«Μιλάμε για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει την πατρίδα μας», επεσήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ανήμερα της θλιβερής επετείου από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ».
«Οι αιτήσεις για κρατική αρωγή έχουν ξεπεράσει τις 150.000» δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί αλλά και το μέγεθος της ζημίας προσθέτοντας ότι συνολικά οι επικοινωνίες με τον κόσμο ξεπέρασαν τις 200.000.
«Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει 252 εκατ. από την κρατική αρωγή» δήλωσε ο υφυπουργός προσθέτοντας ότι ποσό αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο αποζημιώσεων που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. «Συνεχίζεται αυτή η καταβολή με μια σειρά από μέτρα που αγγίζουν όλα τα νοικοκυριά της περιοχής» σημειώνοντας ότι «όλο αυτό το σχήμα (σ.σ. αρωγής στους πληγέντες) είναι σε εξέλιξη αντιμετωπίζοντας και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν».
Ερωτηθείς από τους παρουσιαστές της εκπομπής «Συνδέσεις» για τις αποζημιώσεις στο ζωικό κεφάλαιο τόνισε ότι αυτό έχει αυτό έχει καλυφθεί από την πρώτη στιγμή από τον ΕΛΓΑ. «Το φυτικό κεφάλαιο είναι σε μια διαδικασία αποζημίωσης και συγκέντρωσης των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ που τα φέρνουν στην κρατική αρωγή και εμείς στη συνέχεια θα τα καταβάλουμε».
«Έχουν αποζημιωθεί για τη φυτική τους παραγωγή»
Αναφερόμενος στην παρακάρλια περιοχή αποκάλυψε ότι οι πληγέντες έχουν αποζημιωθεί με 42 εκατ. ευρώ. «Έχουν αποζημιωθεί για τη φυτική τους παραγωγή, έχουν αποζημιωθεί για τα δύο χρόνια που δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στις παρακάρλιες περιοχές που είναι ακατάλληλες και είναι σε εκκρεμότητα το κομμάτι του φυτικού κεφαλαίου που περιμένουμε την ολοκλήρωση των στοιχείων από τον ΕΛΓΑ για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις».
Πρόσθεσε ότι για τη Θεσσαλία, όσον αφορά στο κομμάτι της φυτικής παραγωγής, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Όσον αφορά τον πάγιο εξοπλισμό τόνισε ότι έχει δοθεί ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής και έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων σε αγρότες και επιχειρηματίες που είχαν πλήρεις φακέλους. «Έχει καταβληθεί το 50% της κρατικής αρωγής και έχουμε ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μας υποβάλει τους φακέλους για να προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των πληγέντων ο κ. Τριαντόπουλος υποστήριξε ότι οφείλονται σε ελλιπή στοιχεία. «Στις ενημερώσεις που κάνουμε τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να επικοινωνούν με τις επιτροπές της Περιφέρειας» ανέφερε λέγοντας ότι η πρώτη καταβολή του 50% γίνεται σε διάστημα 7 -10 ημερών από την αποστολή των ψηφιακών αρχείων στην αρμόδια υπηρεσία.
Μιλώντας για την πολύπαθη Φαρκαδόνα ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι τα όποια προβλήματα υπάρχουν αναφορικά με τις αποζημιώσεις σχετίζονται με καθυστερημένες αιτήσεις και κληρονομικά δικαιώματα. Όσον αφορά την αντικατάσταση της οικοσυσκευή που καταστράφηκε σημείωσε: «Ενεργοποιήσαμε ένα σύστημα που έδωσε την οικοσυσκευή, με αυτοματοποιημένο τρόπο, σε 20.000 νοικοκυριά».
Για τις μικρής κλίμακας ζημίες τόνισε ότι έχει απλοποιηθεί η διαδικασία λέγοντας μεταξύ άλλων ότι πιστώνονται στους δικαιούχους χρήματα ανάλογα με το μέγεθος της κατοικίας.
Για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Ερωτηθείς για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και τις τυχόν αντιδράσεις από τους παραγωγούς ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε: «Θα συνεργαστεί με τους αγρότες. Οι ΤΟΕΒ θα συμμετέχουν μέσα στον ενιαίο φορέα που θα έρθει να καλύψει αυτόν τον μεγάλο κατακερματισμό που υπάρχει». Αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο στάδιο επιλογής βιογραφικών για να ξεκινήσει να λειτουργεί ο φορέας.
«Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ένα πολιτικό κόστος… αλλά τα αρνητικά αποτελέσματα της μη ύπαρξης ενός τέτοιου φορέα τα βλέπαμε πριν τον “Ντάνιελ” τα βλέπουμε και τώρα», πρόσθεσε καταλήγοντας ότι «όταν λειτουργήσει θα συνεισφέρει θετικά αποτρέποντας ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που είδαμε στον Παγασητικό».
Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε όπως έχει ενημερωθεί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις χάρη και σε ένα κονδύλι ύψους 42 εκατ. ευρώ. «Υπάρχουν στο πεδίο εργολάβοι που ενεργούν πέραν των πρώτων παρεμβάσεων», σημείωσε.