Στόχος της κυβέρνησης τους Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ώστε να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην ανοδική οικονομική και αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας ως κεντρικός συστατικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής της,τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΛευτέρης Αυγενάκης εγκαινιάζοντας το 6ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» και την Αγροτικής Έκθεσης EuroAgro Expo 2024, στην Αμαλιάδα, επισημαίνοντας ότι η συνεργατικότητα αποτελεί βασικό όπλο στην επίτευξη του στόχου αυτού .
Με αφορμή το Φεστιβάλ, ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της ποιότητας των προϊόντων της Ηλειακής γης και γενικότερα της χώρας μας, σημειώνοντας ότι ποιότητα και εξωστρέφεια αποτελούν δύο καθοριστικούς παράγοντες για την προώθηση της παραγωγής μας. Και όπως είπε η εξωστρέφεια δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ΚΑΠ, την οποία χαρακτήρισε ως το πλέον σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
«Για αυτό τον λόγο άλλωστε έγκαιρα διαπιστώσαμε τις δυσλειτουργίες και τα σημεία όπου η ΚΑΠ χρήζει βελτίωσης και πρωτοστατήσαμε στις αλλαγές. Αλλαγές που κυνηγήσαμε εγκαίρως και πρωτοστατήσαμε σε αυτές. Αξιοποιώντας συμμαχίες, έτσι ώστε με τους Υπουργούς Γεωργίας των Μεσογειακών χωρών αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οργανωμένοι σε κοινό μέτωπο να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που οι αγρότες όχι απλά της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης μετ’ επιτάσεως ζητούσαν. Μετά από αγώνες μηνών, μόλις πριν από 10 μέρες οι αλλαγές αυτές υπερψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με πολλές προτάσεις της χώρας μας να υιοθετούνται αυτούσιες, σε μια νίκη για την Ελλάδα μας αλλά κυρίως για τους αγρότες μας, που βλέπουν ότι με συστηματικές προσπάθειες, ο γίγαντας που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση ακούει τη φωνή του καθενός τους και αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους», είπε ο υπουργός.
Έλλειμμα συνεργατικότητας
Αναφερόμενος στην Ηλεία επισήμανε ότι ο νομός έχει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της Ελλάδας.
Στην περιοχή υπάρχουν 16 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, ενώ πέντε ακόμα προϊόντα βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης. Η περαιτέρω στροφή στην ποιότητα είναι το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε.Επισήμανε την ανάγκη σωστής προώθησης των παραγομένων προϊόντων και σημείωσε ότι σε αυτό συμβάλλει το συγκεκριμένο Φεστιβάλ.
Πέρα, όμως από τα πλεονεκτήματα της Ηλείας, ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε και στο σημαντικότερο έλλειμμα που παρατηρείται και αυτό δεν είναι άλλο από τη συνεργατικότητα.
«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ένας τόπος που είναι ευλογημένος από τον Θεό και την ιστορία και μπορεί να είναι πρωτοπόρος σε όλα, καθώς πρωτοστατεί και στην αγροτική παραγωγική και κυριαρχεί στον τουρισμό, δεν έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τη δυναμική που δεδομένα διαθέτει.Η συνεργασία είναι ένα πολύ βασικό όπλο που μπορεί να έχει ο επαγγελματίας και ιδιαίτερα ο αγρότης, στη νέα εποχή»,τόνισε και αναφέρθηκε στη δημιουργία Αγροτικών Τμημάτων στα επιμελητήρια, που ως στόχο έχουν να αντιληφθούν όλοι ποιες και ποσό μεγάλες δυνατότητες προσφέρονται στον κάθε επαγγελματία αγρότη μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτά. Η αρχή έχει γίνει, με ήδη 45 επιμελητήρια να προχωρούν στη σύσταση αγροτικών τμημάτων και 22 εξ αυτών να έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Ο ρόλος των Διεπαγγελματικών
Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα συμβολής προς την ίδια κατεύθυνση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν διεπαγγελματικές και για το λάδι και τις φράουλες, αλλά και για άλλα προϊόντα στα οποία ο νομός Ηλείας πρωτοπορεί.
«Η ΚΑΠ προωθεί και ενισχύει την συμμετοχή των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, με δράση προϋπολογισμού άνω των 30 εκ. ευρώ. Στηρίζουμε και προωθούμε κάθε μορφή συνεργασίας, που θα βοηθήσει τους αγρότες μας να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής»,τόνισε.
Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση των υδάτινων πόρων αναφέρθηκε στη σημασία του νερού στην αγροτική παραγωγή αλλά και στην πολιτική της δημιουργίας Ενιαίων Φορέων Διαχείρισης νερού σε κάθε Περιφέρεια χώρας, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μέσα στις πέντε περιφέρειες της χώρας στην οποία δίνεται προτεραιότητα στο ζήτημα αυτό.
Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ Αθανάσιο, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Νίκος Κοροβέσης, Ανδρέας Φίλης και Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χοήστος Χριστοδουλόπουλος, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, ΓιώργοςΣτρατάκος καιη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δήμητρα Λυγούρα.