Ρέθυμνο: Εκδήλωση μνήμης για τα 79 χρόνια από το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Ανώγεια για τα 79 χρόνια από το 3ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1944, παρουσία πολλών προσκεκλημένων.


Στην Πλατεία Αρμί παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τελέστηκε επιμνημόσυνος δέηση χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ Ευγένιου. Κλήρος, Αρχές, πολίτες τίμησαν την επέτειο του Ολοκαυτώματος, ενώ μικροί μαθητές ανέγνωσαν τη διαταγή για την πράξη του ολοκαυτώματος και τραγούδησαν το τραγούδι/μοιρολόι των Ανωγείων «Ω Παναγιά μου Ανωγειανή».

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό για άλλη μία χρονιά σήμερα στα Ανώγεια αποτίουμε φόρο τιμής, για όλους εκείνους τους συγγενείς μας, συγχωριανούς μας, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία, αλλά και όλων όσων αγωνίστηκαν τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής για να είναι σήμερα η πατρίδα μας ελεύθερη», δήλωσε για την ημέρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας επίσης, πως όλοι οι Έλληνες: «…παίρνουμε παράδειγμα από τον αγώνα τους και τη ζωή τους και τη σήμερον ημέρα οι ένοπλες δυνάμεις είναι εκείνες που διασφαλίζουν την ακεραιότητα, την Ελευθερία αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που συμμετείχε στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της 79ης επετείου του Ολοκαυτώματος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγωνιστών. Σε δήλωση του για την ιστορική επέτειο, ανέφερε: «Με σεβασμό και συγκίνηση τιμούμε τη μαρτυρική επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων. Θυμόμαστε τα θύματα μιας μεγάλης καταστροφής, όχι για να ανοίξουμε τις πληγές του παρελθόντος, αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία δεν έχουν εκλείψει. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε όλους τους κατοίκους των Ανωγείων που τις ηρωικές μέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης, από τον Ψηλορείτη, με αδούλωτη ψυχή, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, δίδαξαν σε όλον τον κόσμο, τις αξίες και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Σήμερα 79 χρόνια μετά τον Αύγουστο του 1944 τα Ανώγεια, η Κρήτη, η Ελλάδα τιμούν όλους εκείνους που κράτησαν άσβεστη τη φλόγα της Ελευθερίας, όλους αυτούς που δεν δείλιασαν, που δεν δίστασαν να θυσιαστούν, που δεν έμειναν ουδέτεροι σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή».

Επίσης στεφάνι κατέθεσαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στεφάνι κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου Μανόλης Χνάρης, ο βουλευτής Ηρακλείου Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, της Ένωσης θυμάτων, εκπρόσωποι φορέων, κά.


Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος είπε: «Με βαθιά τιμή και ευγνωμοσύνη τιμούμε τους ανθρώπους που πέρασαν και αγωνίστηκαν πριν από μας και μας έδωσαν τη δυνατότητα για την ελευθερία μας όπως και για την πνευματική Ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα. Βρεθήκαμε σήμερα όλοι μαζί για να τους πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό που ήταν, αλλά και για τον ορθόδοξο πολιτισμό που μας παρέδωσαν. Αυτόν που πολεμήθηκε και συχνά-πυκνά πολεμάτε και στους καιρούς μας, αλλά δόξα τω Θεώ έχει τα εχέγγυα για να κοιτάζει το μέλλον».


Τέλος ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως σήμερα που είναι ημέρα τιμής και δόξας, που όλοι αποτίουν τιμή για τους αγώνες: «…Δεν πρέπει να ξεχνάμε ως Έλληνες πως η μνήμη είναι το καλύτερο όπλο για να πορευτούμε στο αύριο όπως επίσης και η ομόνοια την οποία τόση ανάγκη έχουμε ως λαός».

Τα Ανώγεια που ανήκουν στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών ισοπεδώθηκαν με τη διαταγή του Γερμανού στρατηγού διοικητή Φρουρίου Κρήτης Μίλλερ. Μία διαταγή η οποία σε ελάχιστο χρόνο είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ισοπέδωση του χωριού του Ψηλορείτη και που ολοκληρώθηκε την 5η του Σεπτέμβρη. Η διαταγή ανέφερε: «Επειδή η πόλις των Ανωγείων είναι κέντρον της αγγλικής κατασκοπίας εν Κρήτη και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το φόνο του λοχία φρουράρχου Γενί-Γκαβέ και της υπ’ αυτόν φρουράς και επειδή οι Ανωγειανοί εξετέλεσαν το σαμποτάζ της Δαμάστας, επειδή εις Ανώγεια ευρίσκουν άσυλον και προστασίαν οι αντάρται των διαφόρων ομάδων αντιστάσεως και επειδή εκ των Ανωγείων διήλθον και οι απαγωγείς με τον στρατηγόν Φον Κράιπε χρησιμοποιήσαντες ως σταθμόν διακομιδής τα Ανώγεια, διατάσσομεν την ΙΣΟΠΕΔΩΣΙΝ τούτων και την εκτέλεσιν παντός άρρενος Ανωγειανού όστις ήθελεν ευρεθεί εντός του χωρίου και πέριξ αυτού εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου.

Χανιά 13-8-44 0 Στρατηγός Διοικητής Φρουρίου Κρήτης X. ΜΙΛΛΕΡ».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *