Άδ. Γεωργιάδης: Από το Πάσχα και μετά θα μετράμε τη βελτίωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες

«Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε καταλήξει στα συγκεκριμένα βήματα που θέλουμε να κάνουμε.  Πιστεύω ότι περίπου στο Πάσχα, στον Μάιο, κάπου εκεί, θα μπορούμε να πούμε ότι τώρα μετράμε τη βελτίωση ή όχι του μέσου χρόνου αναμονής», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».


«Θα παρουσιάσουμε τα βήματα σε συνέντευξη τύπου με τον κ. Θεμιστοκλέους στον ελληνικό λαό, θα βάλουμε το χρονοδιάγραμμα, τι εφαρμόζεται, ποιο μήνα και τι επίδραση προσδοκούμε να έχει», ανέφερε επίσης.

Σημειώνοντας πως η μεγάλη αναμονή στις εφημερίες είναι ένα χρόνιο ζήτημα και προς αποφυγή δημιουργίας υπερβολικών προσδοκιών, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως ο επιθυμητός στόχος είναι η μείωση των μέσων χρόνων και η εξάλειψη των ακρότατων ορίων.

Ως προς τις σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ζήτημα που συμβάλλει στους μεγάλους χρόνους αναμονής και το οποίο θέτουν τα σωματεία εργαζομένων στο ΕΣΥ, ο υπουργός ανακοίνωσε πως ως προς τους τραυματιοφορείς, πέραν του προγράμματος των ετησίων προσλήψεων, υπάρχει και ένα επιπλέον πρόγραμμα με την ΔΥΠΑ με το Υπουργείο Εργασίας και την κ. Κεραμέως για προσλήψεις 530 τραυματιοφορέων, έως τέλος του έτους με αποκλειστικό σκοπό να απασχοληθούν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, εκεί που σχηματίζονται οι μεγάλες ουρές στις εφημερίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι χρόνοι.

Για συνταγογραφήσεις

Όσο αφορά το ζήτημα των συνταγογραφήσεων, λίγες μέρες μετά την εξάρθρωση των κυκλωμάτων γιατρών και φαρμακοποιών που εξαπάτησαν τον ΕΟΠΥΥ με ζημιά 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως το υπουργείο κάνει προσπάθεια να κλειδώσει όλους τους τρόπους με τους οποίους μέσω της υπερ-συνταγογράφησης και της υπερκατανάλωσης φαρμάκων κάποιοι κερδίζουν πολλά λεφτά ή λιγότερα και ταυτόχρονα επιβαρύνουν πάρα πολύ το κράτος αλλά βλάπτουν και τη δημόσια υγεία.


«Δυστυχώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν έκλεισε τελείως τα παράθυρα, γιατί πάντα οι απατεώνες θα βρουν τον τρόπο να κάνουν ένα βήμα μπρος. Κάνουμε τις εξής δύο κινήσεις. Έχουμε ήδη κάνει, έχουμε ολοκληρώσει και λειτουργεί τώρα που μιλάμε, την ηλεκτρονική διασύνδεση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς. Δηλαδή όταν ένας γιατρός πάει να γράψει μία ιατρική συνταγή σε έναν ασθενή και προβλέπει το πρωτόκολλο ότι γράφεις αυτό το φάρμακο, αν η χοληστερίνη του είναι σε αυτό το επίπεδο.

Να πω ένα απλό παράδειγμα. Εάν η χοληστερίνη δεν είναι σε αυτό το επίπεδο και είναι στο πιο κάτω επίπεδο, δεν θα μπορεί να γράψει το ακριβό φάρμακο, θα γράψει το φθηνότερο ή και καθόλου, ό, τι λένε τα ιατρικά πρωτόκολλα. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. (…) Είχε και πριν πρόσβαση αλλά πριν ήταν με φωτογραφία οι εξετάσεις, άρα δεν μπορούσε ηλεκτρονικά να κλειδώσει το σύστημα. Τώρα οι εξετάσεις είναι ψηφιακές. Το σύστημα δεν θα επιτρέψει στο γιατρό να προσπεράσει το πρωτόκολλο.
Το δεύτερο είναι ότι προσπαθούμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΗΔΙΚΑ να εγκαταστήσουμε και στην άυλη συνταγογράφηση ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, όπως είναι το OTP.

Από την ώρα που εκδίδεται η άυλη συνταγογράφηση, αυτή ισχύει και εκτελείται σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Με το νέο σύστημα που θα είμαστε έτοιμοι ελπίζω μέχρι τέλος του χρόνου γιατί είναι τεχνικό, όταν θα κάνεις μια άυλη συνταγογράφηση στο κινητό το επίσημο που θα έχεις δηλώσει πια επισήμως ότι αυτό είναι το κινητό σου τηλέφωνο, θα έρχεται ένα γραπτό μήνυμα, ένα OTP, το οποίο θα σε ενημερώνει ότι έχεις λάβει την άυλη συνταγογράφηση. Για να ενεργοποιηθεί αυτή, για να μπορεί να εκτελεστεί θα πρέπει να πατήσεις ΝΑΙ. Ο έχων τον ΑΜΚΑ θα γνωρίζει 100% ότι κάποιος του έχει γράψει αυτή τη συνταγή» περιέγραψε ο υπουργός, σημειώνοντας πως οι απάτες στις συνταγές γίνονται γιατί κάποιοι κακόβουλοι χρησιμοποιούν τους ΑΜΚΑ άσχετων ανθρώπων και τους χρεώνουν τα φάρμακα.

Αποστολή φαρμάκων σε σπίτια των ασθενών

Όσο αφορά στην αποστολή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ στα σπίτια των ασθενών, έχει ξεκινήσει, επισήμανε ο υπουργός.

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα μπαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός.

«Είναι μια μεταρρύθμιση πάρα πολύ μεγάλη, η συνέχεια της προηγούμενης. Η δεύτερη φάση του Προσωπικού Γιατρού. (…) 5,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας κάνουν χρήση του προσωπικού γιατρού. Δεν είναι ότι δεν λειτουργεί. Λειτουργεί αλλά απλά δεν λειτουργεί στον τρόπο με τον οποίο θα το θέλαμε. Τώρα θα βάλουμε και τους ιδιώτες μέσα, θα βάλουμε δείκτες παρακολούθησης, επίδοσης των οικογενειακών γιατρών, θα βάλουμε κίνητρα για να πηγαίνουν κάποιοι να σπουδάσουν να γίνουν παθολόγοι και διάφορα άλλα. Ένα πολύ ωραίο νομοσχέδιο θα το δείτε σήμερα και πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση. (…) Θα δώσουμε, παραδείγματος χάρη, το δικαίωμα στον κάθε ασθενή να επιλέξει τον ιδιώτη γιατρό του ως οικογενειακό γιατρό. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να το κάνει. Δηλαδή αν θέλεις να δηλώσεις ως οικογενειακός γιατρός τον γιατρό που είχες, θα μπορείς να τον δηλώσεις και πλέον αυτός θα κάνει τη δουλειά του οικογενειακού. Λέω ένα παράδειγμα μιας σημαντικής μεταβολής από το παρελθόν. Θα βάλουμε δείκτες προόδου. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της δημόσιας υγείας μέσα από τις αναφορές των οικογενειακών γιατρών, ώστε να έχουμε πολύ καλή εικόνα της συνολικής κατάστασης της υγείας του πληθυσμού και να μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις των πολιτικών μας επί πραγματικών δεδομένων» περιέγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

Επιπλέον, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν θα αποτελεί «φραγή» για τον πολίτη στο δημόσιο νοσοκομείο. «Η Ελλάδα έχει επιλέξει κατά τη γνώμη μου και σωστά, ότι δεν θα χρησιμοποιούμε τον οικογενειακό γιατρό ως gatekeeper, όπως λέγεται. Δεν είναι δηλαδή, ο γιατρός, αναγκαίο βήμα για να πας σε ένα νοσοκομείο.

Δεν θα υπάρχει φραγή. Κόσκινο θα υπάρξει, αλλά ήπιο, ας το πούμε έτσι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να πάει περιπατητικός ασθενής στο νοσοκομείο. Πάει στο νοσοκομείο με το ασθενοφόρο ή αφού έχεις πάρει παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό. Να πας μόνος στο νοσοκομείο και να πεις γεια σας, ήρθα, δεν αισθάνομαι καλά, δεν μπορείς να το κάνεις. Αυτό στην Ελλάδα μπορείς να το κάνεις και δεν θέλω να το σταματήσω. Θέλω να είμαι ειλικρινής» τόνισε.

Στα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και σε ό,τι αφορά στο κυβερνών κόμμα και την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ζητώντας αλλαγή πολιτικής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής. «Δουλειά των βουλευτών είναι να ρωτάνε. Αν στερήσουμε από το βουλευτή το δικαίωμα να ρωτάει δεν έχουμε κοινοβουλευτικό σύστημα. Λοιπόν, ψυχραιμία. Δεν είναι κανένα έγκλημα καθοσιώσεως αυτό που έγινε. Κάποιοι συνάδελφοί μου βουλευτές για ένα πολύ ζέον θέμα της ελληνικής κοινωνίας που είναι τα κόκκινα δάνεια, θέτουν κάποιες ερωτήσεις. Ήταν μια πράξη απολύτως μέσα στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων και εφόσον το έκριναν ορθόν, πολύ καλώς έπραξαν».

«Η άνοδος της πέραν της παραδοσιακής κεντροδεξιάς δεξιάς, με διάφορες αποχρώσεις, ως ακροδεξιά ή έως πολύ ακροδεξιά, στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι πολύ μεγάλη»

Κληθείς να σχολιάσει και τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 11, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε «αν μου λέτε γενικά αν η Νέα Δημοκρατία έχει αφήσει χώρο στα δεξιά της, αν αυτό είναι το ζητούμενο, θέλω να είμαι ειλικρινής. Η άνοδος της πέραν της παραδοσιακής κεντροδεξιάς δεξιάς, με διάφορες αποχρώσεις, ως ακροδεξιά ή έως πολύ ακροδεξιά, στις διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι πολύ μεγάλη. Δηλαδή, αν δείτε τι γίνεται στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Η Ελλάδα ακόμα δεν έχει τόσο μεγάλα νούμερα. Παραμένουν σχετικά μικρά για το ευρωπαϊκό ρεύμα, γι’ αυτό που γίνεται στην Ευρώπη».

Στην επισήμανση των δημοσιογράφων πως αθροιστικά φτάνουν και το 21%, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως αυτό συμβαίνει σε «ένα τελείως κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα».

«Έχει πολύ δρόμο ακόμα για να διαμορφωθεί. Κατά συνέπεια, δεν θα έδινα πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που έχει. Δεν θέλω να υποτιμήσω τους ανθρώπους που επιλέγουν να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα. Έχουν κάποιες ανησυχίες. Πιθανόν σε κάποιες από αυτές η Νέα Δημοκρατία να τους ενόχλησε πχ ο γάμος. Δεν αντιλέγω ότι αυτά είναι πραγματικότητες, αλλά νομίζω ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα. Στην ουσία ο Μητσοτάκης έχει πετύχει κάτι που μέχρι στιγμής του έχει δώσει μία μεγάλη πολιτική ισχύ και έχει φέρει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα που είναι αυτή η πολύ μεγάλη συμμαχία από την Κεντροαριστερά μέχρι και τη Δεξιά. Περίπου αυτό που λέει η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν βλέπω συγκλονιστικούς λόγους γιατί θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να στραφεί είτε τέρμα αριστερά είτε τέρμα δεξιά» προσέθεσε.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν τρέφει εκτίμηση για τον κ. Κασσελάκη ως πολιτικό, τόνισε ωστόσο πως «η ιδέα ότι θα προσπαθήσουν να τον εμποδίσουν να κατέβει επειδή αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να ξανακερδίσει είναι πολύ ενοχλητική».

«Αν δούμε να παραβιάζεται η δημοκρατία σε μια άλλη χώρα, όχι σε ένα άλλο κόμμα, σε μια άλλη χώρα, οι έχοντες δημοκρατικές ευαισθησίες ή οι χώρες που έχουν δημοκρατίες, κάνουν δηλώσεις, κάνουν κριτική, λένε εμείς δεν δεχόμαστε να παραβιάζεται η δημοκρατία, έτσι δεν είναι; Δεν μπορεί λοιπόν να βλέπεις να παραβιάζεται η δημοκρατία δίπλα σου και να κάνεις ότι δεν το βλέπεις.

Είναι άλλο πράγμα να κατέβουν στην κάλπη και να κερδίσουν τον κύριο Κασσελάκη. Με γεια τους με χαρά τους. Κανένα θέμα. Και ας βγάλουν τον Πολάκη, δικαίωμά τους είναι. Δεν θα τους πω εγώ αν θα τον βγάλουν. Εγώ το θεωρώ λάθος αλλά δεν είμαι εγώ ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και άλλο πράγμα να ζήσουμε στην Ελλάδα του 2024 μια τέτοια εξόφθαλμη παραβίαση βασικών δημοκρατικών αρχών μόνο και μόνο για εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Αυτό θα ήταν πολύ μεγάλο τραύμα. Τα κριτήρια αρχίζουν να είναι, δεν θα είσαι από την Αμερική, ξανθός. (…)

Θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος αν το κάνουν γιατί θα ηρωοποιήσουν τον κύριο Κασσελάκη, αλλά είναι και λίγο τραυματικό για τη δημοκρατία μας. Δεν είναι ωραίο. Την ώρα που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει σε εκλογές από τη βάση που εγώ επαναλαμβάνω είναι ένα σύστημα το οποίο έχει πολύ ενδιαφέρον και έχει, όπως όλα τα συστήματα συν και πλην. Αλλά από την ώρα που το αποφάσισαν αυτό δεν μπορούν εξόφθαλμα να πουν δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα απαγορεύσω στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ να εκφραστεί εάν επιθυμεί τον κύριο Κασσελάκη. Αυτό στην πραγματικότητα δεν βλάπτει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βλάπτει συνολικά το πολιτικό σύστημα και αυτό δεν πρέπει να συμβεί», κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *