Νίκος Μηλαπίδης: «Ο κοινωνικός διάλογος ευνοεί τις εργασιακές σχέσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ με τη Χριστίνα Βίδου μίλησε για τον κατώτατο μισθό, την ανεργία και την πρωτοβουλία Rebrain Greece.


Διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό

Την Δευτέρα ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ενός γόνιμου διαλόγου, με την πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κας Κεραμέως, επί του πορίσματος που είχε καταθέσει η Επιστημονική Επιτροπή για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό στο εθνικό δίκαιο. Πρόκειται για μια Οδηγία κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία ορίζει ότι όλα τα κράτη-μέλη με νομοθετημένο κατώτατο μισθό πρέπει να έχουν επαρκείς κατώτατους μισθούς, ανεξαρτήτως των συνθηκών πληθωρισμού.

Η Επιστημονική Επιτροπή προτείνει μετά το 2027 να εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του, αφενός τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, και αφετέρου, την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μια εξίσωση όχι πάντα εύκολη, για την επίτευξη μακροοικονομικής ισορροπίας. Άλλωστε, είναι γεγονός πώς σε όλες τις οικονομίες που οι εργασιακές σχέσεις είναι καλά ρυθμισμένες ευημερεί όλη η κοινωνία.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας και της Υπουργού, κας Κεραμέως είναι ο κοινωνικός διάλογος με όλους τους εταίρους να είναι διαρκής και φυσικά να συμπεριλαμβάνει και συζητήσεις με όλα τα κόμματα, προτού το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Κλείνοντας, ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι σύμφωνα με το πόρισμα ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται αυτόματα βάσει του μαθηματικού τύπου, απαγορεύεται η μείωσή του, ενώ συμπεριλαμβάνει για πρώτη φορά και τους δημοσίους υπαλλήλους.


Για την πιθανότητα μεγαλύτερης αύξησης των μισθών σε σχέση με την ακρίβεια

Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου στο 28% ενώ και φέτος την άνοιξη θα δοθεί νέα αύξηση. Όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού μέσω της φόρμουλας θα ξεκινήσει το 2028 καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να κατασκευάσει τους νέους δείκτες που προβλέπονται στο πόρισμα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Φιλοδοξία της Κυβέρνησης, δεν είναι μόνο να υπάρχουν επαρκείς μισθοί αλλά υψηλότεροι μισθοί και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ώστε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών να αυξάνεται διαρκώς. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει ότι το βιοτικό επίπεδο και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων θα μείνει ανεπηρέαστη από τον πληθωρισμό.

Για την μείωση της ανεργίας και την πρωτοβουλία του Rebrain Greece

Η ανεργία έχει μειωθεί στο 9,5% ωστόσο, για να μειωθεί περισσότερο πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα διαρθρωτικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, να διευρυνθεί το εργατικό δυναμικό, η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας που παραμένουν εγκλωβισμένες μεταξύ της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων, η συμμετοχή των νέων και φυσικά η επιστροφή όσων επέλεξαν την περασμένη δεκαετία να φύγουν από την χώρα λόγω της κρίσης. Τα κίνητρα που δίνει η Κυβέρνηση σε αυτούς είναι αρκετά, όπως η θέσπιση μειωμένων φορολογικών συντελεστών αν αποφασίσουν να επιστρέψουν, ενώ στις 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση του Rebrain Greece, του μηχανισμού διασύνδεσης και προσέλκυσης ταλέντων στο Άμστερνταμ, όπου κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία θα συναντηθούν με ενδιαφερόμενους που κατοικούν στο εξωτερικό, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά εργασίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *