Προχωρούν εντατικά τα έργα για τη νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας ενώ «κορδέλα» στις 30 Νοεμβρίου θα κόψει το μετρό Θεσσαλονίκης με τον Σταθμό Βενιζέλου να αποτελεί «τον πιό όμορφο σταθμό μετρό στον κόσμο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Νικόλαος Κουρέτας, στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2024.
Το συνέδριο λαμβάνει χώρα σήμερα, Τρίτη 17 και αύριο, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Όπως περιέγραψε ο κ. Κουρέτας, αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες σε 25 από τις συνολικά 26 θέσεις της γραμμής, με μόνη εξαίρεση τη θέση στον σταθμό Ριζάρη, όπου υπάρχει ακόμα δικαστική εκκρεμότητα.
«Στις 20 θέσεις έχουν ολοκληρωθεί οι πρόδρομες εργασίες. Ο TBM Μετροπόντικας Αθηνά από την Κατεχάκη έχει ξεπεράσει τα δύο χιλιόμετρα μήκος, σε 10 μέρες θα βρίσκεται κάτω από τον σταθμό Ζωγράφου. Ο Μετροπόντικας Νίκη θα βρίσκεται σε έναν μήνα στον πρώτο σταθμό στο Άλσος Βεΐκου. Είναι ένα δύσκολο έργο στο κέντρο της πόλης. Συναντούμε δυσκολίες καθημερινά, τις επιλύουμε και προχωράμε», σημείωσε.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Στις 30/11 η έναρξη λειτουργίας της βασικής γραμμής – Τον Οκτώβριο του 2025 και η επέκταση προς Καλαμαριά
Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την παράδοση στο επιβατικό κοινό του μετρό της Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου. Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι δοκιμές όλων των συστημάτων και η αξιολόγηση.
Όπως τόνισε ο κ. Κουρέτας, αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση του μετρό στην Καλαμαριά, επέκταση που θα προσθέσει πέντε νέους σταθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025.
Στο επόμενο στάδιο έχουν προγραμματιστεί οι επεκτάσεις αρχικά προς τα δυτικά της πόλης (σε Αμπελόκηπους, Εύοσμο και οδό Λαγκαδά) και η επέκταση προς τα ανατολικά από την Καλαμαριά προς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
«Όταν θα μπείτε στον σταθμό Βενιζέλου, θα δείτε τον πιο όμορφο σταθμό του κόσμου. Είναι ένας υπόγειος αρχαιολογικός χώρος. Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό», υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας.