Φρίκη στο Μεξικό: Ανθρώπινα υπολείμματα βρέθηκαν σε 45 σακούλες – Ανήκαν σε οκτώ νέους που εξαφανίστηκαν τον Μάιο

 

Τα ανθρώπινα υπολείμματα που βρέθηκαν σε 45 σακούλες πεταμένες σε χαράδρα στη μεξικανική πολιτεία Χαλίσκο (δυτικά) ανήκαν σε οκτώ νέους και νέες που δηλώθηκε πως εξαφανίστηκαν, επιβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές χθες Τρίτη.


Την περασμένη εβδομάδα, στην κοινότητα Σαποπάν, προάστιο της Γουαδαλαχάρας, πρωτεύουσας της πολιτείας Χαλίσκο, οι αρχές, που διενεργούσαν έρευνα για να βρουν οκτώ εργαζόμενους και εργαζόμενες σε call center που αγνοούνταν, ανακοίνωσαν πως βρήκαν ανθρώπινα λείψανα στον πάτο χαράδρας 40 μέτρων.

«Τα τεκμήρια (…) επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για νέους που δούλευαν σε κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης στη Σαποπάν και είχε καταγγελθεί η εξαφάνισή τους», ανέφερε η πολιτειακή κυβέρνηση της Χαλίσκο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενη τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Τα θύματα, δύο γυναίκες κι έξι άνδρες, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, θεάθηκαν ζωντανά για τελευταία φορά μεταξύ της 20ής και της 22ης Μαΐου, σύμφωνα με τις καταθέσεις των οικογενειών τους.

Η τοποθεσία όπου εργάζονταν δεν απέχει πολύ από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα ανθρώπινα λείψανα.


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, βασιζόμενη στα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ανέφερε πως το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ενεχόταν σε παράνομες δραστηριότητες, ιδίως απάτες με ακίνητα.

Η πολιτεία Χαλίσκο μετρά τον υψηλότερο αριθμό εξαφανίσεων σε όλο το Μεξικό, πάνω από 15.000 από το 1962, επί συνόλου 110.771 σε όλη την επικράτεια, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Το 2021, περίπου 70 σακούλες με υπολείμματα ένδεκα ανθρώπων είχαν εντοπιστεί στην Τονάλα, κοντά στη Γουαδαλαχάρα.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας λένε πως οι αριθμοί αυτοί εξηγούνται κατά κύριο λόγο από τους πολέμους μεταξύ καρτέλ, συμπεριλαμβανομένης της συμμορίας Νέα Γενιά του Χαλίσκο, για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών.

Στο Μεξικό καταμετρώνται πάνω από 340.000 δολοφονίες, που οι αρχές αποδίδουν στην πλειονότητά τους στις συμμορίες, αφότου άρχισε ο λεγόμενος «πόλεμος» κατά των ναρκωτικών, η αμφιλεγόμενη επιχείρηση των αρχών εναντίον των καρτέλ με την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2006.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *