Δημήτρης Μάντζος: «Θα πρέπει να υπάρξει μία Κυβέρνηση που θα λειτουργεί όχι ως τροχονόμος συμφερόντων αλλά υπέρ των πολλών και αδύναμων»


Καλεσμένος στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» της ΕΡΤ με τη δημοσιογράφο Νίνα Κασιμάτη ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.


Σχολιάζοντας τον τραγικό θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ της Χαλκιδικής, ο Δ. Μάντζος, αφού εξέφρασε την οδύνη του για το συμβάν, τόνισε πως «πρέπει να εμπιστευθούμε τη δικαιοσύνη και να αναμένουμε τα πορίσματά της. Η δικαιοσύνη έχει ένα βασικό καθήκον: να αποκαλύψει όλη την αλήθεια και να προλάβει μια παθογένεια που υπάρχει στην ελληνική δημόσια διοίκηση, της επίρριψης των ευθυνών, όπου ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον».

Αναφορικά με την Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ότι «το κρίσιμο δεν είναι μόνο το μετά, αλλά κυρίως το πριν από την τραγωδία χρονικό διάστημα με τις αδειοδοτήσεις, τους ελέγχους, τις επιθεωρήσεις και την επιβολή κυρώσεων» και πρόσθεσε:

«Σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα, και η κεντρική διοίκηση αλλά και η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουν σαφείς αρμοδιότητες, υλικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται τις αρμοδιότητές τους».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην πύρινη καταστροφή της Πεντέλης, λέγοντας ότι «βλέπουμε τον Πρωθυπουργό κατόπιν εορτής να έρχεται και να λέει ουσιαστικά ότι δεν είχαμε αντιπυρικές μελέτες για την Αττική, και ότι θα αποκτήσουμε τον Σεπτέμβριο. Και εγώ αναρωτιέμαι, αν ήταν τόσο εύκολο, γιατί δεν τις είχαμε πριν την καταστροφή της Πεντέλης; Γιατί βρέθηκαν ξαφνικά χρήματα για να συνδράμει το κράτος τους Δήμους για τον καθαρισμό των δασών, των αλσών, των δασυλλίων, των δρόμων στη Βορειοανατολική Αττική;


Γιατί τρία χρόνια μετά την καταστροφή της Εύβοιας και τη σύσταση ενός Υπουργείου δεν συγκροτείται αυτό επιτέλους ως μια επιτελική μονάδα του κράτους, αλλά παραμένει μια επικοινωνιακή ρεκλάμα, ένα Υπουργείο το οποίο δεν μπορεί να συντονίσει τον εαυτό του για να μπορεί να συντονίσει τους υπόλοιπους; Γιατί όλα αυτά γίνονται μετά την καταστροφή;».

Ο Δημήτρης Μάντζος μίλησε και για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης στο πεδίο της ενέργειας, ο οποίος «θα έπρεπε να είναι κομβικός μέσα από τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και τη σύνδεση αυτών στο δίκτυο. Έχουμε αναρωτηθεί πόσοι δήμοι έχουν ενεργειακές κοινότητες και αν μπορούν εκείνες να συνδεθούν στο δίκτυο για να λάβουν όρους σύνδεσης, να μπορέσουν να παράξουν ενέργεια, να καταναλώσουν όση χρειάζονται, δίνοντας εκπτώσεις στους δημότες και στους κατοίκους τους και στη συνέχεια να διαχύσουν την περισσευούμενη ενέργεια στο δίκτυο; Είναι ελάχιστες. Γιατί το δίκτυο έχει δοθεί στους λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς παίκτες της αγοράς, στο ολιγοπώλιο, στα καρτέλ και αυτό δημιουργεί μια εικόνα στρέβλωσης και κοινωνικής αδικίας».

Σημείωσε δε πως «το ζήτημα είναι πώς ασκούμε πολιτική στην πατρίδα μας. Ένα συγκεντρωτικό μοντέλο, το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν προλαμβάνει τίποτα και έρχεται κατόπιν εορτής δήθεν να αποκαταστήσει, μοιράζοντας κονδύλια, σε φίλους και ημετέρους, ένα σύστημα το οποίο στην πραγματικότητα συγκεντρώνει την εξουσία και αποκεντρώνει μόνο τις ευθύνες, είναι ένα στρεβλό μοντέλο καταδικασμένο να αποτύχει, με το κόστος να έρχεται όλο στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί του ζητήματος της ακρίβειας, ο Δημήτρης Μάντζος υπενθύμισε ότι «ως ΠΑΣΟΚ έχουμε πει ότι η τόνωση των μισθών δεν έχει επιτευχθεί. Και αυτό μας το λέει και η Eurostat, η οποία δεν διαδίδει fake news. Έχουμε ξεπεράσει και την Βουλγαρία πια σε ελάχιστη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών στην πατρίδα μας. Άρα το εισόδημα δεν ενισχύεται.

Αυτό το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί όμως είναι το κόστος ζωής. Στα βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουμε κουραστεί να μιλάμε για την ανάγκη φορολογικής δικαιοσύνης, δηλαδή να επιβάλλονται άμεσοι φόροι εκεί που πρέπει και να μειώνονται οι έμμεσουι φόρουι, όπως ο ΦΠΑ, όσο διαρκεί η μεγάλη κρίση. Αυτό είναι ένα μοντέλο φορολογικής δικαιοσύνης που μπορεί να ανακουφίσει πραγματικά τους συμπολίτες. Το έκανε η Ισπανία και, ό,τι και να λέει η δική μας Κυβέρνηση, πέτυχε».

Μίλησε, παράλληλα, για την ανάγκη να υπάρξουν έλεγχοι στην αγορά υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η ΔΙΜΕΑ και όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένοι, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και κυρίως πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να κάνουν τους ελέγχους. Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση ότι οι έλεγχοι θα γίνονται. Να μην ρίχνει την ευθύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ιδίως στην ανεξάρτητη αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πρόστιμα να επιβάλλονται και να εισπράττονται στην ώρα τους. Όχι σαν αυτά που είδαμε. Γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε τη δουλειά της και η κυβέρνηση έκανε μήνες και χρόνια για να επιβάλει πρόστιμα για αισχροκέρδεια, για παράδειγμα στα βρεφικά γάλατα και σε άλλα προϊόντα».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε παράλληλα και στα προβλήματα του συστήματος υγείας, όπου «το κόστος παραμένει πολύ υψηλό. Όταν σε ένα νησί, όπως η Κάρπαθος και άλλα, πρέπει κανείς να πληρώσει πολλά χρήματα για να πάει σε ένα μεγαλύτερο νησί ή στην Αθήνα για να κάνει τις θεραπείες του, έχουμε μεγάλο κόστος ενώ θα έπρεπε η υγεία να είναι πραγματικά δωρεάν παρεχόμενο κοινωνικό αγαθό στους πολίτες».

Κλείνοντας, σχολίασε το ζήτημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λέγοντας ότι «από το 2013 το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι είναι απολύτως σύννομο το πλαφόν στα εισιτήρια. Πέρυσι ακούσαμε την Κυβέρνηση να λέει ότι θα θέσει πλαφόν και θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Δεν είδαμε τίποτα από αυτά. Ούτε πέρυσι, ούτε φέτος.

Συμπερασματικά, ο Δ. Μάντζος κατέληξε ότι «θα πρέπει να υπάρχει σχέδιο, πολιτική βούληση, για μια Κυβέρνηση που θα λειτουργεί όχι ως τροχονόμος συμφερόντων αλλά πραγματικά υπέρ των πολλών και πλέον των αδύναμων».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *