Πρόκληση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διεξοδική συζήτηση που είχε με τον Βασίλη Καφάτο, Growth Leader, Competence Center President, Deloitte and Vice President, American-Hellenic Chamber of Commerce, στο πλαίσιο του 34th Greek Economic Summit. Επίσης ο υπουργός Εργασίας έκανε αναφορά και στη μείωση της ανεργίας και μίλησε για «εθνική επιτυχία»
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η επένδυση στο εργατικό δυναμικό είναι βασικός παράγοντας για την προσέλκυση επενδύσεων και την ενδυνάμωση της ανάπτυξης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, σημαντική παράμετρος, για να αποφασίσει μία εταιρία να επενδύσει σε μία χώρα, είναι να μπορεί να βρει τους εργαζόμενους, που χρειάζεται και αυτό ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης, αναγνωρίζοντας ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά αισιόδοξες, τόνισε ότι η χώρα μας αξιοποιεί πόρους τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ για upskilling (αναβάθμιση δεξιοτήτων) και reskilling (επανεκπαίδευση).
Προς την κατεύθυνση αυτή, ενθαρρύνεται η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ, ταυτόχρονα, επιδιώκεται η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι σήμερα, 5 Δεκεμβρίου 2023, ξεκινά η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο διαδικτυακό πρόγραμμα σύγχρονης κατάρτισης, με τίτλο «Cloud Practitioner Essentials AWS», για 1.000 ανέργους. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και της Amazon Web Services (AWS), με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας.
Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, δρομολογείται η υλοποίηση νέου προγράμματος επιμόρφωσης για 100.000 ωφελούμενους σε ψηφιακές δεξιότητες.
Εθνική επιτυχία η μείωση της ανεργίας
Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε την πτωτική πορεία του δείκτη της ανεργίας, που μειώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα, στο 9,6%, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία εθνική επιτυχία.
Όπως σημείωσε, η εξέλιξη αυτή δικαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τις τριετίες νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας μίλησε εκτενώς και για μία άλλη πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που είναι η πλατφόρμα Rebrain Greece, η οποία δημιουργήθηκε, με σκοπό να αναπτυχθεί ο μηχανισμός ενίσχυσης των ταλέντων και η διασύνδεση των επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, που προσφέρονται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η δράση αυτή, η οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη δυσκολία εύρεσης στελεχών με εξειδικευμένες δεξιότητες, που καταγράφουν καθημερινά εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, απευθύνεται τόσο σε Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει και εργάζονται στο εξωτερικό όσο και σε αυτούς που ζουν στην Ελλάδα.
Όπως υπογράμμισε, οι ζητούμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα Rebrain Greece, ανέρχονται σε 110.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι η προσέλκυση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ευρωπαϊκών οικονομιών. Γι’ αυτό, υπάρχει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα συγκεντρώνει τα ταλέντα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το ζήτημα αυτό θα διογκώνεται, λόγω του δημογραφικού και της γήρανσης του πληθυσμού.
Τέλος, ερωτηθείς για την τεχνητή νοημοσύνη, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι, στην παρούσα φάση, μελετώνται οι διεθνείς τάσεις, αλλά δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε, μετά από μία 15ετία από σήμερα, τα επαγγέλματα που ενδεχομένως να έχουν υψηλή ζήτηση να είναι αυτά που σχετίζονται με ανθρώπινες δεξιότητες, όπως είναι η ενσυναίσθηση.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο ίδιος έχει πλήρη συνείδηση της ιστορικής ευθύνης, που έχει αναλάβει, ώστε το εργατικό δυναμικό της χώρας να εφοδιαστεί με τις κατάλληλες δεξιότητες και τα απαραίτητα προσόντα για τα επόμενα 15 χρόνια.