Χρ. Δήμας: Τροπολογία για 6μηνη αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών και Πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες από θεομηνίες – Καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε 600 συναλλαγές

«Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος των οικονομικών μας» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου για το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.


Ο υφυπουργός, προανήγγειλε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία με διατάξεις αναστολής έξι μηνών είσπραξης χρεών προς το δημόσιο πληγέντων από θεομηνίες και σεισμούς. Επίσης, αντίστοιχα θα υπάρξει και σχετική διάταξη για την αναστολή Πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες». Οι διατάξεις αυτές, θα αφορούν και τους πληγέντες της Θεσσαλίας είπε σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στην προσπάθεια να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς».

Για την καθιέρωση του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγών ο κ. Δήμας είπε ότι «η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου αφορά πάνω από 600 συναλλαγές» και πως «αποτελεί ένα σημαντικό νοικοκύρεμα». Υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται για την επιβολή ενός νέου τέλους αλλά αντίθετα έχουμε καταργήσεις». Στόχος είναι «η απαλλαγή των πολιτών, των επιχειρήσεων και της Πολιτείας από γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους επιβαρύνουν μέχρι σήμερα». Σκοπός, «ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της φορολόγησης των συναλλαγών, η απλοποίηση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ο εκσυγχρονισμός της βάσης του φόρου επί συναλλαγών καθώς και η μείωση των διοικητικών βαρών». Προσέθεσε ότι «συνιστά ένα ποιοτικό άλμα και αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών στο πεδίο των συναλλαγών». Επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ενοποιούνται οι δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις που αφορούν τα Τέλη Χαρτοσήμου και οι οποίες δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με το Ψηφιακό Τέλος επιτυγχάνεται ο προσδιορισμός των πηγών εσόδων ανά κατηγορία των συναλλαγών με τη δυνατότητα αξιολόγησης κόστους-οφέλους ανά πηγή εσόδου. Σε ποιο βαθμό τα έσοδα προέρχονται βάσει δήλωσης ή ελέγχου καθώς και τα ποσά που εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων. Επισήμανε ότι στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο οι συμβάσεις δεν είναι μόνο έγγραφες αλλά έχουμε πλήθος συμβάσεων καταρτισμένων με πλείστους άλλους τρόπους και προσέθεσε: Επιλύονται τα προβλήματα και οι αμφισβητήσεις περί της «εδαφικότητας» των συναλλαγών. Δημιουργείται ένα νέο ενιαίο νομοθετικό κείμενο με ακριβείς ορισμούς δημιουργώντας ασφάλεια συναλλαγών και στο εν γένει επιχειρηματικό περιβάλλον. Κάμπτεται η αρχή της «τυπικότητας». Καθορίζεται ενιαίος τρόπος καταβολής του Τέλους. Εισάγεται ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του Τέλους.

Ο υφυπουργός ανέδειξε το εύρος των καταργήσεων του Τέλους Χαρτοσήμου αναφέροντας όλες τις σχετικές περιπτώσεις συναλλαγών σημειώνοντας ότι εδώ υπάρχει άμεσο όφελος του φορολογούμενου, ενώ παράλληλα με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία διευκολύνεται το έργο της ΑΑΔΕ στην πάταξη της φοροδιαφυγής.


Απαντώντας σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Δήμας είπε ότι η νέα πλατφόρμα για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών θα είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει την 1η Δεκεμβρίου 2024, που είναι και ο χρόνος έναρξης ισχύος του Νόμου. Τόνισε ότι το πλαφόν των 150.000 ευρώ στην καταβολή του Ψηφιακού Τέλους σε επιχειρηματικά δάνεια εισάγεται γιατί έτσι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον καθώς ο βασικός στόχος του είναι να μειωθεί ο επιχειρηματικός δανεισμός από το εξωτερικό αντί του δανεισμού από την ημεδαπή. Επισήμανε ότι στα ομολογιακά δάνεια δεν θα υπάρχει Τέλος Συναλλαγής –αυτό, είπε, ότι ήταν κάτι που συζητήθηκε στη δημόσια διαβούλευση αλλά λάβαμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις που έγιναν και αποσύρθηκε. Ο υφυπουργός, επίσης, έκανε εκτενή αναφορά στη διάταξη για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2025 λέγοντας ότι «με αυτό τον τρόπο η Πολιτεία δείχνει έμπρακτα πως στηρίζουμε τους παραγωγούς μας» και διευκρίνισε ότι «τα ποσά αυτά θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα».

Σχετικά με τις άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου, ο κ. Δήμας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παραχωρείται η αποκλειστική χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στον Δήμο για 40 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα παρά μόνο τη συντήρηση της εγκατάστασης και την ενεργειακή του αναβάθμιση.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *