Γιάννης Οικονόμου: «Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και του 2023»               

 

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός που παραδέχονται όλοι οι ειλικρινείς πολίτες ότι καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν αντιμετώπισε περισσότερες εξωγενείς κρίσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τις διαρκείς απειλές μια προκλητικής Τουρκίας, μέχρι την πανδημία, τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια που ενέσκηψε μετά. Παρόλα αυτά αυτή η κυβέρνηση τήρησε και σε αρκετές περιπτώσεις υπερέβη την συμφωνία αλήθειας που υπέγραψε το 2019 με τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών


«Προφανώς υπήρξαν στο διάστημα αυτό και λάθη και αρρυθμίες και αστοχίες και καθυστερήσεις. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν προλάβαμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα που έπρεπε να γίνουν και ορισμένα που έγιναν δεν έγιναν όσο καλά θα θέλαμε. Αλλά δεδομένων των συνθηκών οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις τα λάθη μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να ακυρώσουν το συνολικό έργο που συντελέστηκε. Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και ανάμεσα στην Ελλάδα του 2023. Μέσα σε 4 χρόνια η Ελλάδα έγινε και συνεχίζει να γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Μια χώρα που βελτίωσε τις συνθήκες ζωής των πολιτών της σε πάρα πολλούς τομείς» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα έγινε μια χώρα ασφαλές καταφύγιο στη διάρκεια των κρίσεων, που κατάφερε να αναβαθμίσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

«Ανάμεσα στα αλλά μειώσαμε ή καταργήσαμε 50 φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ» τόνισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλα τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και είχαν θετική επίπτωση στο εισόδημα των πολιτών και είπε «Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε αυτή τη χρονιά με την κυβέρνηση της ΝΔ και μέσα σε κλίμα πολιτικής σταθερότητας».


«Οι πολίτες ξέρουν τι έγινε από το 2015 έως το 2019 και ξέρουν τι έγινε από το 2019 έως το 2023 και με βάση τα στοιχεία, με τον λογικό υπολογισμό, με την προοπτική που αυτός δημιουργεί για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στο μπροστά και στο πίσω. Καλούνται να επιλέξουν αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά» υπογράμμισε.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε ανακοινώνοντας τα μέτρα που νομοθετούνται σήμερα για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας των Τεμπών.

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο παραδέχονται όλοι οι ειλικρινείς πολίτες, ότι καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά δεν αντιμετώπισε περισσότερες εξωγενείς κρίσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τις διαρκείς απειλές μιας προκλητικής Τουρκίας, μέχρι την πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια που ενέσκηψε μετά. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση τήρησε -και σε αρκετές περιπτώσεις, υπερέβη- τη «Συμφωνία Αλήθειας» που υπέγραψε με τον ελληνικό λαό το 2019 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προφανώς υπήρξαν στο διάστημα αυτό και λάθη και αρρυθμίες και αστοχίες και καθυστερήσεις. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν προλάβαμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα που έπρεπε να γίνουν και ορισμένα που έγιναν, δεν έγιναν όσο καλά θα θέλαμε. Αλλά, δεδομένων των συνθηκών, οι αστοχίες, οι καθυστερήσεις, τα λάθη μας δεν μπορούν και δεν πρέπει ακυρώσουν το συνολικό έργο που συνετελέσθη».

«Κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα του 2019 και στην Ελλάδα του 2023. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έγινε -και συνεχίζει να γίνεται- ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Μια χώρα που βελτίωσε τις συνθήκες ζωής των πολιτών της σε πάρα πολλούς τομείς, σε τομείς της καθημερινότητας, πρωτίστως σε εκείνους τους τομείς που δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, έγινε μια χώρα που αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο στη διάρκεια των κρίσεων, που προσπάθησε και κατάφερε να αναβαθμίσει αισθητά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» είπε.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας:

«Μειώσαμε ή καταργήσαμε 50 φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Καταργήσαμε για όλους την εισφορά αλληλεγγύης. Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%. Καταργήσαμε τη φορολόγηση στην γονική παροχή μέχρι και τις 800.000 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, κυριάρχησε η υπερφορολόγηση με 27 πρόσθετους φόρους (ύψους 7 δισ. ευρώ) για τη μεσαία τάξη, για τον κόσμο της εργασίας, για τις επιχειρήσεις. Μόλις προχθές -σαν να μην έφταναν αυτά- ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να προβεί στην κατάργηση των ευνοϊκών φοροαπαλλαγών που η Κυβέρνησή μας έχει φέρει και στην πρόθεσή τους να επιβάλουν επιπλέον, ξανά, μια καινούρια φορολογική εξόντωση της μεσαίας τάξης.

-Μειώσαμε κατά 4% τις ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειωθεί η πρωτοφανής στη νεοελληνική ιστορία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

-Μειώσαμε την ανεργία κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Από 17,5% το 2019 έπεσε στο 10,8% τον περασμένο Ιανουάριο. 300.000 συμπολίτες μας βρήκαν καλές, μόνιμες και καλά αμειβόμενες δουλειές.

-Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ το 2019 και σήμερα-μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις- έχει έρθει στα 780 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός από το 2019 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 20%, κάτι που σημαίνει τρεις επιπλέον μισθούς το χρόνο. Παράλληλα, αυξήθηκαν σημαντικά αρκετά κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας.

-Αναπτύξαμε σειρά δράσεων που δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες στις νέες και τους νέους μας. Ιδίως, μάλιστα, για την τόνωση της απασχόλησης, για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, μια νέα στεγαστική πολιτική για τους νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», με άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων, ηλικίας 25-39 ετών.

-Για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, δόθηκε αύξηση 7,75% στις συντάξεις. Και για όσους αδικούνται από την προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου, θα δοθεί ενίσχυση 200 έως 300 ευρώ.

-Κάναμε τολμηρές παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ, απέναντι σε άλλες πολιτικές δυνάμεις και πετύχαμε -βάζοντας τέλος σε μια ντροπή του Κράτους- να εκδοθούν χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούσαν για δύο και παραπάνω χρόνια. Επίσης, καταφέραμε να εκδίδονται πλέον οι συντάξεις μέσα σε 60 μέρες. Αντίθετα, παλιότερα, επί ΣΥΡΙΖΑ το άγος γινόταν ολοφάνερο, όχι μόνο από τις 17 διαφορετικές περικοπές συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου -κομμάτι του ήταν και η προσωπική διαφορά- αλλά και με τις πάνω από 1 εκ. εκκρεμμούσες συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις, όταν ο μέσος χρόνος απονομής κύριων συντάξεων ξεπερνούσε τους 18 μήνες.

-Στη διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και ανέργους, διαθέτοντας 43 δισ. ευρώ, αποτρέποντας λουκέτα και σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, επιδότηση ενοικίου για επιχειρήσεις, κάλυψη επιτοκίων των δανειακών υποχρεώσεων.

-Χορηγήσαμε κατά τη διάρκεια της πρώτης μας αυτής τετραετίας πάνω από 400 εκατομμύρια στους αγρότες μας. Πετύχαμε μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα, που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Υπήρξε αναστολή της πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης και μόνιμη κατάργησή της από 1/1/23. Νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%. Εξασφαλίσαμε για την Ελλάδα, για τον πρωτογενή τομέα 19,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Πρόκειται για μια σπουδαία εθνική επιτυχία -την διαπραγματεύτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- αφού το ποσό για τη χώρα μας είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, παρόλο που συνολικά το ποσό της ΚΑΠ μειώθηκε. Από αυτά, τα 15 δισ. ευρώ θα δοθούν για άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγοράς για τον πρωτογενή τομέα και τα 4,3 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη.

-Απέναντι στην ενεργειακή κρίση η πολιτεία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη. Το βλέπει, το θυμάται και το κατανοεί ο κάθε πολίτης που γνωρίζει τι θετική επίδραση είχε η πολιτική αυτή στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που έπαιρνε στο σπίτι του. Και αυτό δεν έγινε μόνο με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά με σοβαρές παρεμβάσεις στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη φορολόγηση, αλλά και με τα μέτρα από το μηχανισμό που μας έδωσαν τη δυνατότητα να στηρίξουμε γενναία τα νοικοκυριά και πολύ σημαντικά τις επιχειρήσεις και τις άλλες παραγωγικές τάξεις.

-Παράλληλα, κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, η πολιτεία ύψωσε αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και το Market Pass δίνουν μία σημαντική ανακούφιση στους πιο ευάλωτους, αλλά και στη μεσαία τάξη. Αναγνωρίζουμε φυσικά ότι η ακρίβεια είναι εδώ, παραμένει, αλλά αυτό κάνει ακόμα ισχυρότερη την πολιτική μας βούληση και την προσπάθειά μας να μην σταματήσουμε μέχρι να υποχωρήσει το φαινόμενο και να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του κάθε πολίτη».

Επίσης μίλησε για άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης αναφέροντας: «Tο 2019 οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δημοσίου ήταν μόλις 500, ενώ σήμερα -αφού συγκεντρώθηκαν στο gov.gr- ξεπερνούν τις 1.500. Σήμερα διεκπεραιώνονται πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, ενώ παλιότερα, επί της εποχής της προηγούμενης διακυβέρνησης δεν ξεπερνούσαν τα 8 εκ..»

Επίσης είπε ότι το 2019 η χώρα ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Σήμερα η ανάπτυξη είναι υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση δημοσίου χρέους ως ποσοστού του Α.Ε.Π. σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα σε αυτή τη χρονιά, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με κλίμα πολιτικής σταθερότητας.

Κάναμε την Ελλάδα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, καταγράφοντας ρεκόρ και το 2021 και το 2022. Τα έσοδα του τουρισμού πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ. Το ίδιο και οι εξαγωγές της χώρας μας, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ήδη ξεπερνούν το 40%» ανέφερε.

Για την Παιδεία και τα δημόσια σχολεία τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, διορίστηκαν 25.000 εκπαιδευτικοί, και παραπάνω από 4.000 στην ειδική αγωγή. «Το νηπιαγωγείο ξεκινάει πια από τα τέσσερα. Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση. Τα Πανεπιστήμιά μας αλλάζουν, προσφέροντας στους νέους επαγγελματική προοπτική, με γνώση, με βιβλιοθήκες και όχι με βαριοπούλες» είπε.

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ξεμπλόκαραν και προχώρησαν μεγάλα έργα σε όλη την ελληνική επικράτεια. «Ο Ε65 που θα συνδέσει τη Στερεά Ελλάδα με τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη. Το Μετρό της Αθήνας. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώνεται» είπε.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε στα σύγχρονα οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τα υπερσύγχρονα Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, τα σύγχρονα άρματα Marder. «Έχουμε ανασυγκροτήσει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, την οποία παραλάβαμε σε τραγική κατάσταση το 2019» είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα προχώρησε στην υπογραφή 5 σημαντικών αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία, Η.Π.Α., Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ενισχύουν, όπως είπε, τη γεωστρατηγική σπουδαιότητα της χώρας μας, την αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και το διεθνές κύρος μας.

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε εκκρεμότητες, στην Δ.Ε.Η., στην Ε.Α.Β., στα Ε.Α.Σ., εκεί που ήταν εστίες φαύλου κρατισμού. «Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά σώθηκαν από βέβαιη καταστροφή, ξαναπαίρνουν ζωή, δίνοντας στρατηγικό βάθος στη χώρα, αλλά και απασχόληση, μισθό, εισόδημα στους εργαζομένους» είπε.

Μιλώντας για τις μεταναστευτικές ροές αφού υπογράμμισε ότι περιορίστηκαν προς τη χώρα μας και την Ευρώπη, τόνισε «το 2015, το 75% των μεταναστευτικών ροών προς στην Ευρώπη. περνούσε μέσα από την Ελλάδα. Το 2022, μόλις το 5% εισήλθε μέσω της χώρας μας. Η Ελλάδα της Μόριας, που για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε θαλάσσια σύνορα και είχε ανοιχτά σύνορα στη στεριά, σήμερα σώζει ζωές στο Αιγαίο και επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι ροές ανήλθαν σε:

– 2015: 874.735

– 2016: 181.048

– 2017: 33.853

– 2018: 45.828

– 2019: 72.422

Ήταν τότε που οι τοπικές κοινωνίες υπέφεραν από τους χιλιάδες πρόσφυγες που διέλυαν τον κοινωνικό ιστό. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, θυμόμαστε όλοι ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένιπτε τα χείρας της και μιλούσε για πρόσφυγες που λιάζονταν και για επενδυτές που αναζητούσαν ευκαιρίες. Παράλληλα, την ίδια στιγμή, άφηνε απροστάτευτο, αβοήθητο, χωρίς καμία υποστήριξη το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας που πάλευε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα».

«Μόλις χθες ο κ. Παπαδημούλης κατέθεσε τροπολογία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία ζητά να μην χρηματοδοτεί η Ε.Ε. την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά μας σύνορα. Είναι σε συνέχεια της διατύπωσης του κ. Τζανακόπουλου, της άποψης ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος. Η πρόθεση της Αντιπολίτευσης είναι σαφέστατη: να επανέλθει η χώρα σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό στην κατάσταση χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης είπε ότι σήμερα, η Ελλάδα έχει μία φωνή που ακούγεται δυνατά και μετριέται δυνατά παντού: Από το Αμερικανικό Κογκρέσο και τις Βρυξέλλες, μέχρι το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο. «Από το περιθώριο και τη χλεύη που αντιμετωπίζαμε από τους συνεταίρους μας στην Ε.Ε. βρισκόμαστε σήμερα στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και οι ελληνικές προτάσεις υιοθετούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνονται ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε.

«Για όλα όσα σας είπα αλλά και για πολλά ακόμα που θα αναδειχθούν τις επόμενες μέρες είμαστε εδώ για να αντιπαρατεθούμε με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είμαστε εδώ γιατί έτσι πρέπει να γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση. Με επιχειρήματα, με κριτική και με αντιπροτάσεις, που να βασίζονται στην πραγματικότητα, την αλήθεια, τη λογική. Μακριά από την τοξικότητα, το λαϊκισμό και φυσικά μακριά από τα ψέματα. Είμαστε εδώ λοιπόν για να ακούσουμε τι από όλα αυτά που είπαμε, τι από όλα αυτά που έζησαν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πραγματικότητα, αλλά είναι ψέματα. Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε με ποιες προοπτικές, με ποια πολιτική βούληση, με ποιες θεσμικές παρεμβάσεις συνέβησαν όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης μας τετραετίας. Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε με ποιες προτεραιότητες και με ποιες πολιτικές καταφέραμε και πετύχαμε μαζί με την ελληνική κοινωνία, όσα πετύχαμε αυτή την πρώτη μας τετραετία. Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε με ποιες πολιτικές, με ποιες θεσμικές παρεμβάσεις πετύχαμε με την ελληνική κοινωνία η Ελλάδα να αντέξει, να είναι ανθεκτική μέσα στο περιβάλλον των μεγαλύτερων κρίσεων που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Και μέσα από αυτή τη συζήτηση είμαστε εδώ να δούμε τι έκαναν, τι έλεγαν και τι δεν ψήφιζαν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις» υπογράμμισε.

«Οι πολίτες ξέρουν τι έγινε το 2015-19 και ξέρουν τι έγινε από το 2019-2023. Και με βάση τα στοιχεία, με τον λογικό υπολογισμό με την προοπτική που αυτός δημιουργεί για την Ελλάδα της επόμενης μέρας καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στο μπροστά και το πίσω. Καλούνται να επιλέξουν αν θα προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά και μπροστά» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, ως οφειλόμενη έμπρακτη απόδοση σεβασμού, προχωρά σήμερα σε νομοθετική κατοχύρωση των μέτρων στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες της τραγωδίας των Τεμπών. «Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζητείται ήδη στην ολομέλεια της βουλής: 1ον: Καταβάλλεται ειδική σύνταξη υπέρ των οικογενειών εκείνων που μέλος ή μέλη τους απεβίωσαν, καθώς και σε όσους τυχόν επέλθει μόνιμη αναπηρία άνω του 50%, εξαιτίας του δυστυχήματος.

2ον: Διαγράφονται οι εκκρεμείς -κατά την 31/03/2023- ατομικές οφειλές προς την φορολογική αρχή και τα ασφαλιστικά ταμεία των συγγενών (γονέων, συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τέκνων και αδελφών) των θανόντων, των προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50% και των συγγενών τους, καθώς και των προσώπων που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ..

3ον: Απαλλάσσονται οι κληρονόμοι προσώπων που απεβίωσαν, συνεπεία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, από τον φόρο κληρονομιάς.

4ον: Δίνεται το δικαίωμα διορισμού στον Δημόσιο Τομέα για ένα μέλος των οικογενειών των θανόντων, έως και β’ βαθμού συγγένειας. Δικαίωμα διορισμού έχουν και τα πρόσωπα που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. ή/και υπέστησαν μόνιμη αναπηρία άνω του 50%.

5ον: Αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων που αφορούν στις απαιτήσεις αποζημίωσης και χρηματικής ικανοποίησης από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το δυστύχημα κηρύσσονται υποχρεωτικά προσωρινά εκτελεστές από τον πρώτο βαθμό. Παράλληλα, παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια στα θύματα και στους συγγενείς τους, εφόσον το επιθυμούν.

6ον: Όλοι οι επιβαίνοντες φοιτητές καθώς και οι φοιτητές που είναι τέκνα, σύζυγοι ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%, δικαιούνται μετεγγραφή κατά το τρέχον ημερολογιακό έτος σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.).

7ον: Όλοι οι ανωτέρω φοιτητές προτεραιοποιούνται όσον αφορά τη στέγαση στις φοιτητικές εστίες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων και τους παρέχεται δωρεάν σίτιση, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

8ον: Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2023, 2024, 2025, θα εφαρμοστούν ρυθμίσεις περί προσαύξησης μοριοδότησης για τους επιβαίνοντες καθώς και για τα τέκνα, συζύγους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδέλφια και γονείς θανόντων ή προσώπων που υπέστησαν μόνιμη αναπηρία σε ποσοστό άνω του 50%.

9ον: Καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, οι δαπάνες νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών σε υλικά και υπηρεσίες, σε όλες τις δομές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και τα έξοδα μετάβασης σε δομές αποκατάστασης του εξωτερικού χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή.

10ον:Παρέχεται δωρεάν εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων, των τραυματιών και των επιβαινόντων.

11ον: Σημειώνεται ακόμη ότι πέραν των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου -ύστερα από συνεννόηση με τα τραπεζικά ιδρύματα και τους διαχειριστές δανείων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους- διαγράφονται οι δανειακές υποχρεώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες απορρέουν από συμβάσεις στεγαστικών ή προσωπικών δανείων, ανεξάρτητα εάν οι οφειλές αυτές εξυπηρετούνται ή μη» είπε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *