«Αμείλικτη η σύγκριση των πεπραγμένων μας στη Δημόσια Διοίκηση» απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βορίδης

Ένδεια επιχειρημάτων και ουσιώδους αντιπολιτευτικού λόγου καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την επιλογή στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.


Ο κ. Βορίδης απαρίθμησε τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το υπουργείο Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των προσλήψεων τόσο του τακτικού όσο και του έκτακτου προσωπικού οι οποίες, όπως τόνισε, πραγματοποιήθηκαν υπό το καθεστώς απόλυτης αξιοκρατίας και διαφάνειας. Σημείωσε μάλιστα ότι μοναδικό κριτήριο για την πραγματοποίηση προσλήψεων της παρούσας κυβέρνησης είναι η επίτευξη των στόχων στη δημόσια διοίκηση και υπενθύμισε ότι επί υπουργίας του νομοθετήθηκε για πρώτη φορά ο προγραμματισμός του έκτακτου προσωπικού στον οποίο περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για μείωση 10% στις έκτακτες προσλήψεις.

«Αυτοδεσμεύομαι να μειώσω το έκτακτο προσωπικό και αυτό εσείς το ερμηνεύετε ως πολιτική διευρύνσεως του εκτάκτου προσωπικού;» διερωτήθηκε.

Αναλύοντας την εξέλιξη του προσωπικού ο κ. Βορίδης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των τακτικών προσλήψεων στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 ανήλθε σε 625.072 και στις 28 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους σε 623.783. Αντίστοιχα στο έκτακτο προσωπικό σημείωσε ότι ο αριθμός προσλήψεων ανέρχεται σήμερα σε 58.365 από 52.748 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019, αριθμός ο οποίος πρόκειται να μειωθεί με την εφαρμογή του 10% και να επιστρέψει περίπου στα επίπεδα του 2019.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που έθεσε εκ νέου η αξιωματική αντιπολίτευση για τον αριθμό των μετακλητών, υπενθύμισε για μία ακόμη φορά ότι ο αριθμός εκείνων που απασχολεί η κυβέρνηση παραμένει μικρότερος από τους μετακλητούς που απασχολούνταν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών και η όποια αύξηση παρατηρείται στους μετακλητούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


«Οι μετακλητοί εκτός ΟΤΑ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 1089. Επί Νέας Δημοκρατίας 983. Έχουν μειωθεί οι μετακλητοί της κυβέρνησης. Επιλέξαμε να μειώσουμε τους μετακλητούς της κυβέρνησης και να τους δώσουμε στους δημάρχους. Οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήραν μετακλητούς; Απείχαν της συγκεκριμένης ρυθμίσεως;» παρατήρησε σχετικά και υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 στις προγραμματικές του δηλώσεις είχε δεσμευτεί να καταργήσει τους μετακλητούς, δέσμευση την οποία δεν τήρησε ποτέ.

Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε και τις κατηγορίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε προσλήψεις αστυφυλάκων εκτός της διαδικασίας των πανελληνίων.

«Προγραμματισμός προσλήψεων 2020: Δόκιμοι υπαστυνόμοι 70, δόκιμοι αστυφύλακες 730, σύνολο 800. Προγραμματισμός προσλήψεων 2021: Δόκιμοι υπαστυνόμοι 40, δόκιμοι αστυφύλακες 310, σύνολο 350. Προγραμματισμός προσλήψεων 2022: Αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων 60, δόκιμοι αξιωματικοί 70, δόκιμοι αστυφύλακες 730, σύνολο 860. Όλοι με πανελλήνιες» δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με το θέμα της αξιοκρατίας στον διορισμό διοικήσεων υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τοποθέτησε ούτε μία διοίκηση από το μητρώο επιτελικών στελεχών που συγκρότησε ενώ χαρακτήρισε φιάσκο την υπόθεση των διοικητικών γραμματέων.

«Στη μία περίπτωση ο διοικητικός γραμματέας είχε πενταετή προϋπηρεσία, στην άλλη εικοσαετή. Στη μία περίπτωση είχε προϋπόθεση καλής γνώσης ξένης γλώσσας, σε άλλη αρίστης και σε τρίτη πολύ καλής. Στη μία περίπτωση είχε προϋπόθεση γνώσης ευρωπαϊκής γλώσσας, σε άλλη αρκούσε και η ρωσική. Αυτές οι προκηρύξεις που κατέπεσαν, αυτά τα ρουσφετολογικά μνημεία ποιος τα έφτιαξε; Είναι δυνατόν στον ΣΥΡΙΖΑ να προσποιείστε τους κήνσορες της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;» σχολίασε σε έντονο ύφος ο υπουργός.

Ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του επιτελικού κράτους και επεσήμανε ότι επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκαν τρεις μόλις νόμοι σε τεσσερισήμισι χρόνια για τη Δημόσια Διοίκηση ενώ στον μισό χρόνο η Νέα Δημοκρατία έχει περάσει πάνω από 10.

Στο θέμα της διαφθοράς υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η θέση της χώρας κατρακύλησε στους διεθνείς δείκτες διαφάνειας, ενώ πρώην κυβερνητικά στελέχη του είναι σήμερα κατηγορούμενα για υποθέσεις διαφθοράς.

«Η συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση δεν σας βοηθάει γιατί η σύγκριση των πεπραγμένων είναι αμείλικτη εις βάρος σας » κατέληξε ο υπουργός.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *