Σε δήλωση για τις προκλήσεις της τουρκικής επιθετικότητας προέβη η ευρωβουλευτής και αρχηγός του κόμματος Φωνή Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Συγκεκριμένα τονίζει:
«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης κουνώντας το δάχτυλο μας έκανε μαθήματα πατριωτισμού. «Αληθινός πατριώτης δεν είναι εκείνος ο οποίος δεν τόλμησε να κάνει όσα σήμερα απαιτεί», επισήμανε από βήματος της Βουλής και επέκρινε την… δογματική ακινησία.
H απορία βέβαια τι συζητά ώρες ολόκληρες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, όχι απλά παραμένει, αλλά ενισχύεται βλέποντας τα… αποτελέσματα των συζητήσεων. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ αποτελεί τη μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως επιμένει ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ελλάδας. Δεν ξέρουμε σε τι επίπεδο βρίσκονται αυτές οι συζητήσεις, αλλά αυτό που προέκυψε για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είναι πως δεν πήρε χαμπάρι τι συνέβη στη Συρία με το να… χαιρετίζει την αποκαθήλωση του καθεστώτος Άσαντ, και το ρόλο που έπαιξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στις εξελίξεις.
Μόνο που αυτές είναι ραγδαίες. Το σχέδιο για ένα δεύτερο μνημόνιο στα πρότυπα του παράνομου τουρκολυβικού, αυτή τη φορά με την Συρία, έχει περιγράψει μεταξύ άλλων και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Τζιχάτ Γιαϊτζί – ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε: «Μπορούμε να υπογράψουμε με τη Συρία μια συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως είχαμε κάνει με τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία θα δώσει κατά 12% περισσότερο χώρο στη Συρία σε σχέση με την πρόταση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (sic). Αυτό δηλαδή θα δώσει περισσότερη ΑΟΖ στη Συρία.
Αυτή η συμφωνία θα δώσει ένα κέρδος στην Τουρκία έκτασης 4.000 τ.χλμ. και θα χαλάσει το σχέδιο των Ελληνοκυπρίων. Έτσι, στην ανατολή θα δημιουργηθεί μια τουρκική ασπίδα όπως είχε δημιουργηθεί και δυτικά μια τουρκική ασπίδα με τη συμφωνία με τη Λιβύη. Δεν είναι η εποχή για να διστάζουμε και να σκεφτόμαστε τι θα πει ο ένας η ο άλλος».
Η Τουρκία προχωρά σε σειρά παράνομων ενεργειών. Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά. Ορθά. Όμως οι γείτονες φαίνεται πως δεν ακούν τα λόγια, ούτε του κ. Μητσοτάκη, ούτε του κ. Γεραπετρίτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που αυξάνει τις χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία επιτέλους πρέπει να δραστηριοποιηθεί και η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες εδώ και τώρα. Πρωτοβουλίες με ξεκάθαρο πλαίσιο. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η φίλη του Έλληνα Πρωθυπουργού που ανήκει στο ίδιο Ευρωπαϊκό κόμμα, μέχρι πότε θα σιωπά; Μπορεί ή δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να της δώσει να καταλάβει τι ακριβώς διακυβεύεται και πως θα πρέπει ποικιλότροπα η Τουρκία να πιεστεί, προκειμένου να μην υλοποιήσει τις παρανομίες της;
Οι καιροί είναι πονηροί ειδικά όταν η Ελληνική κυβέρνηση ήδη από τις 15 Οκτωβρίου έκανε την πρώτη συζήτηση, υπό την σκέπη του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όταν ανάγονται σε ισότιμοι συνομιλητές οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους, προφανώς η αφετηρία δεν είναι αυτή που θα έπρεπε στην όποια συζήτηση».