Economist – Σ. Βούλτεψη: Άμεση ανάγκη για δράση από την ΕΕ για το μεταναστευτικό και την κλιματική κρίση

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη και το πώς συνδέεται αυτή με την κλιματική αλλαγή, μίλησε στο συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation?» του Economist Impact, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.


Η κ. Βούλτεψη ξεκίνησε την ομιλία της στο πάνελ, με τίτλο «Μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη; Πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», αναφερόμενη στις επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, στο μεταναστευτικό σε συσχετισμό και με την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς με πολύ υψηλό αριθμό συγκρούσεων ανά τον κόσμο, κάτι που προκαλεί μαζικούς εκτοπισμούς.

«Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα φονικότερα των τριών τελευταίων δεκαετιών από πολέμους. Πόσο μάλλον όταν σε αυτά προστίθεται η κλιματική αλλαγή. Το βλέπουμε και στον Λίβανο αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, πριν από τον πόλεμο είχαμε δυόμισι εκατομμύρια πρόσφυγες. Από αυτούς 500.000 Παλαιστίνιοι. Αλλά τώρα υπάρχει και μια επιπλέον οδυνηρή εμπειρία ένα εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι που ζουν στους δρόμους και έρχεται χειμώνας. Άρα, η σύνδεση του κλίματος που δεν ξέρουμε πώς θα είναι φέτος σε σχέση με τον πόλεμο και τον εκτοπισμό, είναι πλέον άμεση», τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην κλιματική αστάθεια που επίσης προκαλεί εκτοπισμούς.

Σύμφωνα με την κ. Βούλτεψη, «Πάρα πολλές χώρες, αυτή τη στιγμή, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη, η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, είναι οι πλέον ευάλωτες και ταυτόχρονα είναι αυτές που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη. Δουλεύοντας λοιπόν στο πεδίο διαπιστώνουμε ότι συνήθως στις χώρες αυτές που επηρεάζονται και από τους πολέμους και από τις κλιματικές αλλαγές, αμέσως μετά τις ξηρασίες ακολουθούν πλημμύρες. Με αποκορύφωμα πέρσι τον Νοέμβριο στη Σομαλία όπου σημειώθηκαν οι υψηλότερες μηνιαίες βροχοπτώσεις από το 1997. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στο νότιο μισό της χώρας, επηρεάζοντας περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους και εκτοπίζοντας 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Το Νότιο Σουδάν πάλι, γνώρισε πέρυσι τις χειρότερες συνθήκες ξηρασίας των τελευταίων 40 χρόνων, μετά από πέντε χρόνια ελάχιστων βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών. Οι επιπτώσεις της καταιγίδας Ντανιέλ στη Λιβύη και στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο είναι γνωστές, αλλά ως άμεσο αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ασυνήθιστα ζεστή θερμοκρασία στην επιφάνεια της Μεσογείου προκαλεί ταχεία ενίσχυση μιας καταιγίδας. Όταν ο Ντάνιελ έφθασε στη Λιβύη, μεγάλα φράγματα κατέρρευσαν, απελευθερώνοντας τεράστιες εκτάσεις ποσότητες νερού και φυσικά πνίγοντας ανθρώπους. 4.500 σχεδόν νεκροί, 8.500 αγνοούμενοι που δεν μπορούμε να τους θεωρούμε πια αγνοούμενους ένα χρόνο μετά. Το ίδιο γίνεται και στη Μέση Ανατολή. Οι περιοχές που διασχίζουν το ποτάμι Τίγρης και Ευφράτης, που περιλαμβάνουν περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, σχηματίζουν στον χάρτη μια περιοχή σε σχήμα ημισελήνου και λόγω της ευφορίας των εδαφών τότε λεγόταν η εύφορη ημισέληνος. Ωστόσο, οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες τα τελευταία τρία χρόνια οδήγησαν αυτές τις κάποτε εύφορες εκτάσεις να έχουν καταστραφεί και να μην καλλιεργούνται. Και αυτό είναι ξεκάθαρα κάτι το οποίο επηρεάζει τη μετανάστευση».

«Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω των πολέμων, τα τελευταία χρόνια έχουν ταυτιστεί με τους κλιματικούς μετανάστες. Γι’ αυτό μπορούμε πια να μιλάμε για αόρατους μετανάστες που είναι οι κλιματικοί μετανάστες» τόνισε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι χώρες που πιέζονται περισσότερο από αυτές τις καταστάσεις. Γιατί οι άνθρωποι που ζουν στις χώρες αυτές, που έχουν τις βαριές επιπτώσεις του κλίματος, σπάνια είναι σε θέση να αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Βλέπουν συγκεκριμένα πράγματα. Βλέπουν εμφυλίους πολέμους, τζιχαντιστές που σφάζουν και βιάζουν και πλημμύρες ή καύσωνες. Μετατοπίζονται στη διπλανή χώρα και συναντάνε τον επόμενο εμφύλιο πόλεμο, τους επόμενους τζιχαντιστές τους, την επόμενη πλημμύρα και τον επόμενο καύσωνα. Μετατοπιζόμενοι σιγά σιγά βρίσκονται τελικά στην Ευρώπη».


Η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι μετά από μισό αιώνα, αποφάσεις, ψηφίσματα και συζητήσεις, η χώρα παραμένη διχοτομημένη. «Βλέπουμε τον κ. Τατάρ ενόψει του δείπνου με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη να λέει ότι εγώ πάω εκεί για να συζητήσω μόνο για δύο κράτη» επισήμανε.

Καταλήγοντας η υφυπουργός υπογράμμισε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας ένα Λίβανο με 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που ήδη υπήρχαν εκεί, με 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους που κοιμούνται στους δρόμους και με τον χειμώνα να έρχεται, θα έχει πλημμύρες, θα έχει καταιγίδες. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει πει ότι χρειάζονται γύρω στα 30 με 50 δισεκατομμύρια τον χρόνο για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση στη χώρα τους, πρέπει να αποφασίσει να το κάνει. Γιατί ξοδεύει όλα αυτά τα χρόνια πολύ περισσότερα για να πηγαινοέρχονται διάφοροι εμπειρογνώμονες και να λένε τη γνώμη τους».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *