Η Ελλάδα δεν είναι σε όλα ίδια συγκριτικά με το 2019 όταν η ΝΔ παρέλαβε την εξουσία, τόνισε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να γκρεμίσει όσα έχτισε.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μετά από περίπου δύο εβδομάδες προκύπτουν, νομίζω, δυο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι το θέμα της επίμαχης σύμβασης, των καθυστερήσεων, των δέκα παρατάσεων, εκ των οποίων έξι δόθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και τέσσερις επί ημερών της δικής μας. Πρέπει να δούμε αν όλες ήταν σωστές, αν έπρεπε να υπάρχουν, γιατί καθυστέρησαν.
Θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη και εφόσον υπάρχουν ευθύνες από πολύ ψηλά μέχρι πιο χαμηλά, προφανώς θα αποδοθούν και πρέπει να αποδοθούν γρήγορα. Το άλλο θέμα είναι το γεγονός ότι μέσα από τους διαλόγους που ακούμε, βλέπουμε κάτι πάρα πολύ σαθρό, ένα μπάχαλο».
Ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ προσέθεσε: «Είναι ο μοιραίος σταθμάρχης, οι πιο ψηλά ιστάμενοι από τον ίδιο, οι βάρδιες, το γιατί δεν παρέμεινε εκεί ένας ακόμα ενώ υπήρχε καθυστέρηση στις γραμμές, οι διάλογοι, η διαχείριση της κατάστασης που έκαναν εκ των υστέρων. Εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι η Ελλάδα, αλλά είναι ένα μέρος της Ελλάδας που οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει.
Την έχουμε γνωρίσει σε επαφές με μια μειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, σε ταξίδια με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στη δημόσια εκπαίδευση, την έχουμε ζήσει κατά καιρούς. Αν λοιπόν υπάρχει μια ευθύνη, πέραν των υπολοίπων που θα αποδοθούν, είναι ότι ενώ σε πολλούς άλλους τομείς επιχειρήσαμε να αλλάξουμε αυτές τις νοοτροπίες -και το κάναμε- εδώ ενδεχομένως δεν έγινε τόσο αντιληπτό».
Σημείωσε επίσης ότι όταν έγιναν όλα αυτά, ξεκίνησε μια προσπάθεια από την αντιπολίτευση και ειπώθηκαν διάφορα περί ηλικίας, περί παράνομων μετατάξεων.
«Αποδεικνύεται εκ του νόμου, θα το κρίνει και η Δικαιοσύνη, αλλά νομίζω είναι ξεκάθαρο – ούτως ή άλλως τις ίδιες μετατάξεις έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν παράνομες- ότι δεν ήταν ούτε ζήτημα ηλικίας, ούτε ζήτημα νομιμότητας. Προσπάθησαν, μάλιστα, να πετάξουν το “μπαλάκι” σε κάποιους πολιτικούς, κάνοντας λόγο για ρουσφέτι. Το πρόβλημα απ’ ό,τι φάνηκε όμως δεν ήταν η ηλικία, ούτε κάτι σχετικό. Η μετάταξη δεν ήταν παράνομη. Ούτε οι προηγούμενες μετατάξεις που έγιναν με ανθρώπους άνω του ηλικιακού ορίου που ισχύει στις νέες προσλήψεις ήταν παράνομες, ούτε ήταν προϊόν εύνοιας».
Υπεραμύνθηκε της αξιολόγησης λέγοντας ότι είναι η λέξη-κλειδί.
«Εδώ φταίμε γιατί αξιολόγηση δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Όμως, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις που αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σοβαρή αξιολόγηση, όπως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στον τομέα της Παιδείας, όπου η υπουργός έχει φτάσει μέχρι τα δικαστήρια για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ή ο υπουργός Εσωτερικών με τον νέο νόμο που πέρασε. Φταίμε που δεν το κάναμε όπως έπρεπε και στον ΟΣΕ» είπε.
Ο γραμματέας της ΝΔ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών λέγοντας: «Οι ευθύνες είναι συνολικές και σίγουρα ανήκουν στην τωρινή κυβέρνηση. Για αυτό και είχαμε ακαριαία παραίτηση. Μια αυτονόητη δηλαδή πράξη, όχι για πανηγυρισμό. Μπορεί να μην είχε γίνει στο παρελθόν από άλλους, αλλά τώρα έγινε όπως και έπρεπε να γίνει. Για όλους αυτούς τους λόγους παραιτήθηκε, επειδή είτε δεν ήξερε, είτε δεν ενέργησε όσο γρήγορα έπρεπε».
Είναι λάθος να κάνουμε πάλι έναν γύρο αντιπαραθέσεων και fake news περί παράνομων μετατάξεων και ρουσφετιών χωρίς αποδείξεις. Η συζήτηση είναι αλλού. Πρέπει αυτά που έχουν γίνει στην Ελλάδα, σε άλλους τομείς, στην Παιδεία και σε πολλά ακόμα, να τα εφαρμόσουμε κι εκεί.
Θα επαναλάβω αυτό που είπα από την πρώτη στιγμή που τοποθετήθηκα για αυτό το δυστύχημα. Όταν εκλέγεσαι έχεις και την ευθύνη. Όμως, δεν σβήνει η Ιστορία και αυτό είναι σημαντικό να το πούμε. Όσον αφορά τις προσλήψεις, επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν συνολικά 35 προσλήψεις. Ήδη έχουν γίνει στον ΟΣΕ 200 προσλήψεις και έχει βγει προκήρυξη που προχωράει ακόμα 117.
Ο Καραμανλής δεν προσπάθησε να αποπιηθεί των ευθυνών του
Παραιτήθηκαν ο υπουργός, ο επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, μέσα στην ίδια μέρα. Όταν παραιτείται κάποιος, εκτός του τραγικού που συνέβη, σημαίνει ότι υπάρχουν ευθύνες. Και οι ευθύνες αναλαμβάνονται. Σημασία έχει τι κάνουμε από εδώ και πέρα.
Ο κ. Καραμανλής παραιτήθηκε αυθημερόν. Δεν προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του, πήρε την ευθύνη».
Αναφορικά με την υποψηφιότητα Καραμανλή ο κ. Μαρινάκης είπε: «Όταν θέλει ο ίδιος θα μιλήσει δημόσια και θα κριθεί και για τον χρόνο και για το περιεχόμενο των όσων θα πει. Τα ψηφοδέλτια είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχω πει ξανά ότι είναι διαφορετικά πράγματα η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία. Δεν θέλω να προκαταλάβω αποφάσεις».
Για τις δηλώσεις Σπίρτζη ο γραμματέας της ΝΔ δήλωσε: «Όσον αφορά στις δύο βάρδιες, το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο που ίσχυε μέχρι το 2019, ισχύει και μετά το 2019. Για τη σύμβαση, το παραδοτέο του 2019 δεν ήταν 68% αλλά 15 σταθμοί από τους 52 εκ των οποίων οι μισοί ήταν λάθος τοποθετημένοι. Κακώς δεν ήταν ολοκληρωμένο -δεν προσπαθώ να αποποιηθώ ευθυνών-. Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι υπήρχε σύστημα GPS που εντόπιζε τα τρένα. Αυτό που δεν μας είπε είναι ότι το υποτυπώδες σύστημα που είπε πως υπήρχε, δεν έδειχνε σε ποιες ράγες είναι τα τρένα.
Όλα αυτά που λέω δεν μειώνουν την ευθύνη όσων τώρα κυβερνάνε/ της κυβέρνησής μας, γι’ αυτό και είχαμε τις παραιτήσεις. Σημασία έχει να καταλάβουμε από τις πολύ τραυματικές εμπειρίες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ότι η αντιπαράθεση με fake news, με όλη αυτή τη σφοδρότητα που γίνεται και χωρίς στοιχεία και ο λαϊκισμός δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα.
Η Ελλάδα δεν είναι σε όλα ίδια από το 2019 μέχρι σήμερα. Είχαμε ένα τραγικό γεγονός για το οποίο αναλάβαμε πλήρως την ευθύνη, οφείλουμε να το διορθώσουμε, όμως δεν πρέπει να γκρεμίσουμε όσα χτίσαμε.
Επειδή βλέπω προπηλακισμούς πολιτικών, βλέπω κάποια πανό μίσους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και το λέω ειλικρινά, η τοξικότητα από όπου κι αν προέρχεται, όπου κι αν καταλήγει δεν οδήγησε πουθενά, ο θυμός είναι απολύτως λογικός και τον αντιλαμβανόμαστε όλοι».
Μάλιστα στην αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλου για το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: «Πάντως, με αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος ενός πολιτικού προσώπου, εσείς τον βάζετε στα ψηφοδέλτια. Γιατί μιλάτε για Δικαιοσύνη και εγώ συμφωνώ».
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μάλιστα είπε ότι είναι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι ο Ν. Παππάς έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν, με τον γραμματέα της ΝΔ να του απαντάει πως ο μόνος φόρος που μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για τα κανάλια».