Αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα παρασκήνια από την δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο


Στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους περίπου 1.500 καλεσμένους για τον εορτασμό της επετείου της συμπλήρωσης μισού αιώνα από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.


Αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές αλλά και τιμώμενοι καλεσμένοι πολίτες – πρόσωπα που φέρουν υψηλό συμβολισμό, έδωσαν το παρόν.

Στο μήνυμά της η πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, κάλεσε άπαντες σε αυτοκριτική και εγρήγορση κάνοντας ειδική μνεία στις τραγωδίες σε Μάτι και Τέμπη.

Η διαφύλαξη των συνόρων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση τόνισε ως απάντηση στο μεταναστευτικό, ενώ αναφέρθηκε και στα δύο ανοιχτά πολεμικά μέτωπα.

Όση ώρα η πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετούσε τους εκπροσώπους των οργανώσεων της εθνικής αντίστασης σχηματίστηκαν τα πρώτα πηγαδάκια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με τον πρόεδρο της βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ συνομιλία με τον πρώην πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.


Με τον πρώην πρόεδρο της βουλής και ιστορικό στέλεχος του κινήματος, είχε συνομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ με την Ζωή Κωνσταντοπούλου συνομιλούσε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς κατευθύνθηκαν στο περίπτερο του Προεδρικού Μεγάρου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Χαρίτσης είχαν ένα σύντομο διάλογο για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. «Η αγορά ενέργειας είναι ρηχή, στρεβλή είναι ολιγοπωλιακή», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Πρωθυπουργός απάντησε, «σε όλη την Ευρώπη έτσι είναι» με τον Αλ. Χαρίτση να τονίζει, «η Ελλάδα είναι εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε πώς προχωρούν οι προετοιμασίες του γάμου του στην Κρήτη με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά ότι όλα πηγαίνουν καλά με το 90% των καλεσμένων του να είναι ξένοι. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έμμεση αναφορά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την επιλογή Έλληνα επιτρόπου. «Η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο» είπε.

Ένα σύντομο διάλογο είχε με δημοσιογράφους και η πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Θα είστε εδώ και την επόμενη πενταετία», την ρώτησε δημοσιογράφος και εκείνη απάντησε πως, «δεν αποφασίζω εγώ. Είναι αυτό που λέμε και στα Νομικά, αλυσιτελώς με ρωτάτε».

Τα πηγαδάκια δεν έλειψαν και μεταξύ βουλευτών και πολιτικών αρχηγών. Τον Στέφανο Κασσελάκη πλησίασε ο Παύλος Χρηστίδης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει: «Έχω πολύ καλή σχέση με όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εδώ μέσα. Εξαιρετική».

Απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Παππά ο πρωθυπουργός του είπε: «Σας βλέπω μαχητικό αλλά ευπρεπή και αυτό οφείλω να σας το αναγνωρίσω».

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεχώρισαν οι ειδικοί προσκεκλημένοι ανάμεσά τους οι γονείς της Εριέττας, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του, πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, καθώς και εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Από τον χώρο του αθλητισμού, με αφορμή την συμπλήρωση 20 ετών από τη νίκη του Euro 2004, βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που είχε σηκώσει το ευρωπαϊκό κύπελλο.

Στη δεξίωση δεν παρέστησαν παρότι είχαν προσκληθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, ενώ ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών, δεν είχε προσκληθεί.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *