωτές, που ενόψει των αναγκών του χειμώνα θα μεγιστοποιηθεί”».


Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αυτιάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα παρέμβει «αποφασιστικά», ώστε «να λήξει το πρόβλημα των απαράδεκτα υψηλών τιμών» και «οι υπάρχουσες διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών να μην αυξάνουν την τιμή του ρεύματος» και εάν θα χρηματοδοτήσει «άμεσα» τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ώστε «να λυθεί το πρόβλημα γρηγορότερα».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *