Δημοσκόπηση MRB: Κατακερματισμένη η κοινή γνώμη για τα κυβερνητικά σενάρια μετά τις εκλογές

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων, η πιθανότητα αυτοδυναμίας και η άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά παρουσιάστηκαν στο 2o μέρος της δημοσκόπησης της MRB, για λογαριασμό του ΟΡΕΝ.



Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το 47,2% ανησυχεί για πιθανή πρόκληση πολεμικού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο να μην προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ποσοστό 54,2% τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων, ενώ το 38,4% θέλει προσφυγή εκ νέου στις κάλπες.

Πιο αναλυτικά, στο ερώτημα για την πιθανότητα να προκαλέσει επεισόδιο η Τουρκία, το 47.2% θεωρεί πολύ πιθανό ή πιθανό το ενδεχόμενο, ενώ το 49.3% έχει αντίθετη άποψη.

Από τον χώρο της ΝΔ, το 51.3% θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο αυτό, ενώ ένας στους δύο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί απίθανο ή λίγο πιθανό.


Στο ερώτημα τι θα συμβεί σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, το 48% πιστεύει ότι «θα είμαστε μόνοι μας», ενώ το 27.1% θεωρεί πως η Γαλλία θα βοηθήσει την χώρα μας. Στο 19.8% πιστεύουν πως θα υπάρχει στρατιωτική βοήθεια από όλη την Ε.Ε. και 17.4% από τις ΗΠΑ. Πιο χαμηλά ακολουθούν Ισραήλ και Αίγυπτος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το 59.9% θεωρεί πως η χώρα θα μείνει μόνη της, ενώ από τον χώρο της ΝΔ το ίδιο πιστεύει το 39.7%.

Στο θέμα συσπείρωσης η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 70.4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 69.9%.

Οσον αφορά τη Ν.Δ. υπάρχει ένα ποσοστό 2.5% από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν να μετακινούνται στο κυβερνών κόμμα, ενώ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το ποσοστό δείχνει να φτάνει το 6.2%. Στο 11.1% είναι η αδιευκρίνηστη ψήφος, ενώ το 9.8% σκοπεύει να ψηφίσει άλλο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, στο 1.8% ανέρχεται το ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ που δείχνει να μετακινείτε προς την πλευρά τους, στο 6.1% από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 7.2% θα πάει σε άλλο κόμμα και το 15% των ψήφων, παραμένει αδιευκρίνιστο.

Στην ερώτηση τι θα προτιμούσαν αν δε προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 54.2% θέλει κυβέρνηση δύο κομμάτων, ενώ το 38.4% να γίνουν επαναληπτικές εκλογές.

Υπέρ της κυβέρνησης δύο κομμάτων είναι το 69.3% του ΣΥΡΙΖΑ και από τον χώρο της ΝΔ το 54.2% προτιμά επαναληπτικές εκλογές.

Οσον αφορά το σενάριο συμμαχίας σε νέα κυβέρνηση, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει το σενάριο να κυβερνήσουν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (17.6%), ενώ ακολουθεί ο συνδυασμός οικουμενικής κυβέρνησης (17.1%).


Από τον χώρο της ΝΔ, το 38.4% θα αποδεχόταν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και το 14.9% οικουμενική, ενώ ένα ποσοστό 5.3% θα στήριζε συγκυβέρνηση ΝΔ-Σύριζα.

Αντίστοιχα, στον ΣΥΡΙΖΑ το 29.9% είναι υπέρ συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ, το 27.6% για οικουμενική και το 7% με Ν.Δ.


Στο σενάριο συνεργασίας που θα προτιμούσαν οι ψηφοφόροι, ο συνδυασμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επικρατεί με 32.4%


Επίσης, στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ νίκη έστω και με μία ψήφο, το 34.1% λέει ΝΔ και το 27.9% ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά των αδιευκρίνιστων ψήφων
Οσον αφορά αυτούς που ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, το 78.8% θεωρεί «πολύ σοβαρό» το θέμα Πάτση, ενώ το 52.3% θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν κινήθηκε άμεσα στην υπόθεση.

Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, το 18.5% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης και το 11.5% Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 54.2% κανείς από τους δύο, ενώ στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ήθελαν να κερδίσει, το 14.1% λέει ΝΔ και το 8.8% ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, στο 21.7% είναι η «ενόχληση» των αναποφάσιστων ψηφοφόρων για την περίπτωση που ένα από τα δύο κόμματα κερδίσει τις εκλογές.

Τέλος, στο θέμα συγκυβέρνησης, το προβάδισμα έχει η οικουμενική κυβέρνηση με 21.3% και ακολουθεί ο συνδυασμός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με 12.1%.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *