Την παράταση της ισχύος των συμβάσεων για την κάλυψη αναγκών Covid-19 έως τις 31 Μαΐου 2022 ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από βήματος Βουλής κατά τη διάρκεια απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση που υπέβαλε ο Βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι η παράταση αυτή δεν αφορά συμβάσεις που η διάρκεια τους θα ξεπερνά συνολικά τα δύο έτη.
Απαντώντας στο αίτημα του Βουλευτή του ΜέΡΑ 25 να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με αφορμή το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αρσένης, εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ο κ. Βορίδης συνέστησε σε όλους όσοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα να είναι προσεκτικότεροι, καθώς η αξιοποίηση συμβασιούχων που προσελήφθησαν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στην εξυπηρέτηση των πάγιων και διαρκών αναγκών των Δήμων είναι «παρά τω νόμω» και οδηγεί σε ακύρωση των προσλήψεων και καταλογισμό. Έκανε μάλιστα σαφές ότι δεν πρόκειται να παρακάμψει τη νομοθεσία όπως του ζητά η Αριστερά και κάποια Δημοτικά Συμβούλια και κατηγόρησε το ΜέΡΑ 25 και γενικότερα την Αριστερά για χυδαία εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανάγκης για εργασία.
«Παίζετε με την πραγματική αγωνία των ανθρώπων που έχουν τη διάθεση της εργασίας. Δεν γνωρίζετε την ύπαρξη των συνταγματικών διατάξεων που απαγορεύουν τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε μόνιμες προσλήψεις;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμπεριληφθεί κανονικά στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του 2023 που ξεκινάει τον προσεχή Μάιο και τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα στην εργασία στο Δημόσιο με αδιάβλητες και αντικειμενικές διαδικασίες, δηλαδή μέσω του Α.Σ.Ε.Π.
Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε ανεδαφικό το αίτημα του κ. Αρσένη για χορήγηση ειδικής μοριοδότησης στους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με συμβάσεις Covid, ενημερώνοντας ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε πρόσφατα τρεις ειδικές μοριοδοτήσεις που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου, η ειδική μοριοδότηση πρέπει να δικαιολογείται από κάποια ειδική αναγκαιότητα της θέσης. «Άλλως, το γεγονός ότι κάποιος που εργάστηκε ως συμβασιούχος δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους ειδική μοριοδότηση έναντι ενός άλλου εργαζομένου που αποκτά την ίδια εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα ή σε άλλο φορέα» διευκρίνισε.
Τέλος, χαρακτήρισε κατάκτηση αυτής της Κυβέρνησης τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.