Σκρέκας: «Η Ελλάδα πρώτη στην ΕΕ στη συμμετοχή φωτοβολταϊκών και δεύτερη στον κόσμο σε προσέλκυση επενδύσεων ΑΠΕ»

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρώπη και στον κόσμο στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα και στην προσέλκυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).


«H Ελλάδα το 2022 κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό μείγμα, τη δεύτερη θέση στον πλανήτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την όγδοη σε ό,τι αφορά τη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ενεργειακό μείγμα.

Το 2019 η χώρα κατέγραψε 11 TWh από ΑΠΕ, ενώ το 2022 φθάσαμε στις 20 TWh». Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε ετήσια εκδήλωση του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης ΑΕ (ΔΑΠΕΕΠ), παρουσία κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων της αγοράς ενέργειας. Μάλιστα, τόνισε ότι ο ΔΑΠΕΕΠ, μέσω των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, του οποίου είναι διαχειριστής, «σε μία πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση κράτησε την ελληνική κοινωνία -νοικοκυριά και επαγγελματίες- όρθια, με τρόπο γρήγορο, αποτελεσματικό και ευέλικτο».

«Στόχος να προέρχεται από ΑΠΕ το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας»

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, και με βάση τις προβλέψεις του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα,«στόχος είναι μέχρι το 2030 το 80% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα να προέρχεται από ΑΠΕ. Ήδη έχουμε φθάσει στο 42% ενώ μέχρι το 2026 θα φθάσουμε το 66%. Έχουμε πάρα πολύ φιλόδοξους στόχους που μπορούμε να τους πετύχουμε όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Διπλάσιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ σε ένα χρόνο από την 4ετία 2015-18

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι σε έναν χρόνο εγκαταστάθηκαν διπλάσιες ΑΠΕ από το σύνολο της τετραετίας 2015-2018 «και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά θέμα δουλειάς αλλά και στρατηγικής, καθώς, η κυβέρνηση εξασφάλισε διευκόλυνση στην αδειοδότηση των ΑΠΕ και πέτυχε ένα ασφαλές επενδυτικό κλίμα με τη συμβολή του ΔΑΠΕΕΠ», όπως είπε.

«Είμαστε προσηλωμένοι για το πώς θα καταφέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος προς όφελος των καταναλωτών», δήλωσε.

Ο ΥΠΕΝ επεσήμανε επίσης την έμφαση που δίνεται στην απορρόφηση της καθαρής ενέργειας καθώς, ανέφερε ότι το 2022 έχουμε φθάσει στα 300 εκατομμύρια σε επενδύσεις στα δίκτυα μέσω του ΔΕΔΔΗΕ ενώ το 2023 θα ξεπεράσουμε τα 350 εκατομμύρια.

Καλύφθηκε το άνοιγμα του 1 δισ. ευρώ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, επεσήμανε ότι είναι χρέος της εταιρείας η έμπρακτη στήριξη των πολιτών και της αγοράς.

Μάλιστα, όπως είπε, τον Αύγουστο του 2019 η εταιρεία σημείωνε πάνω από 3 μήνες καθυστερήσεις στις πληρωμές με ένα άνοιγμα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια ήταν απαιτήσεις προς τους παραγωγούς ΑΠΕ και τα 600 εκατ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΑΠΕΕΠ. Αυτό το άνοιγμα του ενός 1 δισεκατομμυρίου έχει καλυφθεί, αφού έχουμε μηδενικές υποχρεώσεις προς τους παραγωγούς, ανεκπλήρωτες και μηδενικές ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ανείσπρακτες.

«Κανείς δεν μας οφείλει τίποτα και δεν έχουμε καμία απαίτηση από τρίτους ενώ ταυτόχρονα πληρώνουμε τους παραγωγούς ανά μήνα χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό», τόνισε, προσθέτοντας την ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, καθώς και την επέκταση των δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών για ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαρέντης: «Στηρίξαμε την ελληνική κοινωνία έμπρακτα. Διαχειριστήκαμε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και συγκεκριμένα δώσαμε 8,3 δισεκατομμύρια, έχοντας αντεπεξέλθει αυτή την περίοδο με πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με μηδενικά προβλήματα χωρίς παράπονα, χάρη στην υπερπροσπάθεια των λιγοστών συναδέλφων του ΔΑΠΕΕΠ και τους οποίους ευχαριστώ».

Σημειώνεται ότι ο ΔΑΠΕΕΠ διαχειρίζεται περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ: 8,5 δισεκατομμύρια του ΤΕΜ, 2,5 δισ. του ΕΛΑΠΕ και 1,3 δισ. του χρηματιστηρίου των ρύπων που είναι εκπλειστηριαστής.

Απ’ την πλευρά της η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, χαρακτήρισε τον ΔΑΠΕΕΠ ως σημαντικό βραχίονα της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ενώ επεσήμανε την ανάγκη για την υιοθέτηση μίας πρότυπης εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια, ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της εταιρείας στο φάσμα των ΑΠΕ.

Πρότυπο για την Ευρώπη η Ελλάδα

Ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, τόνισε ότι «αυτό που κατάφερε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αποτέλεσε πρότυπο για όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό αντιγράφεται» και πρόσθεσε την ανάγκη διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, διαχειριστής του οποίου είναι ο ΔΑΠΕΕΠ, προς όφελος της κοινωνίας.

Από την αγορά ο Γιώργος Ρόκας, CEO της R-Energy, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, κάνοντας λόγο για μία «νέα σελίδα ύστερα από χρόνια» στον τομέα των ΑΠΕ. Όπως είπε: «Πρόκειται για μία υγιέστατη αγορά που στα τρία δισεκατομμύρια τραπεζικό “άνοιγμα” το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φθάνει μόλις το 0,3%, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *