Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, και ο Παναγιώτης Βλάχος, μέλος της πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στα Τέμπη, την απόδοση ευθυνών αλλά και για την υποστελέχωση των νοσοκομείων στις απομακρυσμένες περιοχές.
Αρχικά οι πολιτικοί σχολίασαν την υποστελέχωση του νοσοκομείου της Κω.
«Οι γιατροί στην παραμεθόριο, παίρνουν 1.800 ευρώ επιπλέον. Έχει θεσπιστεί το επίδομα σε όποιον γιατρό πηγαίνει σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές. Είναι μηνιαίο αυτό, από την κυβέρνησή μας έχει γίνει. Έχει γίνει αύξηση 10% μεσοσταθμικά στους γιατρούς, ειδικά για τους γιατρούς των ΜΕΘ και του ΕΚΑΒ, υπάρχουν ειδικά επιδόματα, 400 ευρώ. Έχω ενημερώσει το υπουργείο υγείας για το νοσοκομείο της Κω και γιατί υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Το 2019, το συνολικό υγειονομικό προσωπικό στη χώρα ήταν στις 100.000, ενώ σήμερα έχουμε 107.000 προσωπικό. Πάντως κίνητρα οικονομικά υπάρχουν. Έχουμε αυξήσεις τις δαπάνες στην υγεία κατά 1,4 δις ευρώ. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι γιατροί δεν επιλέγουν να πάνε στα νησιά», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος.
«Η αίσθησή μου είναι ότι δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση η Κως. Είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός. Το πρόβλημα είναι οξύ, αντιλαμβάνεστε πόσος κόσμος περνάει από το νησί. Σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, ορεινές, ή απομακρυσμένες παρατηρείται το φαινόμενο και αυτό είναι τα απότοκα των σκληρών περικοπών και στις αμοιβές, και στις προσλήψεις αλλά και στη διατάραξη του συστήματος, από την μνημονιακή περίοδο. Όταν ήμουν στο υπουργείο εσωτερικών, το 2017, είχαμε μιλήσει με δήμους για να δώσουμε επίδομα, από τη στιγμή που ο δήμος το άντεχε, στους γιατρούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες και είχαμε μία τρομακτική σύγκρουση με την Τρόικα, λέγοντας ότι θα εισαγάγουμε καινούριο επίδομα και όλα θα έπρεπε να εξορθολογιστούν. Το πρόβλημα με το ΕΣΥ είναι ότι το ποσό της αύξησης των αμοιβών κατά 10% είναι αστείο όταν γίνεται πάνω από 10 χρόνια, και όταν μπορούν να πάρουν 10.000-15.000 ευρώ σε Κύπρο ή Γερμάνια», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης.
Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος, μίλησε για την υποστελέχωση του νοσοκομείου.
«Ζήτησα να κάνω μία παρέμβαση γιατί το πρόβλημα δεν είναι τώρα, είναι διαχρονικό. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, εμείς έχουμε κάνει έως τώρα τουλάχιστον τέσσερις προκηρύξεις για παθολόγο, οι οποίες κατέστησαν άγονες. Πάλι χθες προκηρύχθηκε θέση, και αυτή θα είναι άγονη. Ο λόγος που δεν έρχονται οι γιατροί είναι πολλοί και όχι μόνο οικονομικοί. Ο δήμος μας επιδοτεί με 450 ευρώ μηνιαίως τους γιατρούς που έρχονται στην Κω καλύπτοντάς τους τη στέγαση. Τα επισιτιστικά καταστήματα αποφάσισαν να επιδοτήσουν με 300 ευρώ τους γιατρούς που θα έρθουν στο νησί της Κω. Άρα το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι πολλαπλά τα προβλήματα. Είναι παθογένειες ετών», επεσήμανε σε παρέμβασή του ο υποδιοικητής του νοσοκομείου της Κω, Ηλίας Χρυσόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει κρίση στην εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική; Περάσαμε μία μεγάλη κρίση, μία πανδημική κρίση και αντί να βγούμε με ένα κράτος ισχυρό και ανεκτικό έχουμε τις τραγωδίες που έχουμε σήμερα. Έχουμε ένα δημόσιο που δεν είναι σωστά αποκεντρωμένο, έχουμε κρίσιμες υπηρεσίες -Πολιτική Προστασία, εκπαίδευση, υγεία- που είναι υποστελεχωμένες. Ένας γιατρός που θα πάει εκεί θα γνωρίζει καλά ότι είναι μόνος του, ότι το σύστημα είναι απαξιωμένο, συνεπώς είναι τεράστια η συζήτηση. Έχει σημασία να φτιάξουμε ένα ανθεκτικό κράτος,. Οι άλλες χώρες χρησιμοποιούν το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για να εκσυγχρονίσουν τις βασικές κοινωνικές υποδομές. Στην Ελλάδα δυστυχώς πήγαμε από την ανθεκτικότητα στο επιτελικό φιάσκο του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος.
Σκέρτσος: «Η αποψίλωση» του σιδηρόδρομου έχει ονοματεπώνυμο»
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν για το δυστύχημα στα Τέμπη, την πορεία των ερευνών αλλά και για την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή στις εκλογές.
«Ο κ. Καραμανλής έχει μιλήσει πρώτος με την παραίτησή του, είναι κάτι αυτονόητο αλλά όχι κάτι συνηθισμένο στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αυτονόητο είναι ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει δημόσια, αλλά και στις επιτροπές της Βουλής, για να υποστηρίξει ό,τι έχει κάνει αλλά και να αναδείξει τις διαχρονικές ευθύνες γύρω από το θέμα των σιδηροδρόμων».
«Αλήθεια σημαίνει ότι δεν ξεχνάμε. Το 2010 η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε. Ένας από τους πιο προβληματικούς οργανισμούς ήταν ο ΟΣΕ ο οποίος επίσης χρεοκόπησε. Ο νόμος που έφερε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αναδιάρθρωσή του. Αυτό οδήγησε σε απολύσεις 2.320 εργαζομένων, 800 εκ των οποίων ήταν σταθμάρχες, μηχανοδηγοί και κλειδούχοι. Άρα αυτή η «αποψίλωση» του σιδηρόδρομου έχει ονοματεπώνυμο. Έγιναν προσπάθειες ανάταξης, είδαμε μία ιδιωτικοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ με ατελή τρόπο, με ένα ευτελές τίμημα, χωρίς ανταποδοτικό προς το ελληνικό δημόσιο. Οι 57 θάνατοι δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, άρα πρέπει να αναδείξουμε τις αβελτηρίες προκειμένου να μην επαναληφθεί. Εάν δεν κάνουμε την σωστή συζήτηση θα κάνουμε τα ίδια λάθη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και την ευθύνη των λύσεων», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
«Ο κ. Καραμανλής θα επιλέξει τον χώρο και τον χρόνο που θα βγει και θα μιλήσει για να υπερασπιστεί το έργο του και να αναδείξει τις ευθύνες που υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι σιωπηλός. Εάν ο κ. Καραμανλής θέλει να εκτεθεί στην κρίση του κοινού, δεν βαρύνεται αυτή τη στιγμή με ποινικές ευθύνες. Έχουν επιβαρυνθεί με ποινικές ευθύνες τέσσερις άνθρωποι και πιθανώς να διευρυνθεί αυτό. Η έκθεση του ελεγκτικού συνέδριου τον Δεκέμβριου του 2022 λέει πως έχουμε σε σύνολο 1.162 δημοσίων έργων, τα 2/3 έχουν πολύ σημαντικές καθυστερήσεις», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Πάνος Σκουρλέτης: «Η κυβέρνηση έχει εμμονή με τις ιδιωτικοποιήσεις, αδιαφορεί για το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο»
«Αναφέρθηκε ο κ. Σκέρτσος στην χρεοκοπία, ως αιτία των πολλών καταστάσεων που ζούμε τώρα. Η χρεοκοπία δεν είναι σεισμός, δεν είναι πλημμύρα, η χρεοκοπία οφείλεται στις στρατηγικές που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια πριν το 2010. Φοβάμαι ότι αυτό επαναλαμβάνεται με διαφορετικό περιτύλιγμα αυτή τη φορά. Εμμονή σε ιδιωτικοποιήσεις, σε στρατηγικές υποδομές αδιαφορώντας για την ουσία και τον πυρήνα του προβλήματος που είναι το εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο έχει αφήσει ανέγγιχτο η παρούσα κυβέρνησης. Στην πανδημία υπήρχαν 32 δις ευρώ συν άλλα τόσα από το ΕΣΠΑ, θα ήταν μια ευκαιρία να παρέμβουμε στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο», τόνισε σχετικά ο κ. Σκουρλέτης.
«Τα 15 δις που έχουν πέσει στον ΟΣΕ, ποιος τα διαχειρίστηκε; Πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε και να επιμερίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες. Να μην το αφήνουμε γενικά και αόριστα. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι για προανακριτική. Η τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη ήταν ακριβώς όπως θα έπρεπε. Δηλαδή είπε: “Κύριοι υπάρχουν ευθύνες; Να στηριχθούν με στοιχεία, όχι γενικά. Να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, με στοιχεία. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι ο σταθμάρχης ήταν κομματικό ρουσφέτι. Αυτό είναι το κράτος των αρίστων; Τα ρουσφέτια;», δήλωσε συμπληρωματικά.
Για την κ. Τσιαπαρίκου και τον διορισμό της από τον κ. Σπίρτζη, σχολίασε πως: «Δεν γνωρίζω την κυρία Τσιαπαρίκου, και αν είναι ρουσφέτι, γνωρίζω ότι έγινε μία πρόσκληση στο πλαίσιο της κινητικότητας, που προϋπόθεση για την θέση ήταν τα 48 έτη».
Βλάχος: «Το κόμμα που διεκδικεί την εξουσία είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει τις παθογένειες των προηγούμενων»
«Όταν ένα κόμμα διεκδικεί την εξουσία είναι υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει και τις παθογένειες που κληρονομεί από τους προηγούμενους. Αλλιώς, θα παίζαμε τις μουσικές καρέκλες. Συνεπώς όλα αυτά με τη διάχυση ευθυνών, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη και να συζητάμε τι έγινε πριν 200 χρόνια», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Βλάχος.
«Υπήρχε μία σύμβαση που λίμναζε εδώ και 9 χρόνια μέσα σε συρτάρια, υπήρχε ένας οργανισμός που λειτουργούσε με το 1/3 του προσωπικού και μία διαδικασία που από την κορυφή ως τα νύχια λειτουργούσε πελατειακά, είχαν πάρει στο χαβαλέ τα καθήκοντά τους. Δεν υπήρχε δομή και διοικητική ευθύνη για να λειτουργούν όλα με ασφάλεια. Είχαμε και μία αποικιοκρατική σύμβαση που πουλήθηκε ο ΟΣΕ έναντι πινακίου φακής στους Ιταλούς και να τα αποτελέσματα. Να γίνει ό,τι χρειάζεται, και να έχουμε ένα κράτος που να προστατεύει τον πολίτη, να δουμε πώς θα το χρηματοδοτήσουμε, πώς θα φέρουμε τους καλύτερους και να μην έχουμε κράτος ανηψιών και των κολλητών όπως έδειξαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε σχετικά.