Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση «REBRAIN GREECE: H Στρατηγική προσέλκυσης και ανάδειξης ταλέντων και στελεχών υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα». Στην ομιλία του τόνισε πως «όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα δημιουργούμε περισσότερες δυνατότητες να προσελκύσουμε εργαζομένους σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε στα αλήθεια να φέρουμε ανθρώπους που έφυγαν για το εξωτερικό και να γυρίσουν πίσω».
«Κατ’ αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών, Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασίας, κύριο Αγραπιδά για την πρωτοβουλία να γίνει η σημερινή εκδήλωση και να μιλήσουμε για έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους που έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία, αλλά που και πέραν του θέματος που αφορά τα όσα πέρασε η Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία και το brain drain το οποίο χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010 – 2020, αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των Ευρωπαϊκών οικονομιών, προκλήσεις τόσο μεγάλες που ήδη υπάρχει πρόταση όπως ξέρετε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μίας πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει τα ταλέντα αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι το έλλειμα στην αγορά εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης διευρύνεται κατά 1.000.000 θέσεις εργασίας το χρόνο».
«Βλέπω εδώ ορισμένους ανθρώπους με τους οποίους είχα την ευτυχία να συνεργαστώ ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και να φέρουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και αρκετές από αυτές τις θέσεις να αποτελούν θέσεις επαναπατρισμού Ελλήνων που έφυγαν κατά το διάστημα της κρίσης, βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό και που τώρα δουλεύουν στην Ελλάδα. Βλέπω παραδείγματος χάρη τους φίλους μου από την Pfizer. Όποτε πηγαίνω Θεσσαλονίκη και πηγαίνω προς το αεροδρόμιο, φεύγω από το αεροδρόμιο, βλέπω το campus της Pfizer εκεί και αισθάνομαι μία μεγάλη υπερηφάνεια καθόσον ήταν η πρώτη επένδυση που κατάφερα να κλείσω τότε ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεών. Η επένδυση είχε σχεδιαστεί να έχει 200 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και σήμερα έχει ξεπεράσει τις 1.000 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι που θέλουμε να πετύχουμε.
Και εκεί έχουμε Έλληνες που δούλευαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα για να βρουν δουλειά στη Pfizer. Αυτό είναι για εμάς η πραγματική πολιτική. Βλέπω τους φίλους μου από την Deloitte, όπου πάλι στη Θεσσαλονίκη έχουν κάνει όχι μια, αλλά δύο στην πραγματικότητα πολύ μεγάλες επενδύσεις. Έχουν φέρει επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας στην πόλη. Και τους φίλους μου από τη Cisco που επίσης προχώρησαν σε μία σειρά επενδύσεων που με σκοπό να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας».
«Λέω αυτά τα συγκεκριμένα παραδείγματα για να σας πω ότι η σημερνή εκδήλωση δεν είναι θεωρητική. Δεν είναι για να μιλήσουμε για κάτι που θα κάνουμε και να εκπονήσουμε πάλι μία γενικώς στρατηγική και να μιλάμε για το τι θα γίνει και το πως θα γίνει και πότε θα γίνει και να πούμε τα υψηλά μας οράματα. Θέλω να με πιστέψετε, και όσοι με γνωρίζετε προσωπικά το ξέρετε, ότι εγώ την πολιτική την βλέπω πάντα ως εφαρμοσμένη τέχνη. Οι θεωρίες είναι πολύ ωραίες και πολύ χρήσιμες για τις αίθουσες των πανεπιστημίων και να διερευνούμε με τη δύναμη του νου διάφορες πιθανότητες. Η πολιτική όμως δεν είναι αυτό. Η πολιτική είναι δράση. Αυτό που μετράει στο τέλος είναι μόνο τι έκανες. Το Σεπτέμβριο ψηφίσαμε το νόμο για να μπορούμε να ιδρύσουμε την πλατφόρμα Rebrain Greece. Αυτή ήταν μία εξαγγελία του Υπουργείου Εργασίας ήδη από το 2019. Ήρθε ο Covid, πάγωσε η εξαγγελία, δεν έγινε τίποτα. Το νομοθετήσαμε το Σεπτέμβριο. Ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσει την ίδια μέρα, την ώρα που το νομοθετούσαμε άνοιγε η πλατφόρμα. Σήμερα έχουμε στον αέρα 110 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από μεγάλες εταιρείες που ζητούν προσωπικό για αυτές τις θέσεις και ήδη 200 αιτήσεις για να καλυφθούν αυτές οι 110 θέσεις και έχει ξεκινήσει η διαδικασία των συνεντεύξεων και της διαδικασίας υπογραφής συμβάσεων και προσλήψεων ανθρώπων πάνω σε αυτές τις θέσεις.
Και πρόκειται φυσικά να κάνουμε και τη μεγάλη αναβάθμιση τώρα στην πλατφόρμα με πολλές νέες δυνατότητες που θα επιτρέψουν σε πολύ περισσότερους συμπολίτες μας να ενημερωθούν κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας για το ποια ταλέντα χρειάζονται σήμερα ποιες επιχειρήσεις, με ποιους μισθούς, με τι συνθήκες εργασίες ώστε να πάρουν απόφαση κάποιοι είτε να επιστρέψουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το λεγόμενο «brain gain».
«Η ουσία παραμένει ότι όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τόσο θα δημιουργούμε περισσότερες δυνατότητες να προσελκύσουμε εργαζομένους σε καλύτερες θέσεις εργασίας. Και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε στα αλήθεια να φέρουμε ανθρώπους που έφυγαν για το εξωτερικό και να γυρίσουν πίσω. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Τεράστιο. Ένα από τα χειρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα έχει επιταχυνθεί από το brain gain. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να γυρίσουμε πίσω όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, γιατί αυτή είναι μία δεξαμενή πιθανού εργατικού δυναμικού σε υψηλές θέσεις εξειδίκευσης που η Ελλάδα τις χρειάζεται. Αλλά μέσα σε αυτήν την τετραετία πιστεύω θα μεγαλώσει, θα θεριέψει και οι προσπάθειες που κάνει το Υπουργείο Εργασίας και με την πλατφόρμα Rebrain Greece, αλλά και με πολλά άλλα θέματα νομοθετικά και κινητροδοτικά, πιστεύω ότι θα αποδώσουν πραγματικά καρπούς και το κυριότερο, η συνεχής προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ελληνική οικονομία θα γεννήσει τις πραγματικές ανάγκες για να γεννηθούν τέτοιες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που θα επιτρέψουν και σε κόσμο να γυρίσει και με την αύξηση της απασχόλησης να αυξηθούν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ και του ασφαλιστικού μας συστήματος και εν γένει του κράτους, και θα μπορούμε να ασκήσουμε πιο φιλόδοξη πολιτική στον τομέα των ασφαλιστικών εισφορών και των κινήτρων για να επιταχύνουμε αυτό το ρεύμα της επιστροφής. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη. Θέλω να ξέρετε ότι αυτό το πρόβλημα και το ξέρουμε και το αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε να το λύσουμε σοβαρά με συγκεκριμένα μέτρα και πιστεύω ότι σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία θα σας πείσουν ότι πραγματικά μιλάμε πολύ σοβαρά για όλα αυτά και τα αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ σοβαρά».